Facebook godtar bot etter Cambridge Analytica-skandale

Publisert Sist oppdatert

-- Facebook har avtalt å betale en bot på $ 644 000 for brudd på loven om databeskyttelse relatert til høsting av data av konsulentfirmaet Cambridge Analytica, sa Storbritannias informasjonsrettighetsregulator onsdag til Reuters.

Mark Zuckerberg har møtt avhør av amerikanske og EU-lovgivere om hvordan den politiske konsulenten innhentet personopplysningene til 87 millioner Facebook-brukere fra en forsker. Boten kan være liten for et selskap til en verdi av 540 milliarder dollar, men det er det maksimale som Information Commissioner's Office (ICO) kan utstede og representerer det første trekket av en regulator for å straffe Facebook over Cambridge Analytica-skandalen.

ICO utstedte boten i fjor etter at den sa at data fra minst 1 million britiske brukere hadde vært blant informasjonen høstet av forskeren og brukt til politiske formål.

Onsdag sa ICO at Facebook ikke hadde innrømmet erstatningsansvar ved å henlegge anken og godta å betale boten.

"ICOs største bekymring var at britiske statsborgerdata ble utsatt for en alvorlig fare for skade. Beskyttelse av personlig informasjon og personlig personvern er av grunnleggende betydning, ”sa ICOs visekommissær James Dipple-Johnstone.

"Vi er glade for å høre at Facebook har tatt og vil fortsette å ta viktige skritt for å overholde de grunnleggende prinsippene for databeskyttelse."

Britiske lovgivere har kritisert Facebooks svar på dataskandalen og Zuckerbergs nektelse av å dukke opp og svare på spørsmål i Storbritannia om dets beskyttelse og politiske reklame.

De har også vekket bekymring for bruken av sosiale medier i Storbritannias folkeavstemning 2016 om å forlate EU.