årsresultat

Askeladden & Co skriver ned verdier for 230 millioner kroner

Melder likevel om kraftig vekst i omsetning og bedre lønnsomhet i selskapene.

Managing partner i Askeladden & Co, Martin Schütt.
Publisert Sist oppdatert

Startupfabrikken Askeladden & Co står bak en rekke selskaper som utfordrer etablerte næringer og har vokst kraftig de siste årene.

Nå viser 2023-regnskapet at selskapsverdiene ble justert ned med 230 millioner kroner. I fjor var Askeladdens eierandeler verdt rundt en milliard kroner. 

Samtidig går det frem at Askeladden-systemet aldri har omsatt for mer. og flere av selskapene kan vise til en kraftig forbedring i lønnsomheten.

Selskapene der Askeladden & Co har eierandeler per august 2024

  •  Frisørkjeden Cutters
  • Helseselskapet Dr.Dropin

  • Massasjekjeden Squeeze

  • Tannhelseklinikkene Blid

  • Skjønnhetsklinikkene Olio

  • Veterinærtjenesten Petrus

  • Bruktbilforhandleren Rebil

  • Optikerkjeden Okkult

  • Underholdningskonseptet Jubel Gruppen

  • Gravferdsaktøren Verd Gruppen

  • Burgerkonseptet Burgerheim

  • Pizzakjeden Digg

  • Netthandelsgruppen Kin Gruppen

  • Regnskapsbyrået Randi

  • Fritidsboligaktøren &Hamlet

  • AI-tjenesten Edda

– Vår oppgave er å skape de mest verdifulle selskapene på lang sikt, ikke de mest lønnsomme på kort sikt. Verdsettelser drives av inntektsvekst og lønnsomhet. De er de to som teller. Nå gjør økte renter at kapitalmarkedet setter mer pris på lønnsomhet enn tidligere, men for et vekstmiljø som oss er utviklingen i inntekter like viktig, sier Martin Schütt, ledende partner og en av grunnleggerne i Askeladden & Co.

Startupfabrikken har spesialisert seg på å utfordre eksisterende bransjer med nye konsepter som helseselskapet Dr.Dropin, bruktbilforhandleren Rebil og massasjekjeden Squeeze. Askeladden & Co var også sentral i oppbyggingen av frisørkjeden Cutters. 

Økt omsetning og økt lønnsomhet 

Askeladden & Co opplyser at inntektene for alle de tilknyttede selskapene i 2023 endte over 900 millioner kroner, opp fra drøye 500 millioner kroner i 2022. 

Da holdes Dr.Dropin og Cutters utenfor, som begge har fått inn nye profesjonelle eiere de seneste årene. 

– Vi er fornøyde med å øke omsetningen til selskapene våre med nesten en halv milliard kroner på et års tid. Det er bra fart. Det må det være når vi bygger fra grunn. Vi fortsetter å gi bånn gass, sier Schütt. 

Lønnsomheten til Askeladden-selskapene er kraftig forbedret. I 2022 var det samlede driftsresultatet (EBIT) på minus 70 millioner kroner. Dette ble redusert til minus 19 millioner kroner i 2023. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte i pluss med en million kroner, en forbedring fra minus 59 millioner kroner.

– Lønnsomheten økte betraktelig i 2023, og skal ytterligere opp i 2024. Det er stor variasjon på selskapene, men knallhardt arbeid over hele linja. De makroøkonomiske omstendighetene skifter, men vi jobber med det vi kan kontrollere, sier Schütt. 

Justerer ned verdier 

Konsernregnskapet til toppselskapet og investeringsselskapet Askeladden & Co sier ikke noe om inntektene og resultatene i de ulike selskapene, men viser verdiutviklingen på eierandelene. 

Ettersom Askeladden & Co følger regnskapsstandarden IFRS skal de regnskapsmessige verdiene ligge tett på virkelige verdier. Av regnskapet går det frem at nettoinntektene endte på minus 250 millioner kroner, primært drevet av en nedjustering av verdier på 235 millioner kroner. 

– Likviditetseffekten er null, ettersom dette er snakk om papirverdier. Å være eksponert mot unoterte vekstselskaper vil alltid innebære volatilitet. Verdijusteringene nå reflekterer tøffere markeder. Selskapene våre får hentet kapital, men i flere transaksjoner er det på lavere verdsettelser enn tidligere. Andre selskaper er avviklet eller solgt, sier Schütt.

Selskapene i Askeladden-systemet hentet totalt 60 millioner kroner fra eksterne investorer i løpet av 2023. 

Verdiene i flere selskaper ble justert ned, blant annet i helseselskapet Dr.Dropin og massasjekjeden Squeeze. I noen selskaper ble verdiene justert opp, som for eksempel i pizzakjeden Digg. 

Blant virksomhetene som ble avviklet i løpet av året var netthandelsappen Bandit og håndverkertjenesten Vater. 

Nylig solgte Askeladden & Co sine aksjer i kleskonseptet Yellow med gevinst. 

Exit for matkasse-gründere

De største eierne i Askeladden & Co er de tre partnerne Martin Schütt, Karl-Axel Hjorth Bauer og Andreas Rokne. De andre eierne består av ytterligere partnere og flere investorer. 

I juli 2023 sluttet Lasse Smedsvig og Harald Aalvik som partnere i Askeladden & Co. Smedsvig og Aalvik, som først grunnla Adams Matkasse, var begge med på å starte opp Askeladden & Co i 2017. Ifølge årsregnskapet kjøpte Askeladden & Co tilbake aksjer fra de to matkasse-gründerne for 157 millioner kroner. 

– Å være partner i Askeladden & Co krever sitt, og det skal være fruktbart. Lasse og Harald var med fra dag én, og vi har lært masse av dem. Det er gøy å se at de fortsetter å kjøre på med nye oppstartsprosjekter i Bergen, sier Schütt. 

Ifølge årsberetningen skjedde oppgjøret med aksjer i de ulike Askeladden-konseptene, i tråd med den gjeldende partneravtalen. Tilbakekjøpet av aksjer har dermed ingenting å si for aksjeverdien i investeringsselskapet Askeladden & Co.