SØKSMÅL

24SevenOffice trekker søksmålet mot Optin Bank – skylder på advokatkostnader ute av kontroll

– Vi fikk presentert et kostnadsnivå på 8-15 millioner før å kjøre saken gjennom Tingretten, bare for motpartens advokater, hevder 247Office-gründer Stian Rustad. Fredag trakk han søksmålet mot Optin Bank.

24Seven Office og gründer Stian Rustad og de ni øvrige selskapene som har gått til sak mot tidligere styre og daglig leder i Optin Bank, trekker nå hele søksmålet.
Publisert

For kun en måned siden kunne BankShift skrive at en dato var satt for rettssaken etter Norges siste bank-konkurs. Over tre år etter at Optin Bank ble avviklet under administrasjon, skulle Oslo Tingrett endelig avgjøre om styret og ledelse førte eierne bak lyset om den reelle situasjonen i banken.

Nå trekker saksøkerne, med 24sevenoffice i spissen, hele saken etter to dager med rettsmeglingsmøter i forrige uke.

– Så sent som før en måned siden var du fortsatt helt innstilt på å gå til sak. Hva er det som har endret seg?

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg er tøff, men jeg er ikke dum. Det var rett og slett saksomkostningene som tok helt av. Vi fikk presentert et kostnadsnivå på 8-15 millioner før å kjøre saken gjennom Tingretten, bare for motpartens advokater, sier Rustad.

Ifølge 24Seven-gründeren hadde kostnadene for forsikringsselskapets advokater passert tre millioner kroner allerede før rettsmeglingsmøtet, og under selve rettsmeklingen satt det tre advokater fra forsikringsselskapet til kostnad på over 12.000 kr per time.

Forskjell på å ha rett og å vinne

– Men det er vel ikke bare motpartens advokater som har kostet penger?

– Selvfølgelig ikke. Vi hadde brukt relativt lite advokatkostnader og tid frem til rettsmeklingen. Men hadde vi fortsatt så ville våre advokater kanskje brukt maksimalt fem millioner advokater og motparten kanskje 15. Da hadde det kostet oss 20 millioner om vi taper saken. En runde til retten og vi hadde vært oppe i 40 millioner, sier Rustad.

– Med normal prosessrisiko er det i praksis umulig å regne hjem å faktisk kjøre saken gjennom retten. Det vil si at ti investorer i praksis ble «utpresset» til å inngå en avtale, fortsetter han.

– Noen skulle kanskje si at dere trekker søksmålet fordi dere hadde en dårlig sak?

– Vi vet jo at vi har rett, men det er veldig forskjell på å ha rett og på å vinne saken. Du får ikke en rasjonell investor til å bli med på slik risiko, sier Rustad.

Ble satt under administrasjon

Det var i juli 2021 det var over og ut for Optin Bank. Saken begynte med at Finanstilsynet leverte en knusende rapport etter å ha gjennomført et stedlig tilsyn i banken.

Rapporten pekte blant annet på brister i rapportering, compliance og antihvitvaskingsarbeid, og banken var kraftig underkapitalisert. Da rapporten kom i slutten av april, fikk banken to måneder på seg til å øke den rene kjernekapitalen med 100 millioner kroner.

Det klarte Optin Bank ikke, og ble satt under administrasjon.

24SevenOffice, som hadde kjøpt seg inn i banken under et år tidligere, mente at de var blitt ført bak lyset av styre og ledelse i Optin Bank, og varslet søksmål.

Varslet søksmål på 275 millioner

Nesten nøyaktig et år etterpå varslet advokatfirmaet SGB Storløkken søksmål mot tidligere styreleder Trygve Christian Moe og øvrige styremedlemmer, samt tidligere daglig leder Harald Dahl Pedersen. Det ble gjort på vegne av 24SevenOffice og ni andre aksjonærer i Optin Bank.

Da beregnet 24SevenOffice kravet til 275 millioner kroner. I den summen inngikk forventet omsetning og fortjeneste fra betalingsløsningen Optin Pay.

Kuttet i kravene

Da dato for rettsaken ble kjent for en måned siden var kravet betydelig redusert.

– Slik det ser ut nå, kommer vi til å forenkle saken og bare kreve erstatning for tapt investert beløp. Vi er jo ti selskaper, men samlet skulle jeg tippe på at det er i overkant av 50 millioner kroner, sa Stian Rustad til BankShift i april.

Trussel mot rettssikkerheten

Nå mener Rustad at situasjonen med løpske advokatkostnader er et tegn på noe som i det lange løp risikerer å true rettsikkerheten.

– Det må bli en maksimal kostnadsramme på tingrettsprosesser snarest. De siste fem årene har saksomkostningene i norsk rett eksplodert. Det betyr at småfirmaer og gründere, ikke har sjans til å kjøre prosesser lenger, sier Rustad.

Verken tidligere styreleder i Optin Bank, Trygve Christian Moe, eller tidligere daglig leder Harald Dahl-Pedersen, ønsker ikke å uttale seg om resultatet fra rettsmeglingsmøtet, men skriver i en felles epost til BankShift:

«24 Seven -Office Group AB m. fl. har trukket søksmål og frafalt alle krav mot tidligere styremedlemmer og daglig leder i Optin Bank. På denne bakgrunn bortfaller også varslet regressøksmål fra de saksøkte mot 24 Seven Office Group AB, Stian Rustad og Karl-Anders Grønland. Parter på begge sider er forsikret av samme forsikringsselskap. Forsikringsselskapet dekker alle påløpte juridiske kostnader for tidligere styremedlemmer og daglig leder i Optin Bank. Forsikringsselskapets dekning av påløpte juridiske kostnader for øvrige parter er imidlertid begrenset til et fastsatt beløp.»

Og konstaterer til slutt:

«Vi tar utfallet til etterretning og er tilfreds med at saken er avsluttet.»

 Denne saken ble først publisert på BankShift