Slush i Mandal
1X åpnet opp under Slush´D: – Plutselig sto vi foran OpenAis Sam Altman og ba om penger, og fikk ja
Arctern Ventures, Insight Partners og over 500 andre aktører samlet seg i den lille sørlands-byen da mini-versjonen av verdens største startup-konferanse ble avholdt.
– Vi kjørte vell i rundt fem timer fra Moss til Mandal i går for å komme hit, sier Hege Nikolaisen, kommunikasjonsdirektør i 1X Technologies.
Sammen med den humanoide roboten «Eve» hadde hun altså reist langt for å delta under torsdagens Slush´D Energy som ble arrangert i den lille sørlands-byen Mandal.
Der var over 500 deltakere på plass for å delta på mini-versjon av verdens største startup-konferanse.
Flere samlet seg i begeistring rundt roboten, som både kunne vinke, bøye seg og servere kaffekopper til skuelystne. Roboten ble fjernstyrt av en fra 1X som sto i bakgrunnen.
– Satt Eve i baksetet deres på vei hit?
– Vi har leid oss en Hyre-bil i ekte startup-stil. Eve må settes på et stativ. Deretter måtte vi rulle bobleplast rundt hodet og strappe den godt fast bak i vare-bilden. Det var et vindu i baksetet der som gjorde at man kunne se at det lå en humanoid robot på innsiden. Jeg tror ikke det er så ofte folk ser det, sier hun og ler.
Fra San Fransisco til Mandal
I tillegg til henne holdt flere ulike aktører innlegg fra scenene, satt opp i ekte Slush-stil skiltet med «Founders Stage» og «Builders Stage».
Fra scenen pratet Nikolaisen, foran en rekke startups og investorer, om hvordan OpenAi-støttede 1X har klart å skaffe kremen av internasjonale VCer til å tro på og investere i deres visjon om humanoide roboter som arbeidskraft.
For å få til det må man blant annet tåle mange avslag, understrekte hun:
– Vi har også fått veldig mange avslag, og har måttet jobbe mye for å få med alle investorene. Det at du får et nei i dag kan bety et ja en annen dag. Det å få et nei innebærer uansett viktig erfaring, sa hun.
– Plutselig sto vi selv foran OpenAis Sam Altman og spurte om penger, og fikk det!
I januar hentet 1x én milliard norske kroner i en emisjonsrunde, ledet an av Wallenberg-familiens EQT Ventures og Samsung. Trolig kunne mange av de startupene som hadde møtt opp for å treffe potensielle investorer dermed hente inspirasjon.
Mye å by på
På deltakerlisten sto navnene på en rekke velkjente startups, scale-ups og investorer fra hele Norge.
I tillegg til 1X deltok Kitemill, Pixii, Otovo og flere andre.
I følge arrangør og Remote-gründer Ole Henrik Golf, var en god del internasjonale investorer også representert.
– Jeg er ekstremt glad for at vi har klart å tiltrekke oss de rette miljøene i både Norge og internasjonalt. Det er kanskje ti prosent her som er internasjonale, sa Golf.
Canadiske Arctern Ventures – som nylig hentet 35 milliarder til et nytt klimafond – og det New York-baserte oppkjøpsfondet Insight Partners, var blant de representerte.
– Det er kanskje ikke så ofte man treffer så mange samlet. Hvis man er effektive og bruker tiden godt her ved å booke møter så tror jeg dette kan være veldig verdifullt. Jeg håper møtene ebber ut i konkrete samarbeid, økte investeringer og nettverk.
At 1X tok seg turen var en av de tingene som han trakk frem som ekstra stas:
– De er ganske nøye med hvor de velger å bruke tiden sin, så det er veldig kult at de har valgt å komme hit.
– Hvordan har dere ellers fått folk hit til Mandal?
– Vi har hatt et godt og tett samarbeid med Skagerrak Capital som har et bra nettverk. Vi begynte først å planlegge dette i september i 2023, så det har gått veldig fort i svingene. Men likevel har vi vært gode nok på å gjøre en del detaljer som gjør det enklere for folk å reise til en så liten plass, deriblant ved å ha shuttlebusser på flyplassen.
Slush-viben på plass
– Jeg synes det er mye spennende selskaper her i dag, sa Andreas Eskeland i Skagerrak Capital, som også hadde lagt til rette for investor-loungen under arrangementet.
– Har du vært på Slush i Helsinki?
– Ja, det har jeg. Jeg synes det er mye av den samme viben her. Det er en lekenhet. Man er uformelle og kan snakke om alt mellom toppledere, investorer og startups.
Han hadde foreløpig ikke rukket å teste ut saunaen, men planla å gjøre det senere på kvelden.
– Det er ikke ofte man får hatt møter i en sauna, sa han spøkefullt.
Jakter investorer og nye samarbeid
Det er ingen tvil om at mange av startupene hadde møtt opp for å komme i kontakt med nye investorer. På forhånd var rundt 200 møter booket.
Blant dem som hadde benyttet tiden til å mingle med potensielle investorer var Scott Basgaard og Richard Strømland Egeli, gründere i Kvinesdal-oppstarten Intoto, som tidligere på dagen hadde hatt et møte med Startuplab:
– Vi holder også på å lukke en emisjonsrunde og er derfor på leting etter investorer som har troen på vår visjon, fortalte Basgaard.
Begge var veldig fornøyde med konferansen så langt og at et slikt initativ hadde kommet på plass:
– Det er kult å se at det er en slags ny energi i området. Det er noe som har skjedd de siste årene, fortalte Basgaard videre.
Også blant deltakerne var Maren Oustad Torve, Christoffer Krohn og Runar Brøvig fra innovasjonsselskapet Innoventus Sør. De tror Agder-regionen gjerne oversees av investorer og var veldig glad for å kunne delta på arrangementet.
– Hva vil dere si regionen har å by på?
– Vi har energi selvfølgelig. I tillegg er vi gode innen prosessindustrien og internasjonal offshore. Det er også kort vei til utlandet herfra, understrekte Torve.
– Vi er også sterke på AI. Det er mye gull her, la kollega Brøvig til.