Rekordresultat for Instabank: Stadig mer foregår utenfor Norge

Publisert Sist oppdatert

Den digitale banken Instabank oppnådde et rekordhøyt resultat på 17,6 millioner kroner før skatt i årets tredje kvartal.

Det er en økning på 89 % fra samme periode i fjor, ifølge kvartalsrapporten som ble presentert mandag morgen.

Netto utlånsvolum økte med 101 millioner kroner det foregående kvartalet, viser rapporten. Det er særlig bankens finske virksomhet som drev veksten, der utlånsvolumet økte med 155 millioner kroner. Også i Sverige kunne de vise til en økning på 36 millioner.

I Norge, derimot, bremset utviklingen. Utlånsvolumet ble redusert med 90 millioner i perioden her til lands.

Samlet fikk banken et tap på utlån i 3. kvartal på 17,2 millioner kroner, som er en svak økning fra 15,7 millioner i kvartalet før.

Mer utenfor Norge

Instabank har dermed en stadig større andel av utlånsvolumet utenfor Norge.

I kvartalet økte andelen utlån utenfor Norge til 42 %, fra 36 % forrige kvartal.

Ifølge rapporten er dette drevet av innføringen av gjeldsregisteret i Norge. I tillegg til at dette har bidratt til lavere nysalg, påpekes det at kapitalkravene for utlån i Finland er lavere enn i Norge, "som sammen med bedre marginer gjør det mer attraktivt å vokse i det finske markedet."

Adm. dir. i Instabank, Robert Berg, er positiv til utviklingen og innføringen av gjeldsregisteret i Norge. Både Sverige og Finland har et slikt register fra før.

– Tidligere måtte vi større grad stole på det lånesøker selv oppga at de hadde i gjeld og at de ikke hadde tatt opp mer gjeld enn det vi fikk dokumentert fra selvangivelsen. Gjeldsregisteret gir oss sanntidsinformasjon om søkers usikrede gjeld og resultatet er at den del av lånesøkerne som tidligere enten ikke hadde god nok oversikt selv eller bevisst oppga for lav gjeld nå får avslag, sier han i en børsmelding, og legger til:

– Dette er bra både før forbrukere som ikke burde ta opp mer lån og bra for banken som får en utlånsportefølje med lavere risiko.

redaksjonen@shifter.no