Seriegründer Daniel Döderlein trykker på gassen i europeisk utrulling av mobilappen Settle.

Auka-gründeren fyller opp pengesekken til massiv utrulling av betalingsapp

Fintech-selskapet er sikret 20 millioner kroner og planlegger å hente ytterligere 100 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Auka skulle hente 130 millioner kroner - og brukte seks uker på å finne de første 50, forteller gründer Daniel Döderlein. Da pandemien var et faktum, ble de fleste indikasjoner trukket og selskapet måtte stokke om kortene for å sikre kapital.

Nå har de landet 10 millioner kroner, primært fra eksisterende aksjonærer, og i tillegg fått et landsdekkene risikolån på 10 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

– Vi er godt fornøyd med å ha sikret oss det som skal til for å opprettholde ekspansjon og drift gjennom det vi håper snart er et normalisert kapitalmarked. Så skal vi i gang med det store finansielle løftet til høsten, sier Döderlein til Shifter.

Lokalt eierskap

Han er gründeren bak betalingsappen mCash, som i 2017 ble en del av Vipps. Auka fortsatte imidlertid mobilbetalingsreisen, men siktet i stedet mot sydligere strøk.

Resultatet ble mobilbetalingsappen Settle, som nå er lansert i 21 markeder. I tre av disse, Kroatia, Kypros og Bulgaria, har selskapet også etablert lokalt finansierte datterselskaper, som samlet er finansiert med cirka 35 millioner kroner.

Appen distribueres her av lokale partnere, blant andre Bank of Cyprus, Sberbank, Nova media Group og JCC Payments, forteller Döderlein.

– Modellen vår kan ses på som en franchise, forklarer han videre og utdyper:

– Vi leverer alt, og lokale partnere distribuerer og markedsfører. Ettersom alt er sentralisert får vi en storskala-fordel. Fordi alt er regulert innenfor en felles «pan europeisk avtalestruktur» kan vi også koble alle land sammen og gi folk flest, i hele EU, fordelen av å kunne sende og motta penger på tvers, like enkelt og smart som det i dag er for nordmenn å sende penger lokalt.

Döderlein mener et lokalt eierskap med lokal distribusjon i hvert enkelt marked, sikrer lokale interesser som Auka alene aldri vil kunne måle seg med.

– Settle er en bankvennlig løsning som kobler sammen det beste fra to verdener; fintech-utfordrerne pluss bankenes tillit og markedsmuskel, sier han.

Vil bli størst i Europa

Settle entret sitt første marked, Kroatia, i fjor høst, og bruken av appen har ifølge Döderlein økt markant under pandemien.

– Behovet for digital betaling er åpenbart. Det har tatt fem år å bygge Norge til et punkt hvor mobilbetaling er en selvfølge. Marked nummer to, Kypros, ble lansert i februar i år, så vi er enda et godt stykke unna å se nordiske tilstander, sier han.

Målet er likevel å bli det største europeiske mobilbetalingsnettverket.

– Det krever at nok personer og bedrifter tar tjenesten i bruk. I dag har man, sånn som i Norge, forskjellige tjenester i forskjellige land som mer eller mindre er populære. I alle land hvor denne posisjonen som lokal vinner ikke er tatt, jobber vi konkret for å bli den lokale vinneren, sier Döderlein.

«Må like, tåle og stå i risiko»

Nå er planen å fortsette utrulling av Settle i hele EU samt etablere lokale partnerskap for å lykkes lokalt i hvert land.

– På toppen av dette jobber vi nå med å koble alle markedene sammen sånn at du kan sende og motta penger og betale på tvers av landegrensene i en hvilken som helst valuta, sier Döderlein.

– Som seriegründer; hvilke viktige erfaringer har du med deg på denne reisen?

– Jeg er ydmyk for all læringen jeg har fått fra å bygge flere selskap igjennom årenes løp. Det er lite som kan overføres; hver reise er unik, sier han, men nevner:

– Fokus, få med deg folk som er smartere og flinkere enn deg selv, og å bygge et kompetent styre som aktivt kan hjelpe deg, er viktige og universelle komponenter.

– Og så må man like, tåle og stå i risikoen, legger Döderlein til.

– Vi kan feile og alt kan gå tapt. Dette må man stå i hver dag hvis man ønsker å være med på muligheten til å faktisk endre verden, sier han.