strøm

Da gründerne skulle fikse solceller for foreldrene, oppdaget de problemet. Nå har de 25 ansatte og friske millioner å bygge for

Stavanger-startupen Evert pivoterte før jul i fjor, nå holder de et gnistrende tempo.

Rami Koleib og Kristoffer Fossan
Publisert Sist oppdatert

Oljebyen Stavanger har etablert seg som landets startup-senter for elektrifisering, med selskaper som Easee, Zaptec, Amina Charging og Heimdall Power (som strengt tatt holder til på Tau en kort ferjetur utenfor stavanger), for å nevne noen.

Nå er det enda et Stavanger-selskap som det slår gnister av. Etter å ha holdt seg godt under radaren, har startupen Evert lukket en runde på over 18 millioner, og gått fra to til 25 årsverk på kort tid.

Evert utvikler for tiden en enhet for styringen av strøm-infrastruktur. Når prototypen er klar, skal den blant annet kunne brukes til å lade elbiler, som solcelle-inverter (se faktaboks) og for kobling til batterilagring, noe stadig flere elbiler åpner for.

Startet først med solceller

– Det har gått ekstremt for, men vi ønsker også å holde høy fart, sier en av gründerne, Kristoffer Fossan. Han og barndomskompis Rami Koleib startet selskapet sammen i 2022.

Dette er en solcelle-inverter

En solcelle-inverter, også kjent som en inverter eller vekselretter, er en nøkkelkomponent i et solcelleanlegg. Den har som hovedfunksjon å omdanne likestrøm (DC), som produseres av solcellepanelene, til vekselstrøm (AC), som er den typen strøm de fleste husholdninger og elektriske apparater bruker.

Solcellepaneler genererer strøm ved å omforme sollys til likestrøm, men for at denne energien skal kunne brukes i hjemmet eller sendes ut på strømnettet, må den først omdannes til vekselstrøm. Det er her inverteren spiller en viktig rolle.

Inverteren har også andre funksjoner, som overvåkning av ytelsen til solcelleanlegget og sikkerhetsfunksjoner, som automatisk frakobling fra strømnettet i tilfelle strømsvikt.

Mens Fossan er fagmannen med bakgrunn som energimontør og formann på Aker Solutions, er Koleib økonomen med gründererfaring fra før, da han solgte programvaren i sin forrige startup innen betalingsløsninger etter to års utvikling. 

Det vil si, de startet først Insol Energy, et selskap som solgte solceller på det lokale privatmarkedet. Det ga unik innsikt i hvilke problemer som møter brukerne der ute.

– Dagens løsninger er for kompliserte, sier Fossan. – Det er for mange enheter som skal fungere sammen, og den infrastrukturen som eksisterer, takler det ikke godt nok. 

De bestemte seg for å skifte retning, og i desember 2023 la de ned solcelle-satsingen for å satse fullt og helt på strømstyring, med programvare som gir sluttbruker et «fullverdig økosystem», det vil si et dashbord med full kontroll over alle enhetene. 

Betydelige besparelser

Og hvorfor trenger verden enda en slik ladeboks? Jo, det ligger potensielt store besparelser i å samle flere av teknologiene. Mens det i dag typisk koster rundt 15.000 kroner å installere en elbillader, er kostnaden om lag tilsvarende for solcelle-inverteren. 

Gründerene erfarte det selv da de skulle installere solceller på taket til foreldrene. 

– Det ble for dyrt å få koblet det inn til sikringsskapet. Så vi tenkte, hvorfor ikke bare samle det? 

Dessuten kan det spare installatørene for mye tid og kanskje litt frustrasjon. I strøm-bransjen har installatørene seilt opp som sentrale dørvoktere. Det er gjerne de som legger frem en meny med produkter for det som veldig ofte er en uvitende (og kanskje uinteressert) kunde som lytter til hva eksperten foreslår. Det er blitt pekt på som en viktig grunn til Easees raske vekst de første årene, at de i stor grad jobbet riktig og målrettet med incentivene mot installatørene. 

– De er ekstremt viktige, og vi bruker mye tid på dem, sier Fossan. – De må først fatte interesse for produktet, og så må de stole på det.

Everts løsning står for tiden i sluttfasen av prototypen. For å være på den sikre siden har det unge selskapet en ansatt som jobber fulltid med sertifisering til lansering i løpet av 2025

Filtrerte rekrutteringsbyråene

– Vi har brukt mye tid på finne de flinkeste folkene, sier Fossan. 

Romjulen i fjor gikk med til å filtrere ut de beste rekrutteringsbyårene for å sikre seg den nødvendige kompetansen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Vi endte opp med en lokal aktør som forstår den organisasjonskulturen og de verdiene som vi ønsker å bygge videre på. Og så har vi brukt egne nettverk.

 Evert har for tiden tilhold i Byfjordparken i Stavanger, et tidligere ganske stille område med lagere og noe oljeservice-industri.

– Hvorfor er det så mange startups som satser på å løse problemer innen strøm og elektristitet i Stavanger, tror du? 

 – Jeg har ikke noe bedre innsikt i dette enn andre. Men folk her er teknoligiinteresserte og liker å se løsninger. Så er det jo også mye kompetanse fra olje- og gass-sektoren med et betydelig nettverk for de som vil utvikle ting. 

Skal hente større runde

Fossan forteller at kapitalrunden på 1,6 millioner euro er fordelt på tre transjer. Investorene er lokale engler.

Planen er å hente større beløp i løpet av denne høsten. 

– Innen nyåret er målet å lukke en runde på mellom 3 og 4 millioner euro.