Sommerspalten 2023
Celsia-Petter doblet gjentagende inntekt på et halvår: – Vi har ikke oppnådd én promille av potensialet vårt.
Bærekraftsgründer Petter Reistad forteller om hvorfor investorer bør bry seg om bærekraftsrapportering, oppsider og nedsider ved å alltid være tilgjengelig og internasjonale vekstambisjoner.
Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to
setninger?
– Jeg er gründer og daglig leder i programvareselskapet Celsia, hvor vi hjelper selskaper med enkel måling og rapportering av bærekraft.
– Noen kjenner meg kanskje fra min tid som skiløper, da jeg blant annet “slo” Petter Northug. Jeg jobber for å unngå å bli kjent “kun” som broren til håndballspilleren Henny Reistad.
Hva er din drømmeferie?
– Helt siden jeg var med i den norske langrennstroppen til Jr. VM i Val di Fiemme har jeg hatt en forkjærlighet for Nord-Italia. Ingenting slår en skiferie til de italienske Dolomittene, men en sommertur er en god nummer to.
Kan du fortelle om noe du har fått til det siste halvåret som du er stolt av?
– Siden nyttår har vi nesten doblet ARR-en vår og virkelig begynt å lande kunder i utlandet. Vi gikk ut av 2022 med én kunde utenfor Norge og har nå kunder i Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Canada. Dét gjør meg stolt!
Hva er den største utfordringen dere står overfor nå?
– De siste ni månedene har vi jobbet med en kjempeutfordring: Å dekode og bygge programvare for bærekraftsstyring og -rapporting i tråd med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EUs nye regelverk for bærekraftsrapportering. Direktivet setter omfattende krav til metode, KPIer og rapporteringsformat, og vil gjelde for 50.000 selskaper i Europa. Vi nærmer oss nå lansering og har god interesse – kapasiteten vår for onboarding i 3. kvartal er allerede fylt opp.
Hva er det beste/verste med å være gründer? Hva gjør du for å takle det?
– Det beste: Det er uendelig med muligheter!
– Det verste: At mulighetene ikke tar helg eller ferie, men alltid er der. Jeg prøver å minne meg på at et uthvilt hode tenker bedre, men det er ‘work in progress’.
Hva er ditt tips til investorer i 2023?
– Se på nye bærekraftsstandarder og krav som en mulighet og ikke overhead. Våre proffeste investorkunder – som Summa Equity og Verdane – er helt rå på dette. Vi ser at et tydelig standpunkt på bærekraft backet opp med presis og standardisert bærekraftsrapportering også kan gjøre det lettere å hente kapital fra LPer.
Hvilken bok bør alle gründere og investorer lese?
– Akkurat nå leser jeg “The Power Law: Venture Capital and the Art of Disruption” og “New Sales. Simplified”. Førstnevnte er en fascinerende fortelling om fremveksten og utviklingen av venturekapital og en bok jeg kan anbefale til investorer og nysgjerrige gründere.
– Jeg noterte meg for øvrig et sitat fra Bruce Dunlevie, co-founder i venturekapitalfondet Benchmark, av hva som kjennetegner de beste VC-investorene: « [VC investing] is sitting at your desk on Friday at 6.15 p.m., packing up to go home when the phone rings, and the CEO says, "Do you have a minute? My VP of HR is dating the secretary. The VP of engineering wants to quit and move back to North Carolina because his spouse doesn't like living here. I've got to fire the sales guy who's been misreporting revenues. I've just been to the doctor and I'm having health problems. And I think I need to do a product recall." And you, as the venture capitalist, you say, "Do you want me to come down now or get together for breakfast in the morning?"»
– Rask responstid og tilgjengelighet utenfor office hours er virkelig noe jeg verdsetter hos investorene våre. Ta for eksempel Thomas Falck – han tar alltid telefonen.
Hvis du skulle sagt noe kritisk om norske gründere eller investorer, hva ville det vært?
– Jeg tror norske gründere fort kan bli fornøyde hvis ting flyter i Norge, selv om de kanskje ikke er mer enn en fluelort internasjonalt. Det er godt å ha investorer som Tor Bækkelund i RunwayFBU og Geir Førre, som minner meg på at vi enda ikke har oppnådd én promille av potensialet vårt og at jobben bare så vidt har begynt!