mat

California-investorer sprøyter millioner inn i norsk slakte-AI 

Völur landet flere saftige avtaler i løpet av fjoråret, og med 15,5 millioner kroner allerede i boks forventer de å fullføre en rykende fersk kapitalinnhenting innen kort tid. 

f. v. Adrían Díaz og Robert Ekrem.
Publisert Sist oppdatert

Tross et kapitalmarked som til tider har servert lite mer enn tørre kjøttstykker til enkelte, har Völur sikret seg saftige 1,5 millioner dollar (omtrent 15,5 millioner norske kroner) i sin pågående emisjonsrunde. 

Når én million dollar gjenstår for at den planlagte runden skal lukkes, er gründer Robert Ekrem temmelig trygg på at de skal klare å sikre biffen.

– Med tanke på kapitalinnhenting har ting tatt litt lengre tid, men det tror jeg det har gjort for de fleste. Nå som vi har kommet inn i det nye året tror jeg spesielt det amerikanske VC-miljøet er mer positive til å investere, sier han. 

Völur har siden 2019 utviklet programvare for kjøttindustrien, som ved hjelp av data og kunstig intelligens har som mål å optimalisere og utnytte hvert dyr bedre – og på den måten øke fortjenesten til kjøttprodusentene. 

Det var Robert Ekrem, David Moriano og Adrián Díaz som startet Völur. 

I den pågående runden har norske Idékapital og Silicon Valley-baserte Fusion Fund allerede sprøytet inn hver sin halve million dollar. I tillegg har  personer fra ledelsen i Bekk Consulting, Halden-baserte Fortress Fund og tyske Saria forpliktet seg.

– Vi har altså fått inn mer enn halvparten av det som er planlagt, og er i god dialog med flere for å skaffe resten, avslører Ekrem. 

Nye kunder

I fjor kunne Ekrem fortelle at de hadde skaffet amerikanske JBS USA, en av verdens største kjøttprodusenter, som storkunde. 

Etter en vellykket «proof of value»-avtale – der teknologien testes ut av JBS – har de nå sikret seg den franske kunden Cooperl.

Slakte-AI: Ekrem forteller hvordan Völurs teknologi kan optimalisere kjøttindustrien.

Både den og flere andre avtaler kom på plass etter at Völur i 2022 fylte kassa med omkring 31 millioner kroner for å utvikle programvaren. 

Også den gangen var Fusion Fund og Idékapital med, i tillegg til amerikanske Scribble Ventures og Beat Ventures. 

Völur ble introdusert med flere av disse  gjennom Tinc-programmet til Innovasjon Norge, en akselerator basert i Silicon Valley.

God vekst  

I følge Ekrem er de nå i ferd med å lukke flere avtaler med nye kunder. 

Regnskapet gikk fra 2,4 millioner i inntekt i 2021 til 1,9 millioner kroner i 2022. Nå som systemet er operativt kan de nye avtalene snart realisere større inntekter.

– For ett år siden hadde vi tegnet avtaler for 200.000 dollar, mens nå har vi tegnet kontrakter og avtaler til om lag 670.000 dollar, forteller han og fortsetter: 

– Vi har en salgs-«pipeline» på 5,5 millioner dollar. Vi signerte også et «letter of intent» (intensjonsavtale) før jul med en europeisk kjøttprodusent vi forhandler en langtidsavtale med nå, og forventer to nye SaaS-avtaler i tiden som kommer. 

Store planer for 2024

I løpet av 2023 ble Völur-teamet doblet, fra  14 til 25 fulltidsansatte. Dermed har de ressursene på plass for å levere til flere kunder i 2024: 

– Planen fremover er å levere implementering av systemet og lukke flere avtaler. Effektene av avtalen med JBS begynner å vise seg som vil gjøre at vi implementerer hos flere fabrikker. 

– Planen fremover er å implementere system og lukke flere avtaler. 

Tidligere hadde de norske Nortura som kunde, men avtalen ble satt på vent av Völur  siden utviklingen gikk i en annen retning. 

Ekrem, som selv har bakgrunn fra den norske kjøttprodusenten, har tro på at avtalen snart vil komme i gang igjen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.