politikk

Britiske gründere advarer mot økt skatt på gevinst

500 entreprenører frykter høyere skatt kan skade landets teknologisektor. 

Frykter nye skatteregler her: Dette bildet er tatt i forbindelse med en sak om biler med Wayve-teknologi i London. Bussen bak er på vei til Trafalgar Square.
Publisert Sist oppdatert

Hundrevis av gründere og toppledere i britiske teknologiselskaper har sendt et brev til regjeringen der de advarer mot å øke skatten på kapitalgevinst. De mener det kan «sette suksessen til landets teknologisektor i fare», skriver nettstedet Sifted.

Brevet, som er signert av 500 entreprenører, inkludert grunnleggere av såkalte enhjørninger som AI-selskapet Synthesia, fintech-selskapet OakNorth og medtech-selskapet CMR Surgical, ber regjeringen om å «motstå» en økning i skatten på kapitalgevinst.

– Å begrense Business Asset Disposal Relief eller øke satsen for skatt på kapitalgevinst ville enormt svekke insentivene enkeltpersoner har for å bygge bedrifter, heter det i brevet.

Gründerne frykter at endringer kan redusere verdien av et salg og gjøre Storbritannia til et mindre attraktivt sted å starte en teknologibedrift.

Ifølge Sifted har det vært flere rapporter om at regjeringen vurderer å øke skatten på kapitalgevinst, som betales ved salg av for eksempel aksjer i selskaper. The Guardian har meldt at finansdepartementet modellerer en økning til mellom 33 og 39 prosent.

I dag betaler gründere ti prosent skatt på uttak på opptil én million pund og 20 prosent skatt på det utover dette. 

Noen britiske gründere har fortalt Sifted at de forsøker å fremskynde salg av selskapene sine før budsjettet legges frem 30. oktober, mens andre sier de vil vurdere å flytte utenlands hvis skatten øker betydelig.

– Enhver inntekt en økning i skatten på kapitalgevinst kan gi på kort sikt, vil sannsynligvis mer enn oppveies av skaden det gjør på langsiktig produktivitet ved å kvele veksten av fremtidige oppstartsbedrifter, heter det i brevet.

Saken er skrevet med bruk av kunstig intelligens og kvalitetssjekket av Shifters redaksjon. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.