Antler har lukket sitt Nordic Fund II på rett over én milliard kroner.
De offentlige investorene i fondet er Nysnø og Investinor, danske Vækstfonden og TESI i Finland. Totalt har disse mellom 30 og 40 prosent eierskap, mens resten er tatt av familiekontorer på tvers av Norden, blant annet norske Ferd Impact. Flere av investorene fra det første fondet og tidligere gründere har også tegnet seg.
Antler har lukket sitt Nordic Fund II på rett over én milliard kroner.
Annonse
De offentlige investorene i fondet er Nysnø og Investinor, danske Vækstfonden og TESI i Finland. Totalt har disse mellom 30 og 40 prosent eierskap, mens resten er tatt av familiekontorer på tvers av Norden, blant annet norske Ferd Impact. Flere av investorene fra det første fondet og tidligere gründere har også tegnet seg.
Krevende kapitaljakt endte med tredobling
Leder for Antler Norge Kristian Jul Røsjø forteller at det har vært et krevende marked å hente penger i. Mens målet var å hente 150 millioner euro, stopper de nå altså på nøyaktig 1125 millioner kroner.
Annonse
– Det er vi veldig stolte av, sier han. – Vi håper at det betyr at investorene ser hva vi har investert i tidligere, og at de synes det ser lovende ut.
Noe må de ha sett, for fond II blir tre ganger så stort som det første fondet.
Røsjø velger å tro at Antler-programmets nære historie har vært utslagsgivende for investorene.
– Første gang vi gjorde dette, hentet vi penger på ambisjoner, denne gangen har vi mye mer konkret å vise til.
Annonse
Som for eksempel gründerteamene og selskapene i det første fondet. Der finner man solcelle-utbyggerverktøyet Glint Solar og Spoor som utvikler en dataplattform for biologisk mangfold.
Andre norske investeringer han har store forventninger til, er Ocean Oasis, Shapemaker, Sloyd og Otee. Dessuten er fondet investert i en rekke selskaper i Sverige og Danmark. Fra den svenske porteføljen trekker han frem AI-selskapet Buddywise som bruker maskinlæringsteknologi for å vurdere risiko på arbeidsplassen og spillutvikler Modoyo som er verdsatt til en halv milliard svenske kroner.
Annonse
Gjør flere endringer i investeringsstrategien
At fondet har et nordiske nedslagsfelt, betyr at om lag en fjerdedel av midlene i det nye fondet kan settes i norske selskaper. Nå skal det også investeres i Finland.
Annonse
Assosiert Partner Anna Munthe-Kaas legger til at de gjennom det nye fondet nå vil få mulighet til å følge opp selskapene i større grad.
Mens Antler har pleid å stoppe nye investeringer ved såkornfasen, der hvor selskapene typisk bare har noen få test-kunder, skal de nå kunne vurdere å bli med til serie-A, altså når selskapene er ferdige med produktutviklingen og har flere betalende kunder. I Norge ligger slike kapitalrunder gjerne mellom 50 og 150 millioner kroner for tiden.
Antler utvider også investeringsbeløpet de går inn med (ticket size), fra rundt to til tre millioner kroner per selskap. Og dersom de identifiserer et selskap som spesielt lovende, skal de fra nå kunne binde seg til masten om å også investere i selskapets neste kapitalrunde.
Binder seg til masten i de mest lovende selskapene
– Med «Antler rolling capital» som vi kaller det, blir det slik at når vi sier til et team at vi vil investere i dem, så kommitterer vi ikke bare for første «ticket», men samtidig også for den neste, forklarer Røsjø.
Den nye ordningen er allerede testet og godkjent av Antler-teamet i USA. Tanken er at det vil hjelpe gründere på kapitaljakt å kunne vise til potensielt nye investorer at en eksisterende investor allerede er med videre. Ordningen gjør at Antlers totale investering kan overgå vanlig «ticket size» med opptil 200.000 euro.
Antler-teamet Anna Munthe-Kaas og Kristian Røsjø har en ny miliard å glede seg over.Foto: Joakim Birkeli Jacobsen
– Det er viktig at vi er eksponert i vinnerne våre. Slik det er nå, kan vi i beste fall være med å påvirke i de to-tre første rundene, etter det har det vært mer tilfeldig. På denne måten kan vi hjelpe mer.
Fond II er godt i gang med investeringene. I høst investerte Antler i 8 selskaper.
– Syv av disse var typiske AI-selskaper i en vertikal som for eksempel juss eller innen spillteknologi.
Antler kan også investere i selskaper utenfor programmet.
– Så lenge vi er godt kjent med gründeren, kan vi vurdere det, sier Røsjø.
I fond I var det Two, Breyta og Aiba som nådde gjennom det nåløyet. Så langt er sjetongene fra fond II lagt i analyse-startupen Economic Mind og Receipts som kobler kvitteringer med transaksjoner.
Skal være litt flau over hotellvalg
Antler-programmet har siden det først startet opp i Singapore i 2017, spredt seg til mange land. har skapt behov for veldig enkle strukturer. For Antler-ansatte innebærer det at de må bruke egen mobil og datamaskin i jobben.
– Det blir mye å organisere ellers, sier Røsjø. Han peker på at Antler også bygger seg selv samtidig som det arrangeres gründer-programmer og investeres i høyt tempo.
– Det er investorenes penger vi forvalter, så dermed kjører en lavkost-policy. Vi pleier å si at dersom man ikke er flau over resepsjonen på hotellet man bor på, så har man valgt feil hotell.
Antlers ellevte program i Norge
Til våren er det igjen duket for en ny runde med programmet hvor potensielle gründere matches for å bygge selskap sammen. Det blir den ellevte kohorten i Norge til nå.
– Totalt har vi investert i 100 selskaper i Norden fra fond II, sier Munthe-Kaas. – Og planen er at vi skal investere i over 200.
Rundt 90 prosent av selskapene har lykkes med å hente påfølgende finansiering fra andre investorer etter programmet.
Etter at Munthe-Kaas kom inn for ett år siden har Antler-teamet kunne se nye trender utspille seg blant deltagerne. Naturlig nok er det blitt litt bedre til å få pengene til å vare enn det som var vanlig på toppen av hype-perioden i 2021 og 2022.
– De vet godt hva investorene er opptatt av og sørger for å bygge produkt og «få en del traction» før de går etter ny kapital, sier hun.
Andelen seriegründere er også dramatisk høyere enn tidligere. Mens det var vanlig at rundt 35 prosent av gründerne i programmet hadde bygget et selskap tidligere, er det nå hele 75 prosent som har denne unike bakgrunnen som mange regner som utslagsgivende for suksess.
Mange vekstselskaper, som for eksempel Oda, har nedbemannet i det siste, og i Antler høster de godene.
– Vi ser at mange dyktige folk kommer til oss fra selskaper som Oda og Klarna kommer til oss. Det er veldig kult at de blir i økosystemet og fortsatt er gira på å bygge. De tar med seg verdifull erfaring til en ny gründerreise, sier Munthe-Kaas.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.