De fire mektige topplederne Jeff Bezos (Amazon), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Google) og Mark Zuckerberg (Facebook) skal forklare seg for Kongressen onsdag.

De viktigste beskyldningene mot tech-gigantene, og svarene de vil gi

Fire av verdens mektigste tech-ledere skal spørres ut av amerikanske politikere i dag. Her er de viktigste spørsmålene.

Publisert

Facebook:

  • Over tre milliarder mennesker bruker Facebook, Instagram, WhatsApp eller Messenger minst en gang i mnd.
  • De tjente over 70 milliarder dollar på annonsering i fjor, og har blant annet kontroll på 23 prosent av det amerikanske annonsemarkedet, samt en solid andel av det norske annonsemarkedet

Hva beskyldes Facebook for?

Facebook beskyldes for å kjøpe opp voksende sosiale medier-tjenester som WhatsApp og Instagram for å kvele konkurransen.

De beskyldes også for å svekke den politiske debatten og skape polarisering gjennom å bidra til spre feilinformasjon. I tillegg har de fått kritikk for å dele personlig data som gjør det mulig å målrette politisk annonsering som kan påvirke utfallet av demokratiske valg.

Har de et de facto monopol på sosiale medier, som i praksis gjør det umulig for nye aktører å komme inn, er også et spørsmål man ønsker svar på.

Hva svarer Facebook?

Mark Zuckerberg viser til at de faktisk har mange konkurrenter, og trekker frem at Facebook også har andre idealer enn for eksempel kinesiske TikTok.

—Vi tror på verdier som demokrati, konkurranse og ytringsfrihet. Jeg tror det er viktig at vi opprettholder kjerneverdiene av åpenhet og rettferdighet som har gjort USAS digitale økonomi til en kraft for åpenhet både her og i verden, sier Zuckerberg.

Facebook har også tatt til orde for mer regulering av personvern, data og skadelig innhold.

De har blant annet opprettet et etikkråd, med blant tidligere The Guardian-redaktør Alan Rusbridger, tidligere statsminister i Danmark Helle Thorning-Schmidt og 18 andre, som skal ta bindende etiske avgjørelser som Facebook skal rette seg etter.

Apple

  • Verdens mest verdifulle selskap med en verdi på 1,6 billioner dollar
  • Har solgt nesten to milliarder iPhones siden den ble lansert i 2007
  • Tjente i 2019 46 milliarder dollar på apper, abonnement og lisensavtaler.

Hva beskyldes Apple for?

— De beskyldes for å misbruke makten sin i Appstore. De har blant annet en veldig streng kontroll på hvilke apper som kommer inn, og blir deremed en slags portvokter for alt på iphonen. Det er nok det minst problematiske for Apple å forsvare, sier Mats Staugaard, gründer av Kickback og tidligere redaktør av «Apple-nettstedet» Mac1.no til Shifter.

Han mener det mest problematiske er at Apple tvinger app-utviklere til å måtte bruke Apples betalingsløsning i Appstore, og dermed måtte gi en 30 proesnts cut til Apple for alle salg. Hvis du ikke benytter deg av denne betalingsløsningen, får du heller ikke vise til en annen betalingsløsning, og du får heller ikke fortelle brukeren at du kan signe opp for tjenesten et annet sted.

— Det spesielt utfordrende med dette, ser vi i tilfellet med Spotify, som også konkurrerer mot Apples egen musikk-tjeneste Apple Music, og da kan man også hevde at de har urettferdige konkurransevilkår, sier han.

Hva svarer de på kritikken?

— Apple sier at de setter brukerne først og at de ønsker det skal være lettest mulig for en bruker å betale. Det er både riktig og feil. Ja, det blir lettere å betale, og de som appene som bruker løsningen er fornøyd med det, men når det ikke er frivillig, så er det problematisk for mange andre apper.

— Størrelsen på cutten, på 30 prosent, kan også diskuteres. Men her hevder Apple at dette er på samme nivå som andre i bransjen.

— Er den for høy?

— Det er vanskelig å svare på. Det er jo en kost for en utvikler å implementere en egen betalingsløsning og alt det medfører, men den er neppe på 30 prosent. At den kanskje burde vært på 15 prosent er mer rimelig. Når det gjelder abonnementstjenester, så tar de 15 prosents cut, men først fra det andre året. Det første året må man betale 30 prosent.

— Er det vanskelig for Apple å gå tilbake på dette?

Det utgjør i dag en ekstremt stor inntekt for Apple på tjenestesiden som de da eventuelt ville gått glipp av.

Amazon

  • Verdens ledende plattform for kjøp og salg på nett. I hjemlandet USA står selskapet ifølge eMarketer for 38 prosent av netthandelen.
  • På verdensbasis betaler 150 millioner mennesker for deres Prime-tilbud, og selskapet tar stadig markedsandeler, også i Europa. Amazon går inn i Sverige i høst, og det spås at de vil behandle Norden som ett marked.

Hva beskyldes Amazon for?

Gründer Jeff Bezos vitner for kongressen for første gang. Det er ventet at han må svare på om Amazon har samlet inn og brukt individuelle brukerdata til å forme egne produkttilbud og på den måten presset andre aktører ut av markedet. Wall Street Journal avslørte i vår at Amazon har samlet inn data fra selgere på plattformen for deretter å lage egne, konkurrerende produktlinjer. EU anklager selskapet for det samme.

Det foreligger også anklager om at selskapet tvinger forhandlere som har gjort seg avhengig av plattformen til å bruke Amazons egne lagre og logistikksystem, som i tur tvinger dem til å øke prisene - noe som igjen skaper rom for Amazons egenproduserte produkter. Ansattes arbeidsforhold er et annet tema som hyppig diskuteres og kan bli aktuelt under høringen.

Hvordan svarer de?

I sitt skriftlige svar, som ble offentliggjort tirsdag, understreker Bezos at konkurransen i retailmarkedet er knallhard, og peker blant annet på Walmart - som er et større selskap enn Amazon. Nyere konkurrenter som Shopify nevnes også. Selv hevder han at Amazon står for mindre enn én prosent av det totale retailmarkedet. Dessuten vektlegger han selskapets investeringer på amerikansk jord, og jobbskapingen det har stått for.

Google

  • Den mest dominerende aktøren i Internettøkonomien, med to av verdens mest besøkte nettsider under Alphabet-paraplyen: søkemotoren Google, som står for mer enn 90 prosent av alle nettsøk, og Youtube.
  • Selskapet kontrollerer store deler av annonsemarkedet, ikke bare i USA, men globalt. I fjor solgte de annonser for 135 milliarder dollar.

Hva beskyldes Google for?

Google-systemet er komplekst, men vil i stor grad bli behandlet som et trehodet monster under høringen: dominansen innenfor søk, kontrollen over global annonseteknologi, samt produktene som dyttes på brukerne av verdens mest brukte operativsystem, Android.

Flere har allerede tatt til orde for å bryte opp Google i flere separate selskaper. Når det gjelder søkemotoren, knytter mange spørsmål seg til favorisering av egne og partneres søkeresultat. Eksempelvis prioriteres videoer fra Youtube over Vimeo. Google må også tåle skarp kritikk for å kjøpe opp rubbel og bit av konkurranse, deriblant overtakelsen av DoubleClick og AdMob.

Et annet tema vil være at Google i stor grad har tvunget produsenter av ulike smartdingser til å bruke egen søkemotor som standard hvis de vil benytte operativsystemet Android. EU bøtela selskapet 5 milliarder dollar for denne praksisen i 2018, og Google har senere gitt europeiske brukere muligheten til å velge mellom ulike aktører. I USA er det imidlertid ikke tilfelle ennå. Dessuten vil avtalen Google har med Apple om å være iPhone-produsentens foretrukne søkemotor komme under lupen.

Hva svarer Google?

Det er vanskelig å komme unna at Google er den dominerende søkemotoren. I sitt skriftlige svar bemerker imidlertid Alphabet-sjef Sundar Pichai at flere andre plattformer som ikke er utelukkende søkemotorer, representerer knallhard konkurranse både på informasjonssiden og kommersielt. For informasjon viser han til Twitter, WhatsApp, Pinterest, SnapChat og Amazons Alexa, mens kommersielt viser han til Amazon, eBay og Walmart - blant andre.

Mange av de samme plattformene er også gode alternativer for annonsering, mener han, og avfeier dermed monopol-påstanden.

Kilder og anbefalt lesing om saken fra Shifter

  • BIG TECH IS GOING ON TRIAL (The Verge)
  • Read how Apple, Amazon, Facebook and Google plan to defend themselves to Congress (Techcrunch)
  • Congress will finally grill Jeff Bezos. It’s about time. (Recode)
  • Tech’s High Noon in Washington (The Information)
  • The big tech CEOs testify Wednesday. Here’s what they’ll have to answer for. (Protocol)
  • What to Watch for in Congress' Big Tech CEO Hearing (Wired)
  • Big Tech In Washington's Hot Seat: What You Need To Know (NPR)
  • IT-gigantene klare til å forsvare seg mot monopol-anklager (NTB/SHIFTER)