Styreleder i Norsk Crowdfunding Forening, Geir Atle Bore, frykter at hele bransjen skal lide når enkelte omgår spillereglene.

Crowdfunding-sjefen: Lavo-saken kan ødelegge for norsk folkefinansiering

– Denne type uredelighet kan være med å undergrave troverdigheten til andre crowdfundingkampanjer, sier styreleder Geir Atle Bore i Norsk Crowdfunding Forening.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken avdekket Shifter at Oslo Børs tvang Lavo.tv-gründer Tom Roger Sokki ut av selskapet, etter at han blant annet tegnet seg for aksjer verdt halvannen million i egen folkefinansieringskampanje, men fremstilte det som bred interesse fra både tradisjonelle investorer og småsparere.

Sokki benekter i en epost å ha tegnet aksjer på denne måten, men vil ikke stille til intervju eller gi noen utdypende kommentar om saken.

Tips oss!

Vet du noe vi bør vite?

Send oss dine innspill!

– Måten Lavo.tv har opptrådt på er absolutt ikke greit, og denne type uredelighet kan være med å undergrave troverdigheten til andre crowdfundingkampanjer, sier styreleder i Norsk Crowdfunding Forening (NCF), Geir Atle Bore. Han er også gründer og daglig leder i folkelån-tjenesten Fundingpartner.

– Dette forverres ytterligere av at selskapet var i prosess med å noteres på Oslo Børs, og dermed også måtte forholde seg til et langt strengere regelverk, legger han til.

Bore mener at det både er og burde være en «helt normal praksis» å informere om at eksisterende gründere tegner seg i nye emisjoner.

– Jeg har sett flere kampanjer hvor dette har blitt gjort, og vært inkludert som en del av informasjonsgrunnlaget som er publisert ved lansering av kampanjene, sier han.

Kjøpssignal

Medgründer Ole B. Larsen i Dealflow, som kjørte kampanjen for Lavo, synes problemstillingen er snudd på hodet.

«Husk at dette var en emisjon hvor gründeren selv gikk inn med et stort beløp, samtidig som småaksjonærene får være med på samme premisser som gründeren. Vanligvis så er jo dette positivt og et kjøpssignal for andre aksjonærer», skriver han i en epost.

I tråd med verdipapirhandellovens bestemmelser om investorbeskyttelse, nærmere bestemt kravene til informasjon som skal gis, må eiersituasjonen før en emisjon gjøres kjent for potensielle investorer, sammen med kriterier for tildeling.

Larsen opplyser at de ikke visste på forhånd at gründeren skulle inn i selskapet, og at det derfor ikke var nevnt i prospektet.

Kan være lovbrudd

Finanstilsynet viser i en epost til Shifter til bestemmelsene for selskaper underlagt verdipapirhandellovens regler om investorbeskyttelse og det generelle forbudet mot «urimelige forretningsmetoder».

«En form for manipulering av reell etterspørsel i en emisjon slik du beskriver, vil i utgangspunktet kunne være brudd på begge disse områdene av loven», skriver fungerende seksjonssjef i Finanstilsynets seksjon for verdipapirforetak, Roy Halvorsen i en epost.

Samtidig understreker tilsynet at eksisterende eiere i et selskap, eksempelvis gründere, har lov til å delta i en emisjon, og påpeker de at løpende kunngjøring av hvem som tegner seg og for hvor mye, ikke er vanlig.

«Dersom dette skal opplyses om, må lik informasjon gis til samtlige potensielle investorer. Slike opplysninger må selvsagt være reelle», skriver Halvorsen.

Finanstilsynet kommenterer ikke på om eller hvilke undersøkelser de gjennomfører i konkrete saker.

Regelrytter inne

Siden folkefinansieringskampanjen ble gjennomført, har selskapet byttet ut ledelsen.

– Vi har lagt saken bak oss, og er ekstremt opptatt av at ting skjer i tråd med regelverket, sier administrerende direktør Bernhard A. Steen, som har fått oppgaven med å rydde opp selskapet.