Ifølge den årlige rapporten til interesseorganisasjonen Circular Norway, Circularity Gap Report, er Norge bare 2,4 prosent sirkulære. Det vil si at bare 2,4 prosent av alle naturressurser som går inn i økonomien, forblir der.
Dette tallet er godt under verdensgjennomsnittet på 8,6 prosent, og svært langt bak et land som Nederland, som ligger på nesten 25 prosent.
– Det utfordrende med sirkulærøkonomi i et land som Norge, er at for å bli bedre må vi forbruke mindre og legge om både vanene og produksjonsmåtene våre, sier Kirsti Svenning, som i en årrekke har jobbet med kommunikasjon, bærekraft og sirkularitet.
– Samtidig har vi de beste forutsetninger: vi er et lite, ensartet land som kan gjennomføre endringer raskt, og vi er rike og har midler til å sette beslutninger ut i livet. Den politiske viljen til å handle raskt er ikke all verden, så det er nok der vi må sette inn innsatsen framover for å påvirke både opposisjon og posisjon.
Starter podcast
Nå har Svenning funnet sammen med den rutinerte journalisten Randi Lillealtern, som har lang erfaring fra NRK. Sammen med Shifter lanserer de nå podcasten «Folk som fikser verden».
I podkasten møter duoen gründerne som satser alt for å gjøre det enklere for deg og meg å gjøre mer bærekraftige valg. Gjestene har alle startet bedrifter som ifølge Svenning og Lillealtern kan inspirere resten av næringslivet på veien gjennom det grønne skiftet.
– Vi har begge to lyst til å bidra til at alle snakker mer om hvordan vi skal finne bærekraftige og sirkulære løsninger. Alt, på alle plan i samfunnet vårt, er så utrolig «tuna» inn på at vi skal forbruke. Det er vi nødt til å endre, men det er ekstremt vanskelig. Så jeg tenker at alle som kan, bare må rope så høyt de kan. Og vår måte å rope på er ved å lage podkast.
– Mulig for alle å gjøre noe
Målet, forteller Lillealtern, er å vise at det faktisk skjer ting - til tross for dystre overskrifter og dommedagsprofetier.
I tillegg til å fortelle historiene til gjestene, skal duoen diskutere aktuell politikk om klima, bærekraft og sirkularitet. Gjestene serverer også sine egne bærekraftige hverdagstips.
– Det er massevis av smarte, dyktige, engasjerte folk som gjør konkrete ting for at det skal bli lettere for deg og meg å ta mer bærekraftige valg. Ved å møte disse personene som gjester i podkasten, håper vi å skape mer oppmerksomhet om at det faktisk er mulig for alle å gjøre noe med situasjonen vi står i.
Den store forskjellen
– Det snakkes uendelig mye om bærekraft og klima, hva er annerledes med denne praten nå?
– Forskjellen er at nå ser vi handling. Nå endres både praksisen, arbeidsmetodene og også lovene og reglene, sier Svenning.
Hun mener at næringslivet er blitt en skikkelig pådriver på feltet. Blant gjestene i podcasten er flere kjente navn i Shifter-sammenheng, men også en rekke nye navn. Første gjest ut er Sindre Fosse Rosness fra plastgjennvinningsselskapet Norwegian Trash, som lager blant annet frisbees og benker av gamle snusbokser.
– Fordi de ser at de ikke kan skynde seg sakte hvis vil være konkurransedyktige rundt neste sving. De bygger nå verdikjeder og forretningsmodeller for livsløpet, og kommer opp med grønne løsninger som kutter CO2-utslippene og avfallsmengden.
Norske politikere kommer etter
I år er det femti år siden FN satte miljø på toppen av listen med internasjonale problemer som må løses.
– Blir det mye prat og lite action?
– Pandemien og nå invasjonen i Ukraina har jo demonstrert at vi kan omstille oss raskt og ta store politiske beslutninger på få dager når krisen er stor nok. Klima og bærekraft er komplekse og uoversiktlige områder, og gir ikke samme følelse av krise. Det går saktere, krever mange flere små og store endringer, og derfor oppfattes det som om det er mer prat også. Men vi kan hvis vi vil, det finnes farbare løsninger, og det er gründerne vi snakker med i denne podkasten bevis på, sier Svenning.
Mye prat til tross; man har fått på plass de 17 bærekraftsmålene, samt store avtaler som Parisavtalen, plastavtalen som kom forrige uke, og en lang rekke avtaler om alt fra naturressurser og hav til matjord.
– Det er dessverre gjerne sånn at enkeltlandene henger etter på gjennomføring og handling, og mye av den praten du viser til skjer jo når kravene om omstilling møter hverdagspolitkk og gammel sedvane. Men fordi for eksempel EU kjører på med sin «Green Deal», og medlemslandene rundt oss må levere, kommer de norske lovgiverne og politikerne også etter.
«Optimistisk»
Shifter-redaktør Per-Ivar Nikolaisen forteller at den nye podcasten blir en av de største redaksjonelle satsingene for mediehuset fremover.
– Et av de viktigste målene for Shifter er å lage god journalistikk som løfter frem løsningene på de store miljøutfordringene vi står overfor. Når jeg ser hvordan norske gründere satser innenfor disse områdene, blir iallfall jeg optimistisk. Vi tror podcasten vil bidra til at denne optimismen smitter over på lytterne, sier Nikolaisen.
Episodene vil sendes på Shifters podcastkanal, og vil rette seg mot et noe bredere publikum enn den vanlige podcasten der Lucas Weldeghebriel vil fortsette med sine sendinger en gang i uka. Nikolaisen har tyvlyttet på noen av de første episodene.
– Randi Lillealtern er en av Norges beste intervjuere, og Kirsti Svenning har dyp ekspertise på området. Sammen er de et superteam, og det er både underholdende, lærerikt og inspirerende å lytte til.
Nyheter og innsikt rett i epostboksen
Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.