FINANSIERING
Alma henter 76,6 millioner kroner for å bevise at teknologien funker
Brenselcelleselskapet i Røkkes nye satsing på industriell teknologi skal gjennom to store demonstrasjoner - før et produkt ferdigstilles for markedet. Det vil kreve mye kapital, sier Alma-sjefen, som nå har fylt opp kassa.
Alma-sjef Bernt Skeie fikk storfint besøk av statsminister Jonas Gahr Søre og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran under One Ocean Week i Bergen nylig.
Foto: Presse
Nylig ga staten et av tidenes største innovasjonstilskudd til Alma Clean Power, som leverer lav- og nullutslippsløsninger for skipsfarten.
Selskapet er en del av Kjell Inge Røkkes ferske satsing på industriell teknologi, under fanen Clara Venture Labs (tidligere Prototech).
Da Aker kom inn på eiersiden, fikk daværende leder Bernt Skeie ansvaret for å spinne ut arbeidet med brenselcelleteknologi som et eget selskap, og tok dermed rollen som daglig leder i Alma.
Les intervjuet med erstatteren hans, Michelle Williams!
Nå får Shifter bekreftet at brenselcelleselskapet har hentet 76,6 millioner kroner i frisk egenkapital.
Fra 0 til 35 på kort tid
Investor er eneaksjonær Clara Ventures AS, morselskapet til Venture Labs. Dette er i tur eid av Aker Capital, selv om mye tyder på at selskapet snart havner under venturefanen Atoma.
LES OGSÅ: Nå formes Røkkes venture-imperium
– Mye har skjedd siden Akers inntreden, forteller Alma-sjef Skeie til Shifter.
Selskapet har vokst fra null til 35 ansatte på et knapt år.
– En veldig dyktig gjeng med industrifolk. Vi har vært opptatt av å ha en god miks, de som har dyp kompetanse på månelandingsprosjekter «subsea», og fra den tradisjonelle maritime siden, som skipsdesign, forteller han.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Det er denne oppbemanningen mye av kapitalen går til.
Fra demonstrasjon til produkt
I tillegg planlegger Alma to store demonstrasjoner av teknologien, som enkelt forklart handler om å utvikle apparater som lager elektrisk energi av ulike typer drivstoff, deriblant amoniakk og hydrogen, ved å la det reagere med oksygen i en elektrokjemisk prosess.
Den første store demonstrasjonen med amoniakk skal skje senere i år, og en til er planlagt tidlig neste år.
– Pengene skal gå til å utvikle kjerneproduktet, og ta det fra rene demonstrasjoner til noe som kan være et salgbart og garantert produkt, sier Skeie.
Han vil ikke si noe konkret om planene for ytterligere kapitalinnhenting, men avslører at det er aktuelt:
– Når man begynner med sammenstilling og fabrikker, så krever det mye kapital. Derfor er det høyt på agendaen hos oss.