Mentor

De har matchet 628 gründer-mentor-par:  – Dette er våre beste tips til gründere og mentorer 

Connect Vest har matchet mentorer og gründere for Innovasjon Norge de siste fire årene, og har fått oppdraget også videre. De deler sine beste tips for mentorer og gründere. 

Rødt, hvitt og blått: Silje Midttun og Gøril Selvik i Connect Vest har ansvaret for å matche gründere og mentorer i hele landet.
Publisert

De siste fire årene har Connect Vest i Bergen driftet Innovasjon Norge sin mentorordning. Det vil si at Gøril Selvik, Silje Midttun og kollegene har gjort alle koblingene mellom mentorer og gründere. 

Nå har Connect Vest også vunnet anbudet om å drifte denne ordningen videre for Innovasjon Norge. 

Connect Vest er en non-profit medlemsorganisasjon og har jobbet med innovasjon, gründere og vekstbedrifter på Vestlandet siden 2001. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Basert på erfaringene Connect Vest har gjort seg de siste fire årene og tidligere arbeid med andre mentorordninger, har de nå laget en sjekkliste for både gründere og mentorer - hva som er viktig for at en mentorkobling skal være verdifull for begge parter. 

Gründer skal velge 

– Vi er opptatt av at folk må treffe hverandre digitalt for å se om de finner tonen før de inngår en avtale. God kjemi er viktig for begge parter, men det er gründer som skal  velge mentor og ikke omvendt, sier Gøril Selvik, leder i Connect Vest. 

Sammen med kollega Silje Midttun, prosjektleder for mentorkoblinger og kommunikasjonsansvarlig, har hun utarbeidet sjekklistene for gründere og mentorer. (Se listene nederst i saken). 

For å få mentor, må man søke Innovasjon Norge og ikke til Connect Vest. Når man har fått innvilget mentor, er det Connect Vest som kartlegger hvilke gründere og mentorer som kan passe sammen. 

Alle kan søke om mentor uavhengig hvor i landet man er, men noen fylker har flere koblinger enn andre. Se geografisk oversikt nederst i saken om hvor de 628 gründerne holder til. 

– Mentortjenesten for gründere er et av virkemidlene som vi får svært mange gode tilbakemeldinger på. Mens det tidligere var noe mer tilfeldig hvem som søkte og fikk mentortilskudd fra Innovasjon Norge, ønsker vi nå sammen med selskapene å vurdere behovet for mentor i alle saker hvor vi innvilger oppstartsfinansiering, sier Frode Braadland, porteføljeutvikler oppstart i Innovasjon Norge. 

Først 30 timer 

Noen ganger blir det veldig god match og også en fortsettelse etter at mentorperioden på 30 mentortimer er over. 

Gründer Kristoffer Hagenes i Time2Staff ble koblet med mentor Alexander Sundli-Härdig i 2021. Time2Staff er en plattform som matche bedrifter og potensielle arbeidstakere, og der målet er å fjerne tradisjonelle bemanningsbyråer som mellomledd. 

– Å ha en mentor når man skal ut på en stor reise, som det er å drive bedrift, har vært helt avgjørende. Det er mye som skal gjøres og mange rutiner som skal på plass i en oppstartsbedrift. En mentor kan hjelpe deg med å komme inn på best mulig spor fra første dag, sier Hagenes. 

Selskapet fikk tildelt kommersialiseringstilskudd og mentor samtidig. 

– Samarbeidet med Alexander har vært veldig bra. Vi snakker samme språk. Uten mentorsamarbeidet hadde aldri selskapet vært der vi er i dag. Det er jeg ganske trygg på, sier Hagenes. 

God match: Alexander Sundli-Härdig (fra venstre) og Kristoffer Hagenes ble kjent gjennom mentorordningen.

Skulle ønske han hadde hatt mentor 

Mentor Alexander Sundli-Härdig gründet sitt første selskap, Keyteq, i 2002. Nå er han gründer i Skavl, et selskap som investerer i og starter selskaper innenfor media, teknologi og rådgiving.

Han forklarer hvorfor han ønsket å være mentor: 

– Jeg har valgt å være mentor fordi jeg skulle ønske jeg selv hadde en mentor da jeg var gründer for første gang. Det gir en enorm motivasjon å kunne hjelpe nye gründere til å kanskje ikke gjøre alle de samme feilene, sier Sundli-Härdig. 

Han forteller at Hagenes er lærevillig: 

– Jeg tror mange gründerne har litt for mange svar og hører ikke etter når de får råd. Jeg husker i alle fall det for min egen del. Kristoffer er derimot utrolig lydhør og jeg blir motivert av å være mentoren hans. Vi har hatt mange gode diskusjoner. 

Etter at mentorperioden var over, gikk Sundli-Härdig inn på eiersiden i selskapet gjennom sitt private investeringsselskap som han eier sammen med ektefellen Christina Sundli-Härdig. Hun sitter nå i styret i selskapet. 

Ønsker at alle skal vite om det 

Connect Vest forteller om mange koblinger som ender med en varig relasjon - der for eksempel tidligere mentorer går inn på eiersiden eller som for eksempel styreledere. 

De forteller også at de tror at mentorordningen ikke er like godt kjent i hele landet. 

– Vi oppfordrer gründere selv til å etterspørre ordningen om de har behov for en mentor, sier Silje Midttun i Connect Vest. 

Seks tips til gründere - hvordan lykkes med mentorordning

  • Før du får mentorkandidater : Still deg spørsmålet - hva er aller viktigst for at jeg skal nå måletl mitt de neste 12-18 månedene? Hva er det jeg trenger aller mest hjelp til. 
  • Skal du få noe ut av mentorsamarbeidet, må man sette av tid til det innen de 4-6 månedene det skal gjennomføres. 
  • Du må kjenne at kjemien stemmer og at du tror på mentoren som sparringspartner. 
  • Ta ansvar for å avklare oppgaver med mentor og finn ut hvordan dere vil jobbe sammen. Det er tretti timer totalt - sørg for å få fremdrift. Viktig med forventningsavklaring. 
  • Initiativet skal ligge hos gründer. Gründer må drive prosessen. 
  • Vær åpen og lærevillig. 

Syv tips for å lykkes som mentor

  • Du må skjønne rollen - du skal være sparringspartner og ikke konsulent. Du skal drive kompetanseoverføring. 
  • Mentor må ha tro på gründer. 
  • Forventningsavklaring med gründer ved oppstart. 
  • Legg en plan for samarbeidet ved oppstart. 
  • Ha tid og lyst til å prioritere mentor-oppdraget. 
  • Åpen og fleksibel - endringer skjer raskt i gründerverdenen. 
  • Være villig til å åpne dører og dele nettverket ditt - til kunder og samarbeidspartnere - slik at du kan bidra til å løfte gründerbedriften.- Ha en god personlig kjemi med gründer. 

Mentorkoblinger fordelt på fylker

  • Oversikt fra Innovasjon Norge viser at det har vært 628 mentorkobling-innvilgninger fra 2020 til 2024. Innvilget beløp har samlet vært på 28 millioner kroner. 
  • Vestland har hatt flest koblinger med 113. Her er oversikt over resten av fylkene: 
    • Oslo 95.
  • Trøndelag 103. 
    • Rogaland 56. 
    • Møre og Romsdal 39. 
    • Agder 37. 
    • Akershus 32. 
  • Finnmark 29. 
    • Vestfold 26. 
    • Nordland 25. 
    • Troms 21. 
      Telemark 18.
      • Innlandet 14.
          Østfold 11. 
        Buskerud 7. 
    • Flere fylker/utland 2.