Facebook saksøker Israelsk selskap etter hacking

Publisert Sist oppdatert

Etter at 1400 Whatsapp-kontoer ble avlyttet, har Facebook nå saksøkt selskapet de tror står bak. 

Det melder blant annet Bloomberg. 

WhatsApp og moderselskapet Facebook Inc. saksøkte spyware-produsenten NSO Group, med påstand om at det israelske selskapet brukte skadelig programvare for å hacke seg inn på mobiltelefonene til 1400 mennesker og gjennomføre overvåking.

Mellom januar 2018 og mai i år opprettet NSO WhatsApp-kontoer som den brukte til å sende farlig kode til målrettede enheter, ifølge søksmålet som ble inngitt tirsdag i den føderale domstolen i San Francisco. De falske kontoene ble opprettet ved å bruke telefonnumre registrert i forskjellige land, inkludert Kypros, Israel, Brasil, Indonesia, Sverige og Nederland. Mellom omtrent 29. april og 10. mai slapp NSO ut koden over WhatsApp-servere som er rettet mot advokater, journalister, menneskerettighetsaktivister, politiske dissidenter, diplomater og andre senior utenlandske myndighetspersoner.

Mens NSO ikke klarte å bryte WhatsApps kryptering, utviklet selskapet skadelig programvare for å få tilgang til meldinger og annen kommunikasjon etter at de ble dekryptert på de målrettede enhetene.

NSO Group bestrider anklagene og sa at de ville "kjempe mot dem."

"Det eneste formålet med NSO er å tilby teknologi til lisensierte myndigheter etterretnings- og lovhåndteringsbyråer for å hjelpe dem med å bekjempe terrorisme og alvorlig kriminalitet," sa selskapet i en uttalelse. “Teknologien vår er ikke designet eller lisensiert for bruk mot menneskerettighetsaktivister og journalister. Det har bidratt til å redde tusenvis av liv de siste årene. "

Menneskerettighetsgrupper og forskere har advart mot NSO Group i årevis, som lager programvare for overvåkning av mobilenheter som tilsynelatende hjelper regjeringer å bekjempe “terror og kriminalitet.” Aktivister sier imidlertid at regjeringer misbruker NSOs produkter for å målrette menneskerettighetsforkjempere, journalister og kritikere.

Søksmålet kommer etter at WhatsApp avslørte en sikkerhetsfeil i mai som tillot “en avansert cyberaktør” å levere skadelig programvare via WhatsApp ved å ringe til en bruker. WhatsApp sa at den hadde lappet sårbarheten. Mens den ikke navngav NSO Group for å utnytte sårbarheten, ble den israelske gruppen antatt bredt å ha stått bak den.

[email protected]