helse

Knut Johan Arnholdt, administrerende direktør i Hjemmelegene

Ingen vekst for Hjemmelegene - halverte kostnadene i 2023

Hjemmelegenes årsregnskap viser fortsatt negativt driftsresultat, men en kraftig forbedring fra 2022. 

Publisert Sist oppdatert

Hjemmelegene, selskapet som tilbyr legetjenester både hjemme hos folk og i klinikk, har gått gjennom en turbulent periode de siste årene. Selskapet etablerte seg i 2017, og opplevde en eventyrlig vekst de fire første årene, spesielt under pandemien.  

Men så snudde det. Først ved en halvering av omsetningen i 2022, og i januar 2024 trakk daglig leder Nicolai Skarsgård seg. Da kom beskjeden om at Knut Johan Arnholdt skulle ta over.  

Her er de viktigste utviklingene i Hjemmelegenes årsregnskap for 2023:

Selskapet har klart å kutte kostnader drastisk - varekost, lønnskostnader, andre driftskostnader er alle betydelig redusert, slik at driftskostnadene som helhet er redusert fra 76 ca. millioner kroner i 2022 til 45 millioner i 2023. 

Dette fører til et forbedret driftsresultat på negative 21,5 millioner mot negative 51,5 millioner året før.  

Reduksjonen i lønnskostnader skyldes hovedsakelig at antall årsverk har gått fra 78 i 2022 til 27,43 i 2023 - en nedgang på 65,4 prosent.  

Inntektene derimot, har nesten forblitt uendrede. Disse har imidlertid blitt lovet å øke i 2024, etter at Arnholdt tok over som daglig leder.  

Over til balansen, har Hjemmelegene en negativ egenkapital på minus 13 millioner kroner. Dette representerer en nedgang på hele 22 millioner fra 2022, da egenkapitalen var på positive 9 millioner

Selskapet hadde bankinnskudd på 7 millioner kroner ved inngangen til året.

Gjelden har økt

Årsaken er at selskapets gjeld er større enn de totale eiendelene. Gjelden har doblet seg fra 2022 til 2023 fra 14 millioner til nærmere 29 millioner kroner.  Dette utgjør en gjeldsgrad på 184 prosent

21 av de 29 millionene er et konvertibelt lån som ifølge selskapet «vil bli konvertert til egenkapital i 2024». Skjer det, får Hjemmelegene en positiv egenkapital på nærmere 8 millioner kroner, og en like stor gjeld. I så tilfelle, reduseres gjeldsgraden til 50 prosent.

Selv om fortsatt drift er usikker, mener styret at fremtiden er lys:

– Styret har stor tro på at de igangsatte tiltakene vil styrke selskapets økonomiske posisjon og sikre forsvarlig drift fremover. Styret er imidlertid oppmerksomme på den utfordrende situasjonen og vil følge utviklingen nærmere for å sikre at selskapet til enhver tid har en robust økonomisk strategi, heter det i årsrapporten. 

Tiltakene refererer altså til kostnadsbesparelser og det konvertible lånet på 21 millioner. 

De største eierne i Hjemmelegene er Kistefos og Schibsted (Fra juni 2024 er det snakk om det børsnoterte Schibsted Marketplaces, og ikke Schibsted Media).