Biotech

Bakken & Bæck går inn i biotech-startup som utvikler «magisk» sopp-materiale

Mycela henter penger og trapper opp sopp-satsing på Tøyen.

Bakerst fra venstre: Erlend Christoffersen, Christian Dubrau, Anne Dubrau, Andreas Kalleberg, Jens Bonesmo og Tobias Bæck. Foran fra venstre: Maria Aaslund, Renée Jung og Sondre Eng Click. (Soppen til høyre er en illustrasjon og gjenspeiler ikke Mycelas produksjon)
Publisert Sist oppdatert

Når selskapet nå skal akselerere veksten med utvidelse av team og oppskalering av produksjon i nytt myceliumstudio og lab på Tøyen i Oslo, går Bakken & Bæck inn som investor sammen med Æra Strategic Innovation, Bykuba AS og Erlend Christoffersen.

Mycela henter til sammen 900.000 kroner til en prising av selskapet på 6,5 millioner kroner.

Partner og med-gründer Maria Aaslund forteller at planen videre er å utvikle produkter som kan tas i bruk av arkitekter og interiørarkitekter. Det kan for eksempel være akustiske paneler til kontorer og restauranter. Sentralt ved materiale er at det er akustikkdempende i tillegg til isolerende og ikke-brennbart.

Dette er Mycela

  • Mycela utvikler og produserer nye materialer og produkter som ikke går på bekostning av mennesker eller natur.
  • Dette gjøres ved å kombinere mycelium (soppens røtter) og organisk avfall som vanligvis går til forbrenning. Mycelium er i stand å transformere og binde blant annet treavfall, cellulose og fiber til et helt nytt, bærekraftig materiale gjennom en naturlig vekstprosess.
  • Myceliummateriale har en rekke unike egenskaper. Det er isolerende (temperatur og lyd), sterkt, lettvektig, brannsikkert, giftfritt, vannavstøtende, og ikke minst: det er holdbart.
  • Mycela utvikler bioteknologi der soppens røtter (mycelium) brukes til å gro nytt materiale av overskuddsproduksjon og avfall fra blant annet trevirke og jordbruk.
  • Selskapet ble stiftet av Renée Jung og Maria Aaslund.

Produksjonen skjer lokalt, i første rekke på Tøyen, og så etter hvert i økende skala. Mycela ser for seg enda en emisjonsrunde neste år.

– Hvor er dere om fem år?

– Da har vi flere produksjonsfasiliteter i Norge. På sikt ser vi også på utvikling av byggematerialer innen isolasjon som kan konkurrere med Glava og Rockwool. Våre tester viser at produktet vårt har bedre isolasjonsevne enn de tradisjonelle aktørenes, men det er langt frem dit, derfor starter vi på interiør, sier hun.

– Hva koster det å lage materialet?

– Mycelium gror seg selv. Råvarene er overskuddsproduksjon fra trevirke og landbruk som det foreløpig er mer enn nok av så det får vi gratis. Ved større skala på produksjonen ser vi for oss at vi måtte betale litt, men råvarene er billige. Nå er det det manuelle arbeidet som koster.

Ifølge Aaslund er produktet i dag rettet mot high-end-delen av markedet, delvis som følge av høy pris, men ved større skala på produksjonen vil også prisen falle betraktelig.

Amerikansk selskap sitter på patenter

Amerikanske Ecovative har banet vei for det som er en bransje i vekst. Ecovative har blant annet utviklet skinn av mycelium og sitter på flere patenter innen sopp-produksjon.

– Vi er i prosess med å utvikle vår egen teknologi som på sikt vil sikre oss slik at vi ikke rammes av andres patenter på det internasjonale markedet, sier gründer og daglig leder Renée Isabel Jung.

Det nye studioet med lab på Tøyen vil fungere som produksjonslokale, kontor og showroom.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*