TEKNOLOGI
Apple gir etter for EU-krav, åpner for tredjeparter som Vipps
EU bekrefter at Apple har tilbudt seg å åpne den avgjørende NFC-teknologien for tredjeparter. Saken har vært det viktigste argumentet for å droppe Apple Pay i norske banker. Vipps-sjefen jubler.
Saken oppdateres!
Før jul begynte ryktene å svirre om at Apple hadde lagt et løsningsforslag på bordet til EU, som innebar å åpne NFC-chipen i iPhone for tredjeparter. Dette er teknologien som gjør det mulig å betale ved å «tæppe» mobilen på betalingsterminaler, for eksempel.
Nå bekrefter Europakommisjonen at det er tilfelle. De har sendt forslaget ut på høring fredag (ekstern lenke).
Les forslagene lenger ned i saken!
Spørsmålet om tilgang til NFC-chipen i Apple-produkter har vært lang og betent. EU har lenge ment at den amerikanske giganten har lagt ulovlig monopol på teknologien, og dermed skader konkurransen. De truet med bøter tilsvarende 10 prosent av selskapets globale omsetning, som basert på 2022-tall ville nærme seg 400 milliarder kroner.
Blant de ivrigste i heiagjengen til EU i denne saken, er Vipps-sjef Rune Garborg. I fjor gikk han i strupen på Apple bak lukkede dører i Brussel.
Etter å ha mottatt dagens beskjed sier Garborg:
– Vi er jo veldig begeistret for det for det vi leser der. Det gir et veldig godt utgangspunkt for å tilby enkle løsninger på NFC, sier Garborg.
– Vi må vi ta forbehold i forhold til hva som blir sluttresultatet, men som vi forstår det, er det dette som Apple har forpliktet seg til. Da betyr det jo at dette er det nivået her vi kan forvente oss.
Denne saken har også vært hovedargumentet for at de fleste norske banker ikke har gitt kundene tilgang til Apple Pay, selv om den fronten har sprukket opp etter hvert.
I høringen som er sendt ut, kommer det frem at Apples forslag innebærer følgende:
► Å gi tredjeparts mobile lommebøker- og betalingstjenester tilgang til og samhandle gjennom et sett med APIer med NFC-funksjonaliteten på iOS-enheter uten kostnad, uten å måtte bruke Apple Pay eller Apple Wallet. Apple vil opprette de nødvendige APIene for å tillate tilsvarende tilgang til NFC-komponentene i såkalt Host Card Emulation ('HCE') -modus, en teknologi som brukes til å trygt lagre betalingsinformasjon og fullføre transaksjoner ved hjelp av NFC..
► Forpliktelsene vil gjelde alle utviklere av tredjepartsløsninger i EU og EØS, og alle iOS-brukere med en Apple-ID registrert i EØS. Apple vil heller ikke hindre bruken av disse appene for betaling i butikker utenfor EØS.
► Å tilby ytterligere funksjonalitet, inkludert standardisering av foretrukne betalingsapper og tilgang til autentiseringsfunksjoner som FaceID.
► Å anvende “rettferdige, objektive, transparente og ikke-diskriminerende kriterier” for å tildele NFC-tilgang til tredjepartsutviklere, som må inngå en ADP-lisensavtale for å få tilgang, altså en dataprosesseringsavtale.
► Å etablere en mekanisme for tvisteløsning, der Apples beslutninger om å nekte tilgang til NFC-inngang vil bli gjennomgått av uavhengige eksperter.
► Apple er villig til å knytte seg til disse betingelsene det neste tiåret. EU har nå åpnet for innspill fra aktører og publikum, før de vil fatte et endelig vedtak.