DATASIKKERHET

Telefonene til norske diplomater sjekkes jevnlig for den israelske spionprogramvaren Pegasus.

UD: Telefonene til norske diplomater sjekkes løpende for spionasje

Publisert Sist oppdatert

Spionprogramvare fra israelske NSO Group er funnet i telefonene til finske diplomater, men UD mener å ha tatt høyde for slike sikkerhetsutfordringer.

– Vi kan bekrefte at det har blitt funnet spionverktøy i våre telefoner, opplyste sjefen for sikkerhetsavdelingen i finsk UD, Matti Parviainen, før helga.

Diplomatene som har fått telefonene infisert med spionprogrammet Pegasus, har vært stasjonert i utlandet.

Pegasus kan blant annet skru på kamera og mikrofon uten at brukeren merker det, og er tidligere avdekket på telefonene til journalister, menneskerettsforkjempere, regimekritikere og politiske ledere i flere land.

LES OGSÅ: Varsler millionbot til Stortinget etter datainnbrudd

Kraftig kritikk

Spionprogrammet og brukerne av det har fått kraftig kritikk, og amerikanske myndigheter har satt NSO Group på sin svarteliste. Selskapet er også saksøkt av IT-giganten Apple, men nekter for å ha gjort noe galt og hevder programvaren kun er solgt til land for bruk i bekjempelse av terrorisme og kriminalitet.

Utenriksdepartementet mener å ha god kontroll over telefonene til norske diplomater.

– Vi har tatt høyde for dagens sikkerhetsutfordringer på mobile enheter, og våre sikkerhetsprodukter har blant annet implementert tiltak mot denne konkrete trusselen, sier kommunikasjonsrådgiver Jens Christian Boysen til NTB.

LES OGSÅ: – Skal vi bare skru av internett? Alle skjønner at det er helt utopi

Ingen hendelser

– Det er foreløpig ingen hendelser knyttet til Pegasus i våre systemer. Sikkerhetssituasjonen er dynamisk, og følges kontinuerlig, sier han.

Hvor de finske diplomatene som har fått telefonene infisert med det israelske spionprogrammet har vært stasjonert, er ikke kjent.

– Utenriksdepartementet har ikke kjennskap til hvor de berørte finske diplomatene har vært stasjonert, sier Boysen.

(©NTB)