POLITIKK
Tech-topp blir statsråd i det nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet
Regjeringen blir utvidet med en ny statsrådspost for IT- og forvaltningspolitikk. Jobben går til Karianne Tung (Ap) fra Trøndelag.
Tung har vært daglig leder for interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port i tre år.
Hun satt i fire år på Stortinget for Sør-Trøndelag fram til 2017 og var sett på som en mulig arvtaker til mangeårig Trondheim-ordfører Rita Ottervik, men «valgte å avskrive seg selv», ifølge Adresseavisen.
Tung overtar styret av tre avdelinger og 130 personer fra Kommunal- og distriktsdepartementet.: Statsforvaltningsavdelingen, Avdeling for IT- og forvaltningspolitikk og Arbeidsgiverpolitisk avdeling. Fra nyttår samles dette i det nye Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
– Digitalisering og ny teknologi er først og fremst en mulighet til å gjøre livene våre bedre og enklere, til å skape nye jobber, finne løsninger på klimautfordringer og skape og fornye offentlig tjenester ut til folket - på skolen, i helsevesenet og i eldreomsorgen. Klarer vi som land å gripe mulighetene som ligger i digitaliseringen, er det en gamechanger for oss , sier Tung i en pressemelding.
Samtidig er ikke digitalisering og teknologi kun et gode, presiserer hun.
– Det utfordrer personvernet, gir etiske problemstillinger, øker sårbarhetene og har betydning for fordeling av goder og makt. Det krever at vi må ramme inn bruken av ny teknologi og digitale løsninger som er til samfunnets beste. Teknologien skal tjene menneskene og ikke motsatt. Det er en jobb har jeg lyst til å bidra til.
– Enorme muligheter
Regjeringen gjør denne endringen fordi det er noen politikkområder som må ha enda større oppmerksomhet i tida framover, mener statsminister Jonas Gahr Støre.
– Økt bruk av teknologi og digitalisering påvirker hverdagen til hver og en av oss, men også samfunnet som helhet. Det gir enorme muligheter, men krever også kunnskap, styring og regulering. Nå får vi en egen statsråd som skal jobbe tett sammen med mange andre i regjeringen på dette sentrale feltet, sier han i en pressemelding.
Også regjeringen Solberg holdt seg med en digitaliseringsminister, men posten ble vraket ved maktskiftet, til blandede reaksjoner fra teknologimiljøet.
– Et samfunn der teknologien tjener menneskene
Digitaliserings- og forvaltningsministeren skal ifølge en pressemelding fra regjeringen være en pådriver for å «utvikle nye teknologiske løsninger som skal utvikles nært brukerne.»
– Det er helt avgjørende at vi lykkes med å bruke teknologien godt, blant annet for å gjennomføre den grønne omstillingen vi står midt oppe i, og for å håndtere de utfordringene som følger av at vi blir flere eldre. Vi må legge til rette for et samfunn der teknologien tjener menneskene, sier Støre.
Digitaliserings- og forvaltningsministeren vil også få ansvar for blant annet statlig personal- og arbeidsgiverpolitikk, drift og utvikling av statsforvalterne, og byggingen av det nye regjeringskvartalet. Hun vil i tillegg få ansvar for regjeringens såkalte tillitsreform.
Mange endringer
Ved å tilføye en ny statsrådspost får regjeringen i alt 20 ministre: Tolv fra Arbeiderpartiet og åtte fra Senterpartiet.
Det ble også gjort flere andre endringer i regjeringen mandag:
- Utenriksminister Anniken Huitfeldt, arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran er alle ferdige.
- Kunnskapsminister Tonje Brenna er utnevnt til ny arbeids- og inkluderingsminister.
- Klima- og miljøminister Espen Barth Eide skifter beite og blir utenriksminister.
- Statssekretær i Olje- og energidepartemente (som for øvrig kutter «olje» fra navnet) Andreas Bjelland Eriksen er utnevnt til klima- og miljøminister.
- Erling Sande er ny kommunal- og distriktsminister.
- Kari Nessa Nordtun er nå kunnskapsminister.
- Cecilie Myrseth, som tidligere har fått skarp gründerkritikk for sine uttalelser om private helsetjenester, er utnevnt til fiskeri- og havminister.