energi

150 EU-millioner til norsk biokarbon-startup

Cruda vil bidra til å redusere utslipp i metallindustrien.

Charlotte Berg-Svendsen, CEO i Cruda.
Publisert

Norske Cruda får støtte på 13 millioner euro (150 millioner kroner) til å bygge en fabrikk for biokarbon-produkter, som skal erstatte fossilt kull i Europas metallurgiske industri. 

– Dette er en viktig milepæl som vil sette fart i planene våre, sier CEO Charlotte Berg-Svendsen i en pressemelding.

Cruda AS har fått tilsagn om 13 millioner euro i støtte fra EUs Innovation Fund under programmet Net Zero Technologies. Midlene vil bidra vesentlig til å bygge den første fabrikken for produksjon av 10.000 tonn biokarbon basert på resirkulert trevirke. Dette skal blant annet brukes til å erstatte forurensende kull i metallindustrien.

– Metallindustrien i Norge står for syv prosent av nasjonale utslipp. Vårt bidrag til å redusere disse utslippene er å utvikle og ta i bruk innovativ teknologi for å oppgradere trevirke til gode produkter smelteindustrien søker, sier Berg-Svendsen. 

Metallurgisk industri har store ambisjoner om å dekarbonisere sine verdikjeder, hvor norske silisium- og manganprodusenter alene har ambisjoner om å erstatte 400-450.000 tonn fossilt kull innen 2031.

Den betydelige EU-støtten er en viktig milepæl og reell fødselshjelp til prosjektet som til trenge store investeringer.

Berg-Svendsen peker på at det grønne skiftet er riktig, men dyrt, og at det offentlige må inn sammen med privat kapital og industrien selv.

– EUs finansielle bidrag setter fart i prosjektet med å utløse private investeringer. Dette gjør det derfor mulig å bygge den første viktige pilotfabrikken, sier hun.

Anerkjenner ny teknologi 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Prosjektet får EU-støtte fordi det er i tråd med EUs strategi for å redusere klimautslipp i industrien.

– Støtten til prosjektet er en viktig anerkjennelse av Crudas bærekraftige løsning og unike teknologikonsept, sier Johnny Kristoffersen, teknologidirektør i Cruda. EU-midlene bidrar dermed til viktig validering av teknologi og konsepter for fremtidig oppskalering.

Sirkulær økonomi i praksis 

Cruda planlegger å bruke returtrevirke fra NG Group som råstoff inn i produksjon av biokarbon-produkter. Disse skal erstatte bruken av fossilt karbon, som kull, i produksjonen av blant annet silisium- og manganlegeringer. 

Cruda er et resultat av et strategisk samarbeid mellom teknologiselskapet Standard Bio AS og prosjektutviklingsselskapet Mana AS (eiet av NG Group), som eier 50 prosent hver.