Det grønne skiftet

– Grønne enhjørninger er fremtiden

Verdens mektigste investor avviser at samfunnsansvar er «woke» symbolpolitikk og peker på fremtidens vinnere.

Larry Fink leder Blackrock. Nå har han ståltro på grønne oppstartsselskaper.
Publisert

Larry Fink har vært grunnlegger og leder i den gigantiske fondsforvalten Blackrock siden 1988. På den tiden har Blackrock vokst til å bli en av de største forvalterne i verden med over 10.000 milliarder dollar i forvaltningskapital, hvorav det meste er pensjonskapital. Det er om lag 8 ganger større enn det norske Oljefondet.

Hvert år har Fink skrevet et brev til administrerende direktører i selskapene som han investerer i på vegne av Blackrocks klienter.

Han skriver at få ting vil påvirke allokering av kapital fremover mer enn avkarboniseringen av den globale økonomien. Ingeniører og forskere jobber døgnet rundt for å finne løsninger på hvordan man skal avkarbonisere sement og stål-industrien, plastikk-produksjonen, alle former for transport samt landbruk og bygg- og anleggsbransjen.

Ifølge Fink er det her de største mulighetene for investorer ligger fremover.

– De neste 1000 enhjørningene blir ikke å finne innen søkemotorer eller sosiale medier. De vil drive med bærekraftige, skalerbare løsninger. Det er oppstartselskaper som skal hjelpe til med avkarboniseringen og få til energiomstillingen, sier Fink i brevet.

Årets brev har fått ekstra oppmerksomhet fordi Fink avviser anklager fra mer konservative investorer og politiske grupperinger om at selskaper som har videre mål enn avkastning til aksjonærene, såkalt ESG (environment, social, governance), må klassifiseres som «woke». Underforstått: De er mer opptatt av symbolpolitikk enn av å tjene penger.

Fink skriver at hans erfaring med tusenvis av toppledere gjennom 34 år har vist at alle strålende selskaper har det til felles at de er drevet med mening og gode verdier i bunn.