Bill Kill saksøker The Factory-selskap

Konflikt om eierskap tas til domstolen.

Sonni Christine Jakobsen, daglig leder Bill Kill.
Publisert Sist oppdatert

I et brev til aksjonærene, sendt ut siste dagen i januar, gjør Bill Kill-gründer Sonni Christine Jakobsen det klart at styret saksøker en av eierne, investeringselskapet TheFactory Angels I, hvor inkubator- og investeringsmiljøet The Factory er største eier.

I brevet fra Jakobsen til de øvrige aksjonærene går det frem at bakgrunnen for søksmålet er en langvarig konflikt mellom selskapet og TheFactory. 

I brevet går det frem at Bill Kill har nedlagt påstand om at TheFactory skal tilbakeføre sine aksjer i Bill Kill til selskapet.

Dette er Bill Kill

  • Bill Kill samarbeider med en amerikanske kortgigant, i en såkalt merchant-avtale, som gjør det mulig for brukerne å betale regninger med kreditt- eller faktureringskort.
  • Metoden er blitt populær blant såkalte bonusjegere, som sanker poeng på forbruk som senere kan omsettes i andre verdier. For eksempel har mange brukt Amex for å samle eurobonus-poeng som veksles i billige flybilletter.
  • TheFactory Angels I sitter fortsatt, ifølge offentlige oversikter, på 9,7 prosent av aksjene i Bill Kill. 
  • Selskapet er gründet av Sonni Christine Jakobsen, Erik Vasaasen og Stian Strandem.
  • Gründerene sitter selv med rundt 50 prosent. Totalt har selskapet 110 aksjonærer.

Wiersholm er engasjert for å bistå i saken. 

Vil ikke forhåndsprosedere

Jakobsen bekrefter innholdet, og at nyhetsbrevet ble sendt til aksjonærene i går.

– Jeg kunne sagt en del om dette, men på dette tidspunktet ønsker jeg ikke å forhåndsprosedere en sak som skal opp for retten i mediene. Jeg har derfor ikke noe mer å tilføye enn det som allerede er formidlet til våre aksjonærer, sier hun i en kommentar til Shifter.

Hun er tydelig på at saken ikke handler om verdsettelse. 

Daglig leder i TheFactory, Ingar Bentsen, sier at styret i TheFactory Angels I gjentatte ganger har forsøkt å komme i dialog med styret i Bill Kill, da dette er en sak med en fremstilling som de ikke kjenner seg igjen i. 

Bentsen og styret i TheFactory Angels I anser kravet som ubegrunnet.

– Vi har forsøkt å etablere dialog med Bill Kills styre og advokater i saken, men dessverre ser vi nå at saken vanskelig kan løses uten en runde i rettsapparatet, sier Bentsen.

Som tidligfase-investor har han vanskelig for å forstå at et krav om tilbakekjøp av aksjer til opprinnelig kost kommer over 7 år etter gjennomført investering, og etter at selskapets verdi har økt. 

– At man som investor i tidlig fase skal være eksponert mot gründere som ønsker aksjene tilbake til kost, skaper en utfordrende situasjon ikke bare for oss, men for alle som investerer i selskaper, sier han.

Ned og opp igjen

Bill Kill og gründer Sonni Christine Jakobsen har vært gjennom en skikkelig berg-og dalbane de siste årene. Tjenesten ble i en periode nedstengt etter at varsellampene om hvitvasking begynte å blinke hos Amex da Bill Kill bare i løpet av noen få dager gjennomførte transaksjoner for et tosifret millionbeløp. En ny avtale kom kort tid etter på plass. 

The Factory

  • The Factory startet som Fintech Factory i 2016 og har siden den gang, vært en av de aller mest aktive fintech-investorene i Norge. Bill Kill var en av The Factorys første investeringer tilbake i 2016.
  • Investeringen ble gjort gjennom investeringsselskapet TheFactory Angel I, hvor TheFactory Holding sitter på 21 prosent av aksjene.
  • TheFactory la i fjor om kursen og ville bruke mindre tid og krefter på fintech ettersom tilflyten av nye selskaper var for dårlig.

Jakobsen kunne i august 2023 fortelle Shifter at inntektene var gått betydelig opp. Omsetningen for hele 2022, på 2,5 millioner kroner, med et negativt resultat før skatt på 1,8 millioner, var allerede passert ved utgangen av første kvartal. Plattformen gjennomførte på det tidspunktet fakturabetalinger for omtrent 30 millioner kroner i måneden, og to nye ansatte var kommet på plass. 

Fra årsregnskapet går det fram at det ble gjennomført en emisjon på rundt 3,8 millioner kroner i 2023 som verdsatte selskapet til rundt 44 millioner kroner.

Nå sier hun til Shifter at 2023 har vært et rekordår for Bill Kill. 

– Selskapet økte omsetningen med 250 prosent gjennom organisk vekst, og underskuddet ble mindre enn året før til tross for flere ansettelser. Vi fikk også en knallstart på 2024 der januar ble en rekordmåned. Vi ser frem til et spennende år der lansering i Sverige står på tur. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.