Telenor-eide startup-en appear.in har 500.000 månedlige brukere. Nå blir det sannsynligvis enda flere.
Appear.in ble lansert i kjølvannet av Telenors Comoyo, deres streaming-plattform som skulle være det norske svaret på Netflix, men som kjapt ble utkonkurrert da Netflix selv valgte å gå inn i det norske markedet.
Produktet er en konkurrent til Skype, og er en gratis telefon- og videokonferanse-tjeneste. Forskjellen ligger i at appear.in utnytter WebRTC-teknologien, som først ble tilgjengeliggjort via Chrome, til å kunne kjøre videokonferanser gjennom nettleseren. Da Firefox lanserte teknologien i juni 2013, startet også prosjektet Appear.in.
I praksis betyr det at man enkelt kan starte en videosamtale ved å sende en link til de du vil kommunisere med, så skjer alt i nettleseren.
Trello tok selv initiativet
Nå har det populære produktivitet/prosjektstyrings-verktøyet Trello, med sine 16 millioner brukere verden over valgt å tilby videokonferanser gjennom appear.in som en del av sitt gratisprodukt.
–Hvordan fikk dere innpass i Trello?
–Utviklerne i Trello tok på eget initiativ i bruk teknologien i sin programvare gjennom et API, forteller en av oppstarterne Ingrid Ødegaard, som er produktsjef i Appear.in til Shifter.
Kommunikasjonsplattformen Slack har gjort det samme, og rapporterte i vinter om at 30.000 team hadde benyttet seg av den.
–Vi synes det er ganske kult å jobbe sammen med Trello og Slack. Det er litt tidlig å se den store effekten foreløpig, men vi vet integrasjonen med Slack har hatt mye å si, og vi tror også Trello-integrasjonen vil ha en stor effekt, sier hun.
Intern startup i etablert bedrift
Til tross for 18 ansatte som snart skal bli 23 (syv da de startet i 2013) med fullfinansiering av prosjektet fra Telenor, så regner de seg selv som en startup.
–Vi føler oss som en startup. Ideen ble født internt her i Telenor, men alle vi som jobber her kommer fra internettbransjen og andre startups, sier Svein Yngvar Willassen som er sjef for Appear.in.
Han forteller at de tok med seg med mye læring fra Comoyo. Både fra ting som gikk bra, og ting som ikke gikk så bra, og at på grunn av Comoyo, så satt de på utviklerkompetanse i verdensklasse som gjorde dem i stand til å identifisere Appear.in som en mulighet.
– I Comoyo skulle alt være helt perfekt før man lanserte. Her tenker vi annerledes. Vi jobber som en startup ved å fokusere på de rette tingene og ved å bruke ressursene våre effektivt. Vi har blant annet ikke brukt noe på markedsføring ennå. Men det er kanskje når det gjelder distribusjon, at vi har unngått å gå i den største fellen. Folk fra forretningsavdelingene i Telenor har vært på oss, og hele tiden ønsket å distribuere produktet. Vi hadde blant annet et mislykket forsøk på å distribuere det i Islamabad i Pakistan, forteller han.
Han poengterer at de nå er veldig bevisste på å ikke distribuere for tidlig eller mot feil segment.
–Vi ser at vårt største marked er hos vestlige, høyteknologiske tech-grupper. Appear.in er foreløpig ikke et mainstream-produkt, og det er først og fremst der Telenor har en sterk distribusjonsmakt, sier han.
Men han innrømmer å ha nytt godt av å være finansiert av Telenor.
–Det finnes ting som er så vanskelig at vi ikke ville klart det med ressursene til en vanlig startup. Her tror jeg det er en stor forskjell på det norske økosystemet for startups og internasjonale miljøer. Teknologiforståelsen fra kapitalmiljøet i Norge er dessverre ganske liten. Det er i hvert fall min erfaring, sier han
Tjener ikke penger. Skal lansere premium-versjon
Nå er forteller de at de har kommet til det punktet hvor de må vurdere om dette skal være internt eller skilles.
Villoid, som Shifter har skrevet om tidligere, ble født i samme Telenor-avdeling, men der valgte moderselskapet å selge hele bedriften til gründerne, som nå satser i USA, og har blant annet blitt tatt opp i 500 Startups’ inkubator i Silicon Valley.
–Tjener dere penger?
Nei, ikke ennå. Vi har planer om å lansere et premium-produkt for bedrifter som skal koste penger i løpet av kort tid.
–Hvordan vil det produktet se ut, og hvorfor skal noen betale for det?
–I dag er tjenesten basert på p2p-teknologi (peer to peer), og det krever at alle som deltar i en samtale har god nettlinje, og tjenesten skalerer kun til åtte personer per rim. I premium-versjonen blir det støtte for flere enn åtte og kvaliteten blir bedre. Det kommer også støtte for widescreen og selskaper skal ha mulighet til å brande sine egne rom, forklarer Ingrid Ødegaard.
–Hva gjør dere unike?
–Mange av businesstjenestene er vanskelig å bruke. Brukerne våre forteller oss at vi er enkle å bruke. Vi designer tjenesten for den neste generasjonen. De som har en helt annen standard for brukeropplevelse, og som blir oppgitt når de møter arbeidslivet gjennom gammeldags enterprise-software, sier hun.
–Hva er den største utfordringen deres?
–Det er å ikke bare få folk til å bruke oss, men å bruke oss igjen og igjen. Det å bygge vane er vanskelig. At løsningen er enkel er bra for innsalget, men det kan også være negativt at det er så enkelt, for det er ingen naturlige elementer som skal få folk til å bruke oss igjen og igjen. Det er noe vi jobber med, forteller Ødegaard.
Liker du artikler som dette? Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg selvsagt på nyhetsbrevet vårt.