INDUSTRI

Bernt Skeie er daglig leder i Alma Clean Power.

Røkke-startupen Alma rapporterer om gjennombrudd

Milepæl mot økonomisk levedyktig og utslippsfri havgående skipsfart, skriver selskapet i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Alma Clean Power hevder å ha gjennomført vellykket testing av verdens første  brenselcellesystem med amoniakk på 6 kilowatt.

Testen er en betydelig milepæl mot økonomisk levedyktig og utslippsfri havgående skipsfart, skriver selskapet i en pressemelding.

Alma er en del av Kjell Inge Røkkes ferske storsatsing på industriell teknologi, under fanen Clara Venture Labs (tidligere Prototech).

Tidligere i år ga staten selskapet 49 millioner kroner, før det ble gjennomført en emisjon på 76,6 millioner kroner.

Alma Clean Power har som målsetning å utvikle modulariserte SOFC-systemer (fastoksid brenselscellesystemer) for bruk i havet. Enheten på seks kilowatt er den første byggesteinen til en komplett modul på  100 kW, ifølge selskapet.

Testen validerer selskapets design av et brenselcellesystem med direkte ammoniakktilførsel (DAFC), og leverer en elektrisk virkningsgrad på 61-67 prosent, hevdes det.

– Jeg er veldig stolt av Alma-teamet og deres imponerende prestasjoner i løpet av et drøyt år med systemutvikling. Så vidt vi vet, er dette den høyeste effekten som noen gang er demonstrert med fastoksid ammoniakk brenselceller, sier Bernt Skeie, administrerende direktør i Alma Clean Power, i meldingen.

Almas teknologi skal muliggjøre direkte tilførsel av ammoniakk til brenselcellesystemet, og omgår behovet for energikrevende forbehandling som omdanner drivstoffet til hydrogen før strømproduksjon. Med betydelig høyere virkningsgrad sammenlignet med tradisjonelle forbrenningsmotorer, har denne teknologien ifølge selskapet potensial til å gjøre ammoniakkdrevne maritime energisystemer økonomisk levedyktige for rederier.

Testingen skal nå fortsette gjennom sommeren.

– Deretter går vi videre med sammenstilling og testing av en komplett 100 kW modul som skal være utgangspunktet for større skipsinstallasjoner, sier prosjektleder Rune Tveit i meldingen.