Fra venstre: Anders H. Lier, Tharald Nustad og Kristoffer Røil. Sammen skal de bygge et fond på én milliard kroner som skal investere i norske og nordiske AI-startups. Foto: Lucas H. Weldeghebriel
Norske suksessgründere og investorer lanserer et AI-fond på en milliard kroner
Fondet skal primært investere i norske og nordiske AI-startups. 100 millioner kroner er allerede forpliktet til fondet.
Annonse
–Vi mener at AI (kunstig intelligens) er som oksygen for samfunnet. Vi er en oljenasjon som er nødt til å komme oss vekk fra oljen. Den teknologiske utviklingen er så rask, og er en trussel for arbeidsplasser. Det vil også bli skapt arbeidsplasser for de som forstår teknologien, og det er arbeidsplasser vi ønsker å ha i Norge, sier en av de fem herrene bak fondet, Anders H. Lier, partner i Nordic Impact.
Nå lanserer de fondet Norwegian.ai på én milliard kroner.
Annonse
Annonse
–Vi skal ut å hente 1 milliard kroner. Vi har selv forpliktet 100 millioner kroner, og har mer på vei inn. Vi følte at vi sammen, med vårt internasjonale nettverk, var i en bra posisjon til å gjøre noe større. Hvis vi kan hjelpe norske selskaper med å bygge bærekraftige AI-bedrifter, så vil det etter hvert lede til mye innovasjon, sier Kristoffer Røil til Shifter.
Norge for lite, Norden fungerer
–Hvilke forutsetninger har dere for å bygge dette fondet?
–Vi har jobbet med AI ganske lenge, vi trener folk i AI og investerer i AI-selskaper, for eksempel Iris.ai, og vi bygger AI-selskaper, sier Lier og henviser til Røils Vic.ai, en robot-økonomisjef.
Annonse
Han mener det norske økosystemet er for lite til et slikt fond.
–Vi kan ikke bare rulle ut en milliard i Norge. Det finnes ikke nok å investere i, men i Norden gjør det det, sier Lier.
Annonse
Ønsker å være drivkraften for AI-utvikling i Norden
–Det er mange som investerer i AI. Finnes det ikke nok penger til gode AI-selskaper?
Annonse
–Ja, det er riktig i globalt, men feil i Europa. England er det landet som har investert mest i AI. De har investert 771 millioner pund i AI, mens Norden totalt sett ligger på 100 millioner pund og de pengene har først og fremst gått til Finland og Sverige, sier Lier.
–Så det finnes prosjekter i Norge og Norden som ikke får investeringer, men som fortjener det?
–Ja, det er det. Det er en eksponentiell reise, om 12 mnd vil det være en helt annen verden. Vi ønsker å være drivkraften for at det skjer. Vi putter ikke bare penger inn, men også kompetanse. Vi vil bidra tilbake til samfunnet. Selvsagt ønsker vi en solid avkastning, og vi tror vi kommer til å tjene masse penger på det, kombinert å gjøre noe bra for samfunnet, sier Lier.
–Mener dere at AI er feltet der man kan utrette mest?
–Mange teknologier som er interessante, men vi har erfaring med Ai. Vi tror at infrastrukturen i et samfunn etter hvert vil bli AI, sier Lier.
Lite kompetanse hos de som har penger
Røil legger til at de i over en tid har snakket med folk og hentet penger i ulike miljøer.
–Det er vesentlig lettere å tiltrekke seg kapital fra UK og US enn fra Norge. I Norge er det kun småbeløp fra de som har interesse. Det er mange som leser Shifter, og kan mye om dette, men de fondene vi har i Norge har så små kapitalbaser at de bare kan investere i noen få startups. Oppmerksomheten og kunnskapen er også lav hos de som sitter på kapitalen. De har ikke gjort investeringer i AI hittil, så jeg tenker at vi med dette kan sette AI på kartet. Hvis vi kan vise vei og bygge gode selskaper med gode avkastninger, så kan det inspirere flere til å putte mer penger inn i dette feltet, sier han.
–Kommer mesteparten av pengene fra utlandet?
–Nei, vi har forpliktet 100 millioner fra norske investorer. Ambisjonen er at minimum halvparten av pengene kommer fra Norge og resten fra utlandet. Vi ønsker å gjøre mer enn å bygge selskaper, vi ønsker å bygge et økosystem som også har kompetente investorer, sier Lier.
Får støtte
Tidligere Innovasjon Norge-sjef og leder for venturekapitalforeningen, Anne Worsøe, som nå jobber som porteføljesjef i Bakken&Bæck som er tungt inne i diverse AI-initiativ og selskaper, synes planene er spenstige.
–Vi samarbeider med Nordic Impact og Katapult på en rekke områder. Det er veldig positivt at de drar i gang alle disse spenstige og fremtidsrettede initiativene, sier Worsøe til Shifter.
Hun forteller at de har ganske god oversikt over AI-selskapene i Norden, og det er veldig mange interessante prosjekter.
–Én milliard kroner er mye kapital å sette i arbeid, så det kan være Norden blir for snever geografi for et såpass stort sektoravgrenset fond, sier hun
Lederen for FIN, Foreningen for innovasjonsselskaper, en underavdeling i Abelia, Daniel Ras-Vidal er positiv og mener Norden er stort nok til å kunne forsvare størrelsen på fondet.
–Jeg mener at AI vil bli en av vår tids sentrale muliggjørende teknologier, og Norden er samlet sett stort nok til å kunne forsvare et fond av den størrelsen som Tharald Nustad og co. satser på å bygge opp. Potensialet for ulike applikasjoner av AI er langt fra utforsket kommersielt, og det er bare å ønske dem lykke til med å finne medinvestorer i fondet og sette Norden enda tydeligere på kartet som ledende teknologi- og innovasjonsregion i Europa og verden, sier Ras-Vidal til Shifter.