Dating-gründeren: – Tror 100.000 barn har kommet ut av det
I løpet av tjue år har én million nordmenn hatt en profil hos Sukker. Gründer Morten Gulliksen røper at det verken var penger eller det å finne en kjæreste som motiverte ham til å starte opp.
Sukker-par: Bård Brænde og Siren Mjeldheim Brænde møttes på Sukker for 14 år siden.Foto: Privat
– Vi ønsket å snu på rekkefølgen i dating. I stedet for å gå på byen og se hva man liker, så ønsket vi først sortere menneskene basert på egenskaper og match - og så kan du møte dem som er ferdig sortert og se hvem du liker blant dem i stedet, sier gründer Morten Gulliksen.
Annonse
Sammen med Morten Berg startet han Sukker i 2004. De to var forskere i Sintef. Begge har hovedfag i fysikk.
– Jeg fikk ideen om at det måtte kunne gå an å gjøre dating på en smartere måte, basert på vitenskap. Jeg tenkte det var så mange ting som kan kræsje i et forhold. Det gjelder å rydde mest mulig opp på forhånd, gjøre en skikkelig sorteringsjobb, sier Gulliksen.
Hvis man ser på antall personer som bor alene i Norge, bør det være et greit marked for datingapper - sett at aleneboerne er på jakt etter en make da.
Annonse
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i 2021 økte tallet på eneboende i Norge til over én million for første gang.
I anledning Valentinsdagen har vi snakket med Gulliksen om gründerreisen til Sukker, og også om hvilke erfaringer han kan dele med oss andre når det gjelder dating og relasjoner.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Testet med excel-ark
Gulliksen testet datingkonseptet først med excelark på leirskole for voksne. Han hadde funnet en rekke punkter som var viktig for å matche i et forhold. Deltakerne svarte på spørsmål og ble sortert. Så fikk de møte dem som hadde best match.
Annonse
Arrangøren av leirskolen testet det også. Han fikk sin daværende kjæreste på topp. (Senere skulle han finne sin kommende kone på Sukker.)
– Det var noe helt magisk ved å matche folk, sier Gulliksen.
Annonse
Etter noen år ønsket Gulliksen å realisere ideen. Han banket på på nabokontoret. Der satt kollega og programmerer Berg. Han var med på ideen.
De kjørte i gang, samtidig som de fortsatte i jobbene som forskere.
Annonse
I 2004 utvidet de matchingsystemet til de 70 viktigste punktene i et forhold.
– Vi måtte gjøre en kraftig regnejobb og det måtte programmeres. Det var vitenskap, sier Gulliksen.
Fra 2007 og frem til Tinder overtok mer og mer av markedet fra 2012, var Sukker størst på dating i Norge. På det meste var det rundt 200.000 brukere årlig.
Ser resultatene
Resultatene fra Sukker får han se og høre om hele tiden.
– Bestekameraten min ble gift med ei han traff gjennom Sukker, selv om han egentlig ikke ville innrømme det, og begge barna mine har hatt «Sukker-barn» i klassene sine, sier Gulliksen.
– «Sukker-barn»? Det er det det heter?
– Den er kanskje litt intern da, sier Gulliksen og ler.
Han anslår at Sukker har hatt ganske mye å si for både kjærligheten og familieforøkelser i det ganske land siden 2004.
– Det er sikkert over 100.000 barn som har kommet ut av det.
Én million nordmenn
Hele én av fem nordmenn har hatt en bruker hos Sukker gjennom de siste tjue årene, så mange av leserne vet sikkert hvordan det fungerer.
Men til dere som aldri har vært inne på siden - så fungerer det slik at du svarer på en rekke spørsmål om interesser, egenskaper og personlighet.
Deretter blir du presentert for profiler med høy match, rangert etter et matchtall. Når du går inn på andres profiler får du opp et tre som viser matching-graden på utvalgte tema.
Hvis bladene er grønne er det full match, og så gradvis dårligere match med gul, oransje og røde blader.
Gulliksen var ikke singel da han startet og drev selskapet, så å finne seg en kjæreste var ikke hans motivasjon.
– Motivasjonen min var å legge til rette for at personer med god match kunne møte hverandre slik at det kunne bli mange harmoniske par og hyggelig kjernefamilier hvor det var godt å vokse opp, sier Gulliksen.
Han ønsket å gjøre noe som betydde noe for folk, og for samfunnet.
– Jeg ønsket lage noe som mange hadde glede av. Samfunnet har gjort så mye for oss. Man må tenke «what you can do for the country», sier Gulliksen.
Satset som gründere
Etter 2-3 år der de sjonglerte forskerjobber med å være datinggründere, sa de opp jobbene i Sintef og fikk leie et lokale i nabobygget til Sintef.
Det var høy partyfaktor i Sukker. I tillegg til selve datingverktøyet, først en nettside og deretter også en app, har bedriften arrangert fester for single.
– Vi hadde Norges største fyrverkerikule, skutt opp fra en lekter ute i Oslofjorden, da vi feiret ti år. Da hadde vi leid både Logen og Akershus festning, og vi hadde en Donkeyboy-konsert. Vi bare kjørte på, sier Gulliksen.
Økonomisk var Sukker på høyden rundt 2012-2013. I 2012 var resultatet på 13 millioner. i 2013 var det den høyeste omsetningen med 24 millioner kroner.
– Hvordan vil du oppsummere de 20 årene til Sukker?
– Vi jobbet 20.000 timer uten lønn for å starte det. Vi gjorde det ikke for å bli rike, men fordi vi tror det har en verdi for folk, en verdi som var langt større enn den vi la ned.
Mener parforholdet står svakere
– Hvordan er datingen nå sammenlignet med slik den var i 2004 da dere startet?
– Jeg har inntrykk av at ståa for parforholdet er svakere. Det er lettere å splitte opp. Nå er det et uttrykk som heter at man skal være «enig om å være uenig», trolig også i relasjoner. Det var det ikke noe som het i 2004. Jeg synes ikke det burde være noe som heter det. Man må ikke droppe å snakke om temaer selv om det er vanskelig.
– Hvis et vanskelig tema dukker opp i dag, så unngår man det ved å snakke om vær og vind - eller ha sex for eksempel. Vanskelige tema om samfunn og om relasjonen er noe av det som kan samle paret, men nå opplever jeg at mange unngår det. Hvis man virkelig prøver å gå inn i den andres tanker og forstå vanskelige temaer fra den andres side, så kan man bli omforent og enige. Da blir relasjonen mye sterkere.
Han mener også man kan se på fødselstallene at relasjoner blir svakere. Ved Sukker sin storhetstid lå fødselstallene på oppunder to barn per kvinne. Nå er tallet nede på 1,5 per kvinne.
– Og så et siste spørsmål, som vi bare må stille. Hvordan går det med dine egne relasjoner?
– Jeg var sammen med eksen i 17 år. Vi hadde god match på Sukker, men ble sammen før vi laget plattformen - så jeg møtte henne ikke der. Nå har jeg nettopp vært i en relasjon på halvannet år. Vi hadde 99 prosent match, all time high faktisk, men forholdet er nettopp over. Det betyr at relasjonsprofilen trenger noen noen spørsmål til!
– Nå når du er singel igjen, har du en profil ute på Sukker?
– Ja, selvfølgelig.
Gründerne solgte Sukker videre til selskapet til en liten gruppe investorer i 2021. Senere kom flere eiere til gjennom en folkefinansieringsrunde ett år tilbake. Nå er det rundt 20 eiere som eier sukker gjennom selskapet Warm Systems AS: Gründerne vil ikke opplyse om hvor mye de solgte det for, men Gulliksen forteller at han alt i alt fikk «nedbetalt huset og litt til».