Flowmotion har vunnet flere priser på veien. Foto: Kai T. Dragland/NTNU

Norsk video-startup opplever storsuksess på Kickstarter: Flowmotion nådde målet på en time

Publisert Sist oppdatert

Bestillingene på stabilisatoren for mobilvideo tikker inn fra hele verden.

Før de satte i gang kampanjen visste Flowmotion-gjengen fra Trondheim at Kickstarter passet dem fint som verktøy til å skaffe de første kundene. Plattformen har mange tech- og kamerainteresserte brukere. Den når også bredt ut, akkurat slik Flowmotion ønsker å gjøre. Men at crowdfundingen skulle ta av så til de grader, hadde de ikke forventet.

I løpet av en times tid hadde startupen fra Trondheim nådd målet på 30.000 dollar.

– Vi hadde jo loddet stemningen, og hadde et håp om at det skulle gå ganske raskt. Men at responsen skulle være så overveldende, hadde vi ikke trodd, sier gründer Lars Flesland i Flowmotion.

– Det er kanskje et litt sportsjournalistisk spørsmål: Men hva følte dere da?

– Det var utrolig gøy, og spesielt gøy at bestillingene kommer fra hele verden. Vi har kommunisert med folk fra Singapore, Sør-Korea, Malaysia, og andre steder. Det er utrolig kult å få den responsen, sier Flesland.

Dobler og mer enn det

«Stativet» (bildet under) til Flowmotion bruker sensorer og elektriske motorer til å holde mobilkameraet i ro, mens brukeren kan bevege seg i stor hastighet. Flere amerikanske nettsteder for forbrukerteknologi har skrevet om Flowmotion det siste døgnet, blant andre Forbes. Noe som har gitt dem ytterligere drahjelp.

I skrivende stund er crowdfundingen oppe i over 67 000 dollar, ett døgn etter lanseringen, altså godt over dobbelt så mye som det opprinnelige målet.

– Målet var satt ut fra hvor mye vi trengte for å komme i gang med produksjonen, som kostnader til støpeform og slike ting. Men vi hadde jo håpet at det kanskje skulle komme inn enda litt mer, sier han.

Han tror produktet appellerer til de som er opptatt av estetikk, og at det har en fascinerende teknologi.

– Med tanke på at alle har en mobiltelefon, så treffer vi godt, kommenterer Flesland.

Teamet

Flowmotion ble startet av de fire gründerne Didrik Dimmen, Eirik Dyrseth, Julie Bauge og Lars Flesland. De har bakgrunn fra NTNUs entreprenørskole. Mens Dimmen, Dyrseth og Flesland er utdannet sivilingeniører, er Bauge utdannet innen markedsføring. I tillegg til de fire gründerne, er teamet etter hvert utvidet til ti personer.

Teamet er også splittet mellom USA og Norge, samt at de har en person i Australia.  Det gjør at de kan kommunisere med folk over hele verden døgnet rundt, noe som er spesielt nyttig for interaktiviteten i Kickstarter-kampanjen.

Studentstartupen har fått godt med oppmerksomhet her til lands, før de nå "tar verden" på Kickstarter. Under en event på konferansen Technoport i Trondheim crowdsourcet de 85 investorer, og hentet slik rundt en million kroner. I tillegg har de finansiering fra Innovasjon Norge. Samt at de har vunnet pengepremier i ulike gründerkonkurranser, blant annet som Årets studentinnovatør nå i høst.

Vil skalere internasjonalt

– Med denne oppmerksomheten dere nå får, er det vel også en del interesse fra investorer?

– Vi får en del henvendelser, men vårt fokus er først og fremst på crowdfundingen. Neste milepæl er å levere et godt produkt. Så skal vi hente kapital for å kunne skalere. Vi ser jo at vi har en god «product market fit», etter det som har skjedd det siste døgnet.

– Men det er jo hard konkurranse i dette markedet. Det haster vel med å skalere?

– Så absolutt. Hvis ting går så bra som det ser ut nå, kan vi lage en business uten å hente kapital fra investorer. Det er rett og slett nødvendig å hente penger for å få høy nok fart til å skalere og konkurrere internasjonalt og for å få høy fart, mener Flesland.

"Gønner på"

– Hva er målet på sikt?

– Vår visjon er å hjelpe folk til å ta opp bedre video. Vi ønsker å gjøre profesjonell videografi tilgjengelig for alle. Vi vil lage produkter rundt denne fantastiske dingsen som alle har med seg, for den begynner å få et så godt kamera, at man kan lage film med høy kvalitet, sier gründeren.

Ikke bare er det stabilisering av bildene. Men de utvikler også en app med en rekke funksjoner, alt fra opptak av panoramabilder til motion time laps.

– Har dere tenkt til å sette strek på kampanjen?

– Nei, vi bare «gønner på". Vi har produksjonskapasitet klargjort for mye mer enn dette, sier Flesland.

Stabilisatoren vil bli produsert i Kina, men de har en drøm om å kunne produsere den i Norge etter hvert.

– Det er ikke utenkelig at vi får til det etter hvert, med den robotrevolusjonen som nå pågår. Men per nå er det ikke mulig å konkurrere internasjonalt med produksjon her i landet.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Kjartan Slette i Unacast. I podcasten er Slette innom valget i USA, om å være pappa samtidig som man bygger et globalt tech-selskap, om hvordan han havnet i tech, bakgrunnen fra musikkbransjen og Wimp/Tidal, hvorfor de ansatte kan ta så mye fri de vil, samt mye mer.