Mathias Mikkelsen i Memory, partner Sven Jørund Kolstø i investeringsselskapet CoFounder og forfatter av boka "Working with Norwegians, Sean Percival. Foto: Per-Ivar Nikolaisen / CoFounder

Norske startups jobber mest i Norden: -- Har mer å bevise

Publisert Sist oppdatert

Norske entreprenører jobber i snitt nesten én arbeidsdag mer i uka enn deres finske kolleger, ifølge fersk undersøkelse. Men mange arbeidstimer er ikke nødvendigvis lik suksess.

Med et gjennomsnitt på 49 nedlagte arbeidstimer i uka, jobber ansatte i norske startups 11,5 timer mer enn en normalen (37,5t) i det norske arbeidsmarkedet.

Det kommer frem i den ferske rapporten The Nordic Startup Salary Survey 2018, som blir offentliggjort tirsdag 7. mai.

-- Det kan hende at norske gründere har mer å bevise, sier Sean Percival.

Han har lang erfaring i det norske startupmiljøet, først som investor gjennom 500 Nordics, og etterhvert som en velkjent startup-mentor.

Han har også skrevet boka «Working with Norwegians», en oppsummering av hans år i det norske arbeidslivet.

-- Selv det finske økosystemet ligger foran det norske, og vi ligger langt bak det svenske. Forhåpentligvis har det norske startupfellesskapet innsett at innsatsen må skjerpes, sier han.

Les også: Han hyller norsk arbeidsmoral - «Nordmenn er utrolig mye mer effektive enn amerikanere»

Ifølge undersøkelsen legger de som jobber i norske startups ned tre flere arbeidstimer enn svenskene (46) i uka.  På tredjeplass kommer Danmark, med 44 timer, og sist ligger Finland med 42.

Nødvendig

Amerikanske Percival lar seg ovveraske over funnene.

– Jeg har nesten aldri sett et travelt startup-kontor etter klokka 16 her i Norge, sier han, men påpeker samtidig at 49 timer i uka bare er barnemat sammenlignet med tida som legges ned i unge bedrifter i eksempelvis Silicon Valley.

– Der er standarden nærmere 60 - 70 timer, sier han.

Og den høye arbeidsmengden er ikke annet enn helt nødvendig - særlig helt i startfasen, mener han.

– Du tar ikke så mye ferie som den jevne nordmann gjør, eller bør iallefall ikke gjøre det, før selskapet er på bena. Straks du er litt mer etablert og hjulene ruller, er det greit å ta det litt roligere - litt nærmere det vanlige arbeidslivet i Norge, sier han.

– Og etterhvert blir det norske rammeverket en stor fordel, fordi det reduserer sjansene for at du blir utbrent eller møter veggen.

Tid er ikke alltid penger

Gründer Mathias Mikkelsen jobber daglig med data om hvordan nordmenn bruker sine arbeidstimer.

Han utviklet Timely, en app for automatisk føring av timelister. Timely ble etterhvert til selskapet Memory, som i fjor hentet 40 millioner kroner fra SNÖ, Concentric og Investinor.

-- Det første jeg har å si er at mange arbeidstimer ikke er lik suksess. Og dette kommer fra en fyr som driver et timeføringsselskap.

Nylig ble han selv intervjuet i det amerikanske magasinet Inc. Utgangspunktet var en studie som sa at amerikanere jobber 23 timer mer i måneden, uten at det gir noen produktivitetsøkning.

-- De spinner hjulet og jobber flere timer, påpeker han, og forteller at hans erfaring fra Silicon Valley var at amerikanerne brukte arbeidstiden på mange private gjøremål i tillegg til selve jobben.

Ofrer mye

Mikkelsen er kjent for å ofre relativt mye, blant annet for å jobbe knallhardt og bo i et kott da han levde ut drømmen om å bli gründer.

Selv har han det han kaller «et issue med at han jobber for mye. Det er ikke nødvendigvis kun positivt på lang sikt».

Han tror undersøkelsen viser at det er flere som ham, som er villig til å strekke det ekstra langt. Og at dette skiller startups fra resten av arbeidslivet.

-- De står nok ekstra på. Og de som ikke vil det, holder seg til de tradisjonelle selskapene og store industriene.

Han viser til at Norge tradisjonelt har vært sett på som et sted der man jobber mindre, og synes det er veldig positivt at denne undersøkelsen antyder noe annet -- med forbehold om at tallene er riktig.

-- Det tar knekken på myten om at nordmenn ikke er villig til å stå på.

Mikkelsen tror nordmenn har en sterkt utviklet rettferdighetssans, og ofte er svært samvittighetsfulle.

-- De er positive, tar ansvar, er ærlige og stoler på hverandre.

Percival er enig, men tror at forskjellene i arbeidsmoral mellom startupmiljøet og det norske arbeidslivet forøvrig er ganske like - og kanskje for like.

-- Livet i en startup er, som det seg hør og bør, annerledes enn livet i store bedrifter. Oppstartsbedrifter tar stor risiko og ofrer mye for å nå opp. Å jobbe i store bedrifter innebærer mer sikkerhet og går ut på å vedlikeholde status quo. I Norge er arbeidsmoralen omtrent den samme i de to, fordi nordmenn er ærlige og til å stole på. Norske startups ville kanskje gjort større og raskere fremskritt om de tøyde strikken litt. Jeg sier ikke at de bør bryte loven, men enhver suksessrik startup har vært nødt til å tøye strikken litt for å komme dit de er, sier han og viser til tidlige faser i selskap som Uber, Dropbox og Airbnb.

Samtidig tror han noe fundamentalt har forandret seg den seneste femårsperioden: stadig flere fra millennialgenerasjonen befester sin posisjon i arbeidslivet.

-- De har høyere krav til bedriftene, og ting som bærekraftsmålene er viktigere for dem. De forventer også mer fleksibilitet i når og hvor de jobber, sier Percival, som nå jobber i det norskutviklede videkonferanseselskapet Appear.in - som forøvrig tilbyr sine ansatte fleksible arbeidstider -og steder.

Prioriteringer

Partner Sven Jørund Kolstø i investeringsselskapet CoFounder forteller at det varierer hvor mye selskapene i porteføljen deres jobber. Noen er strenge på tiden, og jobber bare unntaksvis sene netter. Andre jobber regelmessig sent.

-- Jeg er jammen ikke sikker på om man kan se stor forskjell på resultatene fra disse to forskjellige typene måter å jobbe på. I bunnen må det uansett ligge en disiplin og klar tanke om hva som er verdifullt å bruke tid på, sier Kolstø, som også er daglig leder i gründerselskapet Optoscale, som har utviklet en teknologi for å måle og veie oppdrettslaks mens den fortsatt er levende i anlegget.

Har man som gründer også en god retning på arbeidet, så tror ikke Kolstø at antallet timer i uken utgjør den store forskjellen.

-- Men når det må jobbes så må det jobbes, så å brette opp ermene når det behøves er jo åpenbart viktig, både for fremdrift, og for å bygge kultur.

Selv ble Kolstø pappa for første gang nå nylig, noe som fører til en del endringer.

-- Så nå har jeg tenkt å bli flink å komme meg hjem til vanlig tid hver dag og heller ta økter om kvelden. For meg er det en klar overgang, før dette har det jo ingenting å si om jeg har sittet litt lenger, sier Kolstø.

Han forteller at han ikke nødvendigvis har jobbet mer enn gjennomsnittet.

-- Men jeg tenker jo egentlig på det hele tiden, og det hender ofte jeg våkner og tenker på laksemåling. Det er verdifullt, for man må klare å utvikle tankene sine for å gjøre riktige ting. Det er ikke så mange ting som kun krever brutal mengde tid for å bli bra.

-- Ingen dans på roser

– Det er i alle fall én ting som helt klart stemmer: gründere og startups er på jobb nesten hele døgnet, sier førsteamanuensis Tor Askild Aase Johannessen ved NHH.

The Nordic Startup Salary Survey 2018

Bak rapporten står Arkwright X og Danske Bank i samarbeid StartupLab, blant flere partnere i Norge, Danmark, Sverige og Finland.

Gjennom et halvt år har de forsøkt å avdekke prisen på en nordisk startup, målt i lønn, eierandel og arbeidstimer.

Studiens respondenter teller totalt 689 personer, der 40 prosent er fra Norge, mot 22 prosent dansker, 21 prosent finner og 17 prosent svensker.

26 prosent av respondentene er kvinner, mens 74 prosent er menn. Alderen spenner fra 18 år, forbi flertallet mellom 25 og 34 år, til én prosent i gruppen 65 pluss.

Videre er flertallet på 37 prosent en CEO, 54 prosent har 0-4 års arbeidserfaring og 64 prosent av selskapene i kategorien «post revenue».

Rapporten oppsummerer hovedfunnene på følgende måte:

  • Ansatte i ledelses- og tekniske funksjoner har i gjennomsnitt den høyeste grunnlønnen.
  • Ansatte med en eierandel i selskapet jobber i gjennomsnitt 8 timer mer per uke enn de som ikke har eierandel.
  • 33 prosent av de kvinnelige respondentene er gründere i eget selskap, sammenlignet med 54 prosent av de mannlige respondentene.
  • Norske startups jobber flest timer per uke (49 timer i gjennomsnitt).
  • Finske startups jobber minst (42 timer i gjennomsnitt).
  • Menn har høyere gjennomsnittlig grunnlønn.

Kilde: «The Nordic Startup Salary Survey 2018«

Han har forsket på entreprenørskap, og er programkoordinator for NHHs og Berkleys samarbeidsprosjekt "Innovation School" i California.

– Noen av de som holder på der jobber seg halvt ihjel og kjører nesten et sulteprogram, forteller han.

I amerikansk sammenheng mener Aase Johannessen at den norske arbeidsmengden som dokumenteres i den nye undersøkelsen fremstår som "rimelig".

– Det er ingen dans på roser. Det tar en god stund før en gründerbedrift vil lønne seg økonomisk, om i det hele tatt. Å jobbe mye er en måte å korte ned den tiden på. For mange er det helt nødvendig, sier han.

– Dessuten er det sjeldent at penger er hovedmotivasjonen for å drive en startup. Det handler i mye større grad om å lage noe selv, noe eget. Da har mange også lyst til å jobbe mye, og synes det er givende, sier han.