sirkularitet
Brødre på vei mot sirkulær suksess – vil lage millionbutikk av brukte brannslukkere
Hvert år havner tonnevis av brukte brannslukkere på deponi – på tross av stort potensiale for gjenbruk, mener brødrene Geir og Petter Mathisen. Nå vil de gjøre det andre kaster til gull.

At planetens ressurser tømmes raskt, samtidig som søpla hoper seg opp, er en velkjent problematikk som en rekke innovative selskaper og smarte hoder har forsøkt å løse.
Å gjøre sirkularitet og gjenbruk til butikk har imidlertid vist seg å være alt annet enn enkelt.
På tross av det kan det se ut til at to brødre fra Drammen er i ferd med å skape sin egen lille solskinnshistorie.
I en stor fabrikkhall i Lier blåser de hver måned nytt liv i tusenvis av gamle brannslukkere som ellers ville endt opp på skraphaugen.
– I dag går de ofte på deponi, selv om de er fullt brukbare. Det er meningsløst at de bare skal kastes når de fleste bare har hengt urørt på veggen, sier gründer i Miljø Norge, Petter Mathisen.
Han og broren Geir Mathisen har utviklet det de mener er verdens første produksjonslinje for gjenbruk av slike apparater. Siden oppstarten i 2021 har de fått med seg tunge aktører som Franzefoss, Ragn-Sells, Norsk Gjenvinning og Jernia.
Det siste året har hjulene begynt å rulle for alvor, med flere lønnsomme måneder på rad. Nå retter de blikket mot det internasjonale markedet, fast bestemt på å vise at sirkularitet og lønnsomhet kan gå hånd i hånd.

Begynte i garasjen til bestemor
Historien begynner nesten som en klassisk gründerfortelling – i bestemors garasje tilbake i 2004.
Der startet brødrene med godt, gammeldags salg av brannvernutstyr – som brannslukkere og røykvarslere – gjennom selskapet Norsk Brannvern.
Stein for stein og dør for dør bygde de opp et selskap som til slutt besto av rundt 100 ansatte, før de i 2020 solgte det til et svensk private equity-selskap.
Brødrene er med andre ord langt ifra nybegynnere når det gjelder å bygge bedrift.

Miljøgevinst som selger
Miljø Norge var først et prosjekt som ble satt opp med en egen ledelse.
I februar 2024 tok gründerbrødrene, som hele tiden har eid majoritetsaksjene i selskapet, likevel over etter det de beskriver som «strategiske uenigheter» med tidligere ledelse.
– Det vi har fokusert på i 2024 er å få kontroll på kostnadene og legge til rette for økt omsetning. Målet vårt i år er å bygge skikkelig topplinje, sier storebror Geir.
De nevnte aktørene leverer hver måned tusenvis av brukte apparater til fabrikken i Lier. Gründerbrødrene anslår at de resirkulerer og selger rundt 8 000 apparater på nytt hver måned.

Nøkkelen til suksessen mener de er deres egenutviklede, automatiserte produksjonslinje.
– Hvis man skal fylle manuelt, tar det 15 minutter. Hos oss gjøres det på under ett minutt. Sånn sett har vi regnestykkene på plass, sier Geir.
Miljøgevinsten er betydelig. Selskapet har kapasitet til å resirkulere rundt 300.000 apparater årlig, noe som sparer miljøet for store mengder CO2-utslipp og uttak av jomfruelige råvarer, påpeker de.
– 1 000 slukkere tilsvarer omtrent 160 lyktestolper. Vi selger 8 000 i måneden – det er en lang rad med gatelykter spart fordi man ikke har kastet stålet, sier Petter.
I løpet av fjoråret førte det til en samlet omsetning på over 20 millioner kroner, og siden oktober har selskapet hatt lønnsomme måneder.
– Det er bra å gjøre bra ting. Men vi bygger i all hovedsak butikk, men det er fornuftig. Om man ser på hvor mange råvarer som tas ut av naturen, sier Petter.

Stor signering
Nå er selskapet i ferd med å ekspandere til Sverige, og har nylig signert avtaler med flere aktører utenfor Norge – blant annet Remodis, Prezero og Stena Recyceling.
– I dag signerte vi faktisk en avtale med GPBM. Det er ganske kult – de er Nordens største leverandør av brannslukkere, forteller Petter.
Målet for 2025 er å øke omsetningen med rundt 50 prosent – til cirka 34 millioner kroner. Brødrene har tre hovedmål for året: lønnsom drift, ekspansjon til Sverige og videre internasjonal vekst.
– Tanken er at vi i 2026 skal få med en større partner som kan dra oss dit, sier Petter.
– Vi er jo bare to enkle karer fra Drammen, som prøver å gjøre ting enkelt for å ta selskapet ut i verden, supplerer storebror.

Å bygge med brodern
Gründerbrødrene forteller at det å bygge selskap med broren byr på få problemer – kanskje litt overraskende:
– Det er litt rart, med tanke på hvor mye vi sloss som barn. Han fikk en saks i ryggen en gang – såpass må det være, sier Petter spøkefullt.
Å bygge selskap som skalerer raskt, er noe de er litt mindre vant til.
– Med Norsk Brannvern tjente vi bare penger når vi solgte. Vi kjøpte inn varer, og hvis vi ikke solgte, ble det ingen lønn. Det er jo sånn man driver butikk. Vi har tjent penger selv i alle år, sier Petter og legger til:
– I Miljø Norge har vi fått inn masse investorer og tilskudd fra Innovasjon Norge.