Gründerpermisjon er et av regjeringens ti grep for flere jobber
Formuesskatt var også et hett tema da regjeringens presenterte sin tipunktsliste.
Onsdag lanserte regjeringen ti grep for å skape flere jobber i Norge. Statminister Erna Solberg (H), Venstres Gul Melby og Kjell-Ingolf Ropstad fra KrF hadde møtt opp på PS Hotell ved Vulkan-området i Oslo for å presentere ti-punktsplanen.
– Arbeid til alle er jobb nummer én for å få Norge ut av krisen, sa statsminister Erna Solberg ifølge NRK.
Et av punktene på listen, lavere formuesskatt på arbeidende kapital, er blitt heftig diskutert etter at laksemilliardær Gustav Witzøe uttalte at han ville flytte til utlandet dersom det måtte til for å senke bedriftens formuesskatt.
Den uttalelsen møtte krafig motbør fra Oda-gründer Karl Munthe-Kaas og Otovo-gründer Andreas Thorsheim.
«Det er uetisk å true med utflytting, og enda mer uetisk å flagge ut», skrev Munthe-Kaas i et langt innlegg på Facebook, mens Thorsheim kalte utalelsen for «smakløs» i et intervju med Dagens Næringsliv.
Det å redusere formuesskatten på arbeidende kapital, for å gjøre det mer attraktivt å investere i norske arbeidsplasser var et av fem grep som handlet om å skape flere jobber.
Et annet punkt handlet om å gjøre det det enklere å starte opp, utvide og utvikle egen bedrift. Blant annet gjennom en ny gründerpermisjon, og mer tilpassede skattefradragsordninger.
I tillegg ville regjeringen også
- Være garantister for EØS-avtalen, slik at norske bedrifter kan fortsette å selge til Europas største marked.
- Lede an utviklingen for grønn industri i Norge.
- Fortsette satsingen på infrastruktur for næringslivet, inkludert bedre strømnett og bredbåndsdekning over hele landet.
De følgende fem punktene handlet om hvordan regjeringen skal bidra til at flere finner en plass i arbeidslivet:
- Fornye og forenkle Nav, samt introdusere en innovasjonsreform i tiltakssektoren og slippe til flere sosiale entreprenører.
- Gjøre utdanning mer tilgjengelig for folk uavhengig av hvor i landet de bor, blant annet gjennom flere digitale studieplasser.
- Fase inn søskenrabatt for familier som har ban i både barnehage og SFO, samt bygge ut ordningen med gratis kjernetid for dem som trenger det.
- Fortsette arbeidet med å få frafallet i videregående skole ned. I tillegg vil regjeringen øke satsingen på yrkesfag.
- Fortsette økningen i tilrettelagte arbeidsplasser. Regjeringen lover 1500 nye tilrettelagte arbeidsplasser i løpet av neste stortingsperiode.