Energi

Solen
Solen

Gjennombrudd for fusjonsreaktor

Verden trenger en god nyhet om energi, og amerkanske forskere leverer. Equinor Ventures investerte i fusjon i 2020.

Publisert

Mens man har sagt at fusjonsenergi har vært «30 år unna» helt siden Einstein visste at det kunne være mulig å høste ren, utslippsfri og nesten helt strålefri energi ved å gjenskape det som skjer på solen i et laboratorium.

Men utviklingen har plutselig akselerert de siste årene.

Flere reaktorer fra Kina, Europa og USA har vist til betydelige gjennombrudd. Man har klart å holde fusjonsprosessen som innebærer millioner av grader stabil i stadig lengre perioder samtidig som graden av energien man sitter igjen med har økt.

På det meste var det snakk om at man fikk igjen 70 prosent av energien man brukte på å skape prosessen. Nå melder amerikanske myndigheter om et betydelig vitenskapelig gjennombrudd som skal offentliggjøres tirsdag.

Mandag meldte Financial Times at forskere ved Lawrence Livermore National Laboratory at de hadde lyktes med å få energioverskudd fra prosessen, altså at man satt igjen med over 100 prosent av energien som ble brukt i å skape fusjonsprosessene. Eksperimentet hadde ødelagt måleutstyret, så det jobbes med å bekrefte de faktiske resultatene.

Fortsatt vil mange forskere peke på at kommersielle fusjonsreaktorer er «tiår unna». Men for produsenter av fossil energi, er et rent alternativ en utfordring mot eksisterende aktivitet.

Equinors fusjonsveddemål

Equinor Ventures har valgt å se på det som en mulighet og har investert i fusjon. Under Wiersholms Nordic Buyout Forum sist uke presenterte leder for Europa i Equinor Ventures Kjersti Reinsno investeringen i amerikanske Commonwealth Fusion System som Equinor gjorde parallellt med blant annet Bill Gates tilbake i mai 2020.

– Hvis dette virker, så kan noen få gram med hydrogen gi enorme mengder energi, fortalte hun fra scenen.

– Dette er definitivt high risk, high reward for oss. Men de har demonstrert at det virker, og hvis det faktisk virker i stor, kommersiell skala, så vil det kunne gi en dyptgripende endring av samfunnet.

Powered by Labrador CMS