rekruttering

Alle jakter desperat på kodere - dette tjener de

Analyse av et stort datasett om lønnen til kodere avdekker hva det koster å bygge digitale løsninger i dag.

Hva tjener egentlig en koder i Norge? Et stort datasett gir noen interessante svar.

I et stramt arbeidsmarked er det særlig en yrkesgruppe mange oppstartsselskaper jakter desperat etter: programmerere og kodere.

Nettavisen Kode24 gjennomførte i fjor en lønnsundersøkelse blant 1500 av sine lesere, som i stor grad jobber innen IT. Undersøkelsens resultater er delt åpent med leserne, med en oppfordring om å gjøre noe med tallene. Så det har vi gjort.

Undersøkelsen er spesielt interessant i lys av at SSB ikke opererer med egne tall for kodere, fordi det er for få som oppgir å ha det yrket.

Brorparten av de som har svart er mellom 25 og 44 år, bosatt i Oslo-regionen og har vært ansatt i en privat virksomhet i mer enn fem år. Rett over halvparten er organisert i en fagforening.

Snittlønn på 730.000 - median på 685.000

Lønnen til kodere for forskjellige oppgaver.

Det koster å bygge digitale løsninger, men det er betydelig forskjell i lønnen basert på alder og erfaring. Mens snittlønnen i Norge for alle yrker i 2021, ifølge SSB, lå på 585.000 kroner, får en koder tidlig i 20-årene med to års relevant erfaring 570.000 i snitt i grunnlønn, ifølge dette datasettet.

Snittet for alle 1500 koderne er på 730.000 kroner, mens medianlønnen - lønnen til koderen i midten når alle blir stilt opp i stigende rekkefølge, er 685.000 kroner.

Rundt 40 prosent av respondentene oppgir å ha en form for bonuslønn i tillegg, men det går ikke frem hvor mye dette utgjør i året. Samtidig er det kun en tredjedel som sier seg misfornøyd med lønnsbetingelsene de jobber under.

Etter hvert som relevant erfaring øker, går naturligvis også lønnen opp. Ved over 20 års erfaring ligger snittlønnen uten tillegg på nær en million, men avviket både opp og ned øker også i dette segmentet, noe som reflekterer en del lønnsspredning med noen få veldig godt betalte.

Lønnen øker med relevant erfaring, men det er høy spredning.

En sammenstilling av erfaring og hva som best beskriver arbeidsplassen, viser at de som jobber frilans eller som selvstendige næringsdrivende, trekker ned lønnsnittene for de med kort erfaring og veldig lang erfaring, mens de ligger langt over alle andre i den verdifulle fasen fra fem til 15 års relevant erfaring.

Videre går det frem at konsulenter tjener litt mer enn fast ansatte kodere, men forskjellen er stort sett ikke på mer enn rundt fire prosent, men noen større avvik for de med lang erfaring.

Gründerne tjente mest

De som startet egen arbeidsplass hadde høyest snittlønn.

Det kan være flere grunner til å gå opp i lønn. Kode24 har listet opp noen forslag, som fast justering eller at man truet med å si opp. Men ser man på hvem som faktisk hadde høyest snittlønn, er det særlig en gruppe som skiller seg positivt ut, og det er gründerne som startet sin egen arbeidsplass. For disse lå snittet på over en million kroner. Lavest var snittet for de som oppga at fagforenignen måtte hjelpe til.

Som et innspill i debatten om hjemmekontor, er det kun 42 av koderne sier seg enig i at man burde tjene mindre dersom man jobber hjemmefra - et forslag som flere av de store techgigantene i Silicon Valley har lansert som aktuelt i en eller annen form. Så arbeidsgivere er herved advart.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*