Nuria Espallargas fra Seram Coatings er årets kvinnelige tech-gründer. Omkranset av et kronprinspar, to ministere og en sjef i Innovasjon Norge på scenen på Technoport, tok hun i mot "sjekken" på en halv million kroner.
- Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, det var veldig overraskende, sier Nuria Espallargas, da det var klart at hun hadde vunnet.
Pengene skal brukes til å utvikle selskapet videre.
Annonse
Annonse
- Vi skal bruke dem klokt til å videreutvikle og nå ut med produktet, fastslår hun.
Juryen som skal kåre «Female Entrepreneur 2017» hadde ingen lett oppgave da de skulle velge mellom tre fremgangsrike gründerne. Foruten Espallargas, var Siv Hilde Houmb fra Secure-NOK og Marianne Haugland Hindsgaul fra Bubbly Group i finalen. Ikke bare er de alle tre ledende på sitt felt, men de er også fra vidt forskjellige bransjer innenfor teknologisfæren.
Superpulver
Shifter møtte Nuria Espallargas for kort tid siden da det var klart at hun var en av de tre finalistene. For de av oss som ikke er kjemikere, er det kanskje ikke så lett å forstå, men for litt over ti år siden ble Nuria Espallargas hekta på egenskapene til silisiumkarbid. Hun måtte bare finne ut av om dette ekstremt harde materialet kunne omdannes til et superpulver, som kunne sprøytes på som belegg som hindrer slitasje og korrosjon på ulike overflater.
Annonse
– Jeg leste all litteratur, og gikk på konferanser. "Det måtte jeg gjerne bare prøve," sa de jeg møtte. Men alle sa samtidig at det var umulig, forteller Espallargas.
Måtte bare
Annonse
Men nå, noen år etter, har hun klart det. Seram Coatings har allerede fått anerkjennelse og oppmerksomhet fra potensielle kunder, og siden mai 2015 har flere stått på venteliste for å kjøpe det ferdige produktet som ifølge planen skal lanseres i sommer.
– Hvorfor måtte du bare prøve det?
Annonse
– For det første er jeg sta, og da alle sa at jeg ikke ville klare det, måtte jeg klare det. Dette materialet tåler høyere temperaturer enn wolframkarbid og er mer miljøvennlig.
Og mens wolfram har storparten av forekomstene sine i Kina, er det god tilgang på silisium i Europa, for eksempel i Norge. Etter hvert tok hun en postdok på NTNU i Norge, der hun først ble førsteamanuensis og så professor. Der møtte hun den indonesiske forskeren Fahmi Mubarok, og fikk med seg Gisle Østreng og gründet selskapet Seram Coatings.
I 2015 fikk de inn en rekke profilerte investorer, blant andre Knut Brundtland, Jan Petter Collier og Eivind Reiten. I fjor fikk de to millioner Euro i utviklingsstøtte fra EU, og opplever stor interesse fra kunder.-
Jobb hardt
– Jeg ønsker å si til unge studenter, og spesielt kvinner, at hvis du jobber hardt nok, klarer du å realisere det andre tenker er umulig. Det er ingenting som er for lite eller for stort, så lenge man prøver hardt nok, får man det gjort.
Hun har alltid vært en av svært få kvinner i et mannsdominert miljø.
– Som kvinne og utenlandsk må du vise veldig tydelig og ofte, ja nesten hver dag, at dette kan du. Jeg har alltid vært tøff, og det har nok vært enklere for meg. Men jeg kan se for meg at andre typer mennesker og personligheter har det verre. Men slike skills kan utvikles, og trenes opp.
- Hvordan skal du feire dette?
- Jeg vet ikke helt ennå, men det er noe på gang her med gode venninner, sier Espallargas.
FAKTA OM FEMALE ENTREPRENEUR
Prisen deles ut for 8. gang i 2017, og for første gang i Trondheim. Prisen het tidligere Årets gründerkvinne frem til prisutdelingen i 2016. For å søke må bedriften representere en nyskapende forretningsidé eller verdikjede med internasjonalt vekstpotensial. For å vinne skal gründeren kunne vise til høy gjennomføringsevne, ambisjoner og være en rollemodell som evner å inspirere flere kvinner til å satse på teknologiske vekstbedrifter.
Sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper, enten det er kvinner eller menn:
Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.
Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.