KUNST & HÅNDVERK

Gründer og daglig leder i selskapet Knit & note, Anne Emilie Fosse

Aldri før har vi sett flere strikke- og sygründere i Norge

Stadig flere gründere kaster seg over den økte interessen for strikking. Anne Emilie Fosse utviklet en digital plattform med over 20.000 brukere fra mer enn 80 land.

Publisert

De siste årene har strikking fått en renessanse blant nordmenn. Det som tidligere var en form for hobby for mødre og bestemødre, har fått en ny vår .

Aldri før har det vært med trendy med hjemmestrikkede plagg. Kjendiser har blant annet stått i kø for å gi ut sine egne strikkebøker.

I USA er det cirka 40 millioner strikkere, mens i Norge strikker en tredjedel av den kvinnelige befolkningen. Det norske markedet for garn er alene på mer enn 1 milliard kroner, ifølge E24.

I skyggen av utviklingen, har flere startet en gründerreise med et selskap som har noe med strikking å gjøre.

– Et stort marked med mye potensiale

Én av dem er Anne Emilie Fosse, med selskapet Knit & note. Hun lanserte selskapets første versjon av en digital plattform i september i fjor, der kan samle alt de trenger digitalt til strikkingen, inkludert oppskrifter og oversikt over garnlager og utsyr.

På fire måneder etter lanseringen har tjenesten rundt 20.000 brukere fra mer enn 80 land.

– At stadig flere begynner å strikke og at startups i spacet dukker opp, underbygger det vi ser om at dette er et stort marked med mye potensiale for smarte og digitale løsninger, sier Fosse.

Shifter har tidligere skrevet om strikkeentusiast og gründer Marte Stenvaag. Hun syntes det var vanskelig å finne oppskrifter som passet hva hun selv ville strikke. Så hun søkte etter en programvare hvor hun kunne designe sitt eget strikkeprosjekt, men det fantes ikke noe.

Nå har hun sammen med Ingrid Volden Smehagen hentet én million kroner fra Forskningsrådet og lansert Dreamknit – en nettside der strikkere kan designe sin egen genser og kjøpe oppskriften.

Jenny Skavland har også satset på noe lignende, gjennom selskapet Fæbrik. Whoolit startet med en nettside under korona. Nå har de også en app hvor man kan kjøpe og dele design.

One-stop shop for strikking

Fosse mener det er positiv at flere gründere satser på strikking. Hun er ikke nervøs for konkurransen og mener Knit & note har et produkt som fyller et tomrom i markedet.

– «Strikkebransjen» har og er ikke veldig digitalisert. Det vi vurderer som vår største konkurrent er amerikanske Ravelry, men de fungerer kun på desktop. Ellers er det apper og slikt, men der er det enkelttjenester man kan få.

– Hos Knit & note har vi et mål om å samle alle tjenestene strikkere trenger på et sted, inkludert oppskrifter, planlegging, kjøp og salg, community med andre strikkere, sier Fosse.