For to år siden var Nikolai Nordbotn tech-gründer. I #ikkealene-kampanjen denne uken fortalte han sammen med 22 andre entreprenører om sine tøffeste mentale utfordringer med å bygge et selskap.
I dag er han leder for inkubatorprogrammet Ada Tech Incubator i Bergen som åpnet tidligere i høst. Der hjelper han andre gründere over kneiker han selv stod i tidligere.
– Senest i dag hadde jeg en sånn samtale. Tidligere i uken snakket jeg med noen andre. Jeg hører det på stemmen til gründerne når de deler noe vanskelig, sier Nikolai Nordbotn.
Siddisen startet selv opp startupen Roomr for to år siden, og hadde som mål å revolusjonere utleieprosessen. Selv om det ikke gikk helt veien for startupen, fikk han mye lærdom av dette som han nå får bruk for.
Han har med andre ord erfaring med gründerlivets oppturer og nedturer, og håper hans erfaringer kan være nyttige i arbeidet inn mot gründerne.
I inkubatorprogrammet har han flere tech-gründere i stallen, som han i dag kan bistå.
— Selv om reisen har vært utfordrende og til slutt ledet til at bedriften ble lagt ned, har det vært en verdifull læringsprosess.
Nå er Nordbotn leder for Ada Tech Incubator i Bergen som åpnet tidligere i høst. Der har han en rekke tech-gründere i stallen.
Nordbotn håper at hans erfaringer kan være nyttige i arbeidet inn mot gründerne.
Coach og hobbypsykolog
– Jeg blir på en måte en coach eller hobbypsykolog. Jeg tror gründerne har tillit til meg fordi jeg har vært åpen om erfaringer og den personlige reisen.
Han forteller at gründerlivet kan være en berg-og-dalbane av følelser.
– Når selskapet gjør det bra, gir det en enorm selvtillitsboost, men motgang kan føles overveldende. Jeg husker selv hvor tett knyttet jeg følte meg til min egen startup. Suksessen til selskapet ble ofte speilet i min egen selvfølelse, mens motgang føltes dypt personlig. Det er essensielt for gründere å lære seg å skille mellom egen verdi og selskapets opp- og nedturer.
Han mener det er viktig å være tilknyttet et nettverk for å få tilstrekkelig støtte i vanskelige perioder.
– Mange gründere jobber alene eller i små team, og det kan være vanskelig å finne noen å snakke med som forstår de unike utfordringene man står overfor. Å ha tilgang til ressurser og støtte dedikert til mental helse er kritisk. Dette kan være i form av profesjonell hjelp, mentorprogrammer, eller bare et nettverk av andre gründere å dele erfaringer med.
Påvirket relasjoner til venner og familie
Da Shifter stilte spørsmål til Nordbotn om hva han synes var det tøffeste han opplevde som gründer, trakk han blant annet frem emisjonsrundene.
– En stor utfordring for gründere er det konstante jaget etter finansiering og kapital. Dette kan være utmattende og føre til enormt stress. Jeg husker perioder hvor presset fra dette jaget ikke bare påvirket min arbeidshverdag, men også mitt personlige liv og mine relasjoner med familie og venner, sier Nordbotn.
Skriving har hjulpet ham med å bearbeide følelser, spesielt når de blir overveldende. Ved å dokumentere tanker i ulike perioder får han perspektiv på sine reaksjoner. Å lese tidligere notater avslører ofte irrasjonelle tanker, noe som minner ham om livets uforutsigbare utfordringer og viktigheten av å akseptere dem.
– Vi må akseptere at man har dårlige dager. Når man aksepterer at det er litt svingninger er det lettere å forholde seg til det.
Etterspør mer selvomsorg
— Gründere opplever fullt av uforutsette hendelser og tilfeldigheter. Man kan fort bli påvirket av ting man ikke kan kontrollere. Oppturer og nedturer er ikke alltid din feil eller fortjeneste. I stedet for å la selvbildet påvirkes av disse svingningene og tilfeldighetene, bør vi konsentrere oss om det vi faktisk kan gjøre noe med. Når man aksepterer at det er litt svingninger på reisen er det lettere å forholde seg til det.
Han håper at det kan bli mer bevissthet rundt selvomsorg blant gründere og hos dem som jobber sammen med gründere.
– Å kjenne sine egne grenser og å ta aktive skritt for å ivareta sin egen helse, er avgjørende. Dette inkluderer alt fra regelmessig fysisk aktivitet, til å søke profesjonell hjelp når det er nødvendig. Ved å anerkjenne og adressere disse utfordringene aktivt, kan vi bidra til å skape et miljø hvor gründere ikke bare overlever, men trives og lykkes, sier Nordbotn.
Strakk strikken, endte opp på legevakten
Kari Øritsland jobber som forretningsutvikler i Vestlandets innovasjonsselskap (VIS). Der jobber hun tett med helsetech-bedrifter i Smart Care Cluster og med forskere som ønsker å starte innovasjonsprosjekter.
Hun har 13 år bak seg som gründer av designselskap og konsulentselskap. Da Shifter spurte Øritsland om hva hun opplevde som tøffest med å være gründer, svart hun balansen mellom de ulike rollene man har i livet. Hun strakk strikken så langt at det endte med en tur til legevakten.
– Når du er gründer er det som om du har en ekstra motor. Selskapet er jo babyen din og du ønsker selvsagt å lykkes.
Hun mener temaet psykisk helse tas for lite opp blant gründere, inkubatorer og i nettverk rundt gründere.
– Risikosport
– Gründerlivet er risikosport. Det er som å hive seg ut med fallskjerm og du vet ikke om du lander på to bein eller om fallskjermen i det hele tatt løser seg ut, sier Øritsland.
I møte med gründere og forskere prøver Øritsland å ha et årvåkent blikk, også i forhold til mulige konsekvenser for helsen til de involverte.
– Hvis jeg ser noe krever for mye kapital og bedriften ikke har tilstrekkelig med ressurser eller struktur, så kan dette føre til en risiko for uhelse. Da kan gründerne gjerne også komme i en skvis når det gjelder egenkapital. Da gir vi gjerne litt råd rundt det.
Hun tilpasser informasjonen til den enkelte hun møter og deler gjerne av egne erfaringer om det passer situasjonen.
– Jeg stiller meg inn på den enkelte og ser hvor mottakelig personen er for informasjon.
Hun mener inkubatorer må være med å forme en åpenhetskultur som inkluderer psykisk helse - og at dette kan være en del av programmet man må gjennom som gründer.
Denne høsten ønsker Shifter å belyse temaet psykisk helse under kampanjen #ikkealene. I den forbindelse har vi snakket med flere gründere om deres tøffeste utfordringer i løpet av karriere for å normalisere utfordringene de står i. Les 23 gründere fortelle om sin erfaringer i denne saken!
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.