Gründerfamilien

Da gründerparet fikk litt alenetid i ferien, brukte de den kanskje til noe annet enn folk flest ville gjort

Tommy og Therese Hagenes tar gjerne med ungene på jobb i helgene, og synes det er unødvendig å koble helt av.

Tester ut hjemme: Huset til Therese og Tommy Hagenes i Energy Control har 2000 sensorer som registrerer alt fra temperaturer, luftfuktighet og ulike partikler i luften. Tommy kjøpte det gamle huset før han møtte Therese og de har holdt på å pusse opp og bygge ut i ti år.
Publisert Sist oppdatert

I gründerfamilien-serien intervjuer vi dem som står eller har stått tett på gründere, som for eksempel kjærester, ektefeller og barn. Les alle sakene her

I juli pakket gründerparet Therese og Tommy Hagenes i Energy Control med seg tre barn og badetøy og gjorde seg klare for to uker i Spania. 

– Vi har flydd med dem før og det har det ikke gått så bra, så vi hadde forberedt oss på at det skulle bli travelt. Men plutselig satt de der og underholdt seg selv med nettbrett. Da fikk vi tid til å prate, sier Tommy Hagenes. 

Alenetiden ble brukt effektivt. 

– Fanger energityver 

– Da vi landet i Spania hadde vi funnet ut at vi måtte ha en egen app, som ligner på Pokémon. Men i stedet for å fange pokemons, fanger vi energityver, sier Tommy. 

Selskapet tilbyr en SaaS-plattform for styring av bygg. En rekke ulike type sensorer, fra for eksempel Airthings, kan kobles til og avleses på en enkel måte gjennom plattformen. De beskriver seg som et selskap som er broen mellom "prop" og "tech". 

Deres eget hjem er som en testsentral - med over 2000 sensorer. 

I tillegg til plattform-løsningen, driver de også coworking-lokaler to steder i Bergen. 

Mens Therese tok med jentene på do rett etter landing i Spania, tok Tommy en telefon til senior produktrådgiver i selskapet i Bergen og landet den nye satsingen de nettopp hadde kommet frem til på flyet. 

Fire uker senere var koden for EC Go klar og i august ble den lansert.  

I ferieboligen som paret eier i Spania har de nettopp fått lagt inn bredbånd med høy hastighet. Det er sjelden paret tar helt fri. 

Lek: Barna er ofte med på kontoret i helgene og leker der.

– Et par timer uten nett på flyet var nok. Nettet der bedre enn her hjemme, sier Tommy. 

– Det er mye prat om at man må koble av. Men når man får energi av jobben og det også er hobbyen vår, så har vi ikke behov for å ta helt ferie fra den, sier Tommy. 

Da de kom hjem fra Spania pakket de bilen og dro på kombinert arbeids- og ferietur med barna. 

– Vi hadde nettopp landet en avtale med De historiske (hotellkjede med historiske hoteller) og hadde masse kunder som trengte hjelp. Da ble jeg litt stresset, men vi fikk kombinert det med familietur, sier Tommy. 

Møtte svigerfar på første date

De to møttes for ti år siden da Tommy nettopp hadde startet Energy Control og kjøpt et gammelt hus ut mot havet på Askøy. 

Da jobbet Therese som helsefagarbeider og jobbet mye natt. Hun ønsket å skifte yrke fordi det var vanskelig å kombinere med familieliv. 

De møttes på fest. Therese kjente ingen andre enn vertinnen på festen, og satte seg ned på den eneste ledige plassen - ved siden av han som satt og så på mobilen sin. De bondet rundt prat om HTML-koding og løsing av problemer.  

Den første daten var da Tommy inviterte Therese hjem til seg for å være med og male. 

– Jeg hadde det travelt. 

– Så da stod jeg der og malte sammen med svigerfar på første date, sier Therese og ler. 

De fant ut at de jobbet godt sammen hun og Tommy. (Og sikkert svigerfar også, men han er ikke del av denne historien her.) 

Nå har de jobbet sammen i rundt ti år - han er CEO mens hun er logistikkansvarlig og ansvarlig for Proptech Bergen-lokalene. 

De er takknemlige over å kunne jobbe sammen. 

– Vi hadde knapt sett hverandre ellers, sier Tommy. 

Han liker å hele tiden gjøre nye ting. Therese trives med rutineoppgaver, som for eksempel pakking og registrering av tusenvis sensorer. 

Tre i ett: Dette rommet er både treningsrom, hjemmekontor og gjesterom. Sånn her bruker de å sitte om begge jobber hjemmefra. Maskinen til Therese var et annet sted da bildet ble tatt.

Vil forstå hva den andre står i

Med tre barn fra tre til ti er det Therese som er mest med barna med bringing og henting, men de skifter også på det innimellom. Som da Therese ble slått ut med lungebetennelse. 

Det er viktig for dem å prøve å forstå hva den andre står i. 

Det kan kanskje virke urettferdig om en drar på jobbreise, mens den andre er hjemme med alt ansvaret for barna. Tommy inviterte derfor Therese med på jobbtur til Nederland. Der gikk det i ett fra morgen til kveld. 

– Da fikk jeg mer forståelse for at han også er sliten når han kommer hjem fra det, sier Therese. 

– Og jeg har forståelse for at det er travelt å være alene med tre barn, sier Tommy. 

– Vi har stor respekt for den andres arbeid og innsats. De eneste gangene vi krangler er når begge har gått utover slitsomhetsgrensen, sier Therese. 

I løpet av uken har de én kveld de prøver å skjerme helt. Fredagstacoen er hellig. Da er det familietid og middag sammen alle fem. 

Lørdager bruker de å gi barna tidlig middag, mens de selv spiser voksenmiddag - gjerne biff - litt senere på kvelden. Da legger de bort mobilene. 

De er også opptatt av å trene. Gjennom uken står Therese opp med 3-åringen og går til treningsrommet og trener, mens Tommy trener i helgene. 

De synes det fungerer fint å være både ektefeller og kolleger. 

Møtes først på kontoret 

– Vi har en flat struktur i selskapet og jobber sammen som et team. De andre på kontoret ler litt når vi sier god morgen på kontoret, men ofte har vi ikke møttes på morgenen hjemme. Jeg er mye på reise, sier Tommy. 

Å fungere som et team og å alltid hjelpe hverandre har vært viktig. 

– Som den gangen jeg skulle til USA for å installere sensorer for Airthings, og hadde glemt passet. Jeg sto på Flesland og det var veldig tidlig på morgenen. Therese lå hjemme og sov med mobilen på lydløs. Da kom jeg på at jeg kunne bruke plattformen vår til å koble meg på Google-høyttalere - så jeg snakket til Therese derfra. Jeg skulle egentlig bare bruke én høyttaler, men ved en feil brukte jeg alle i hele huset. He-he. 

Dingser: Huset er fullt av sensorer og dingser. Her sjekker Therese at det er vann på luftfukteren. Foto: Kristine Askvik

Hun våknet. 

– Jeg skjønte ingenting. Vi kastet oss rundt - fikk tre barn i bilen - og kjørte til flyplassen med passet. Vi rakk det. 

– Har dere noen tips til andre som står nær gründere? 

– Prøv å forstå hverdagen til gründeren og bli en del av hverdagen deres. Jeg har venner som ikke forstår at jobben er hobbyen min. Jeg tror ikke at det å ta pause fra jobben i seks uker er viktig. Jobben er gøy og gir meg energi, sier Tommy. 

– Har dere noen tips til gründerne selv? 

– Vi har gjort mange feil, men lært at det gir mye innsikt å sette seg inn i hverandres liv. Det handler veldig mye om godt samarbeid. Noen uker kan det bli mye belastning på den ene, men vi går aldri rundt og uffer oss når den ene for eksempel ligger i massasjestolen, sier de begge.   

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.