Serie om startup-studioene del 7
Da Imove ble en superhit, fikk startup-studioet andeler av andres nedsalg mot å bli
Tore Totland og New & Company bygger nye selskaper på etablerte bedrifters mest lovende teknologi.
Med «kirurgisk presisjon» går de erfarne startup-byggerne i New & Company inn i etablerte selskaper, henter ut teknologi som de har spesielt god tro på, og etablerer nye selskaper basert på denne.
New & Company etablerer det nye selskapet og insentiverer «morselskapet» med eierskap i selskapet.
Skiller ut fra mor
Denne «skreddersøm-modellen» brukte startup-studioet i 2017 ved etableringen av avfallshåndteringesselskapet Carrot, som tidligere het WasteIQ, og som ble skilt ut fra renovasjonsselskapet i Bergensregionen, BIR.
– Vi så et velprøvd behov i markedet med testet betalingsvilje, sier managing partner i New & Company Tore Totland.
Modellen ble også brukt i etableringen av bilabonnementsselskapet Imove som ble etablert sammen med Frydenbø i Bergen, en etablert aktør i bilbransjen.
Imove ble i fjor høst delt i to, og teknologidelen som setter andre selskaper i stand til å starte bilabonnementsløsninger, fortsatte som Casi.
Selskapet ble i sin siste kapitalrunde priset til rundt en halv milliard kroner.
– Det har vært vår måte å gjøre det på. Identifisering av lovende IP er det som er vår kjernekompetanse, sier Totland.
Felles for gode New & Company-prosjekter er at de er digitale og lettbeinte samtidig som de har potensial til å virkelig forandre en bransje. Markedet må være globalt og selskapet må kunne etterlate seg en positiv miljø- eller klimaeffekt.
– Det høres kanskje for bra ut til å være sant, men vi prøver, og Carrot og Casi viser at det går.
Veldig bevisst på segmenter
Innen finans har de gjerne gått litt andre veier. Med ZTL Payments Solutions startet de selskapet helt fra bunnen med et etablert gründerteam fra finansbransjen. Men stort sett har New & Company forlatt den mest tradisjonelle startup-studio-modellen.
– Det er veldig sjelden at vi går inn med en enkeltstående gründer med en god idé. Det er et langt løp å gå. Vår erfaring tilsier at vi satser på spesielle segmenter, som for eksempel avfallsbransjen hvor alle vet at noe må gjøres, og det nå. Vi er veldig bevisst på hva vi velger.
– Vi er cofounders, men blir aldri rene investorer, sier Totland. – Hvis vi konkluderer med at vi ikke kan sektoren eller at vi ikke kan gjøre en forskjell for et selskap, så rører vi det ikke.
– Bruker dere svettekapital, altså å ta eiendeler mot arbeidstimer?
– I svært begrenset grad, og da bare i tillegg til eierpostene i har fra start. Vi kan gjerne «svette» for å ivareta en eierandel, men etter hvert som selskapene oppnår høyere verdi, er det lite interessert for oss.
Brukte «carry-modell»
Så langt har ikke New & Company tatt exit i noen selskaper, men de har tatt i bruk en «carry-modell» som har ført til en form for semi-exit.
Carry brukes ofte i venturebransjen som betegnelse på at fondsforvaltere tar typisk 20 prosent av gevinsten når et fond avsluttes og verdiene skal tilbakebetales til investorene.
I forbindelse med et nedsalg i imove / Casi fikk New & Company en prosentandel av gevinsten da andre eiere solgte seg ned, en avtale som var inngått på forhånd.
– Vi brukte en slags carry i den casen fordi vårt fortsatte engasjement i selskapet ivaretar eiernes verdier, sier Totland.
Vil se mer samarbeid med kapitalmiljøene
– Med tanke på dagens klima i makroøkonomien med økende renter, hvilken fremtid ser du for venture-studio-modellen?
– Den usikre kapitalsituasjonen gjør at det er enda større behov for vår måte å jobbe på enn tidligere. Selskapene trenger hjelpen vår, men jeg tror man må jobbe enda smartere og mer kreativt enn før og spille aktivt på økosystemet.
Totland mener det er et sterkt behov for at kapitalsterke miljøer samarbeider tett med studio-miljøene fremover. Selv samarbeider New & Company med VCen Sandwater.
– Det blir lengre mellom de gode casene enn før, men med tunge finansielle krefter rundt seg, kan man få enda mer ut av modellen.
Samarbeider med andre studioer
New samarbeider også med andre venture-studio og er blant annet på eiersiden av Våren (se artikkel under).
– Vårens nisjekompetanse på bærekraftige oppstartsselskaper vekket vår interesse. Det har vist seg at vi sitter på komplementære egenskaper som nå kommer til rette i Våren-portefølje. Som et eksempel jobber både New og Våren aktivt inn i selskapet Vandre som er en recommerce-plattform innen tekstilbransjen, sier Totland.