De røde flaggene man må vite om før man blir startup-investor
Damene bak WIN har en sjekkliste de mener alle som vil investere i oppstartsselskaper bør bruke.
– Man trenger ikke å være rik eller ha en hær av advokater og regnskapsførere for å investere i startups, sier leder i investeringsnettverket Women Investor Network Norway (WIN), Angela Holter.
WIN er et internasjonalt nettverk som hjelper kvinner med å engasjere seg- og investerer i gründerselskaper.
Holter, som til daglig er managing director i Astia Angels, forteller at WIN ble grunnlagt fordi kvinner et underrepresentert både blant investorer og gründere.
Det ønsker damene Shifter møter en solrik dag i Bjørvika, å gjøre noe med.
– Ved å skape et investeringsnettverk for kvinner, håper vi det vil senke barrierene og få flere kvinner til å investerer i statups, sier hun.
Syndikerte investeringer
For å investere i oppstartsselskaper, er man avhengig av nettverk og å bygge relasjoner med gründere, forteller Holter.
For enkeltpersoner kan et nettverk som WIN være veien inn.
– Vi jobber tett med innovasjonsmiljøet for å bygge relasjoner mellom våre medlemmer og gründere. Alle selskaper er interessert i å møte investorer. Vi arrangerer events og samlinger hvor våre meldlemmer og gründere kan bli kjent med hverandre, sier Sunniva Sandjord. Hun er student i innovasjon og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI.
De fleste investeringer fra WIN Network-medlemmer er syndikert. Det vil si at de interesserte medlemmene i nettverket oppretter et felles investeringsselskap som de investerer kapitalen i. Etter det investerer investeringsselskapet direkte i det respektive oppstartselskapet.
Medlemmene bestemmer selv om de vil investere eller ikke, hvor mye, og hvor mange investeringsrunder de deltar i.
Så langt har WIN investert rundt to millioner kroner, opplyser Holter.
Røde flagg man bør ser etter
Holter forteller at de ikke gir konkrete investeringstips, men de råder medlemmer til å følge sunn fornuft.
– Invester pengene dine der dine verdier er. Finn områder og bransjer du har kompetanse på, som du er lidenskapelig opptatt av. Det gjør at det blir morsommere. Da tror jeg også man han større sjanse til å lykkes, sier hun.
Det er derimot noen røde flagg man må se etter før man investerer, inkludert:
- En rotete eierskapsstruktur: At det er mange eiere i selskapet, typisk mye «family, friends and fools»
- Uklart eierskap til åndsverk: Det kan for eksempel være om det er en medgründer som har forlatt selskapet. Hvilket eierskap har hun eller han til en eventuelt IP i selskapet i dag?
- Et dårlig finansielt prospekt: Et gründerselskap må ha konkrete tall og målsetninger for fremtiden, samt kunne vise til hvordan de skal klare å oppnå dette.
Arrangerer kurs
WIN samarbeider tett med blant andre Startup Norway for å øke kunnskapen og få flere til å få øynene opp for å investere i gründerselskaper. Det gjør de blant annet gjennom kurs utviklet og fremført i samarbeid med samarbeidspartnerne Handelshøyskolen BI, Nordea, Katapult Accelerator og advokatfirmaet Kvale.
Gjennom WIN lærer medlemmene hvordan de gjør due diligence fra et engleinvestor-perspektiv, hvordan man vurderer et team og verdivurdering.
Holter mener alle som ønsker å investere i oppstartsbedrifter først bør sette seg inn i og forstå grunnleggende ting som, hva et termsheet er, et konvertibelt lån, IP (ånsverk), og pitchdeck.
– Investeringer i unoterte selskaper har høy risiko. Jo bedre du har satt deg inn i hvordan man vurderer et team, forretningsmodeller og markeder, for å nevne noe, desto bedre blir du til å identifisere gode investeringsmuligheter, sier Holter.