Hver femte bil i Norge har ledning

Over 20.300 nye personbiler ble registrert i Norge forrige måned. I den norske bilparken er nær 20 prosent ladbare, viser nye tall.

Publisert Sist oppdatert

Aldri før har så mange nye personbiler blitt registrert i Norge i juni måned som i år. I alt 20.392 nye personbiler ble registrert forrige måned.

Sammenlignet med samme måned i fjor økte salget med 78,2 prosent, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

I juni var elbilandelen 64,6 prosent, opp hele 20,7 prosentpoeng fra samme måned i fjor. Da var elbilandelen 43,9 prosent.

Helelektrisk og ladbar

I løpet av det første halve året er 83.930 biler førstegangsregistrert i Norge. Her er hele 82,7 prosent ladbare, som betyr at de enten er helelektriske eller ladbare hybrider.

Av drøyt 2,8 millioner personbiler her i landet utgjør elbilandelen nå 13,56 prosent, noe som i tall vil si rundt 400.000. Plusser man på de ladbare hybridene er antallet 544.106.

– Dette betyr at mer enn 19 prosent, altså hver femte personbil i Norge, har ledning, sier OVF-direktør Øyvind Solberg Thorsen.

Frykter ladekaos

NAF frykter ladekaos på populære feriestrekninger denne sommeren.

– Våre undersøkelser viser at det skal rundt 200.000 elbiler ut på veiene i sommerferien. Det er mange nye elbileiere som får sitt første møte med en underdimensjonert ladeinfrastruktur. Vær forberedt på kø og venting ved ladestasjonene, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

– Vårt beste råd er å lade når du kan, ikke bare når du må, legger han til.

Bensin- og dieselbilsalget er i ferd med å tørke ut. Ifølge NAF ble det solgt 896 nye bensinbiler og 883 nye dieselbiler i juni. Det utgjorde til sammen 8,2 prosent av nybilsalget.