Revidert nasjonalbudsjett 2020:
De viktigste endringene: Ny opsjonsordning og 300 millioner til klimateknologi
De viktigste endringene og forslagene for oppstarts- og vekstbedrifter.
Virusutbruddet har kastet norsk økonomi ut i en krise uten sidestykke. Tirsdag formiddag legger regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett, og det er ventet en rekke små og store endringer.
Næringsminister Iselin Nybø sa nylig til Shifter at regjeringen er over i «fase 3» av krisehåndteringen, som går ut på langsiktige løsninger for å sikre norsk nærings- og arbeisliv.
Tirsdag morgen kom det frem at regjeringen legger opp til en budsjettimpuls - vekstbidraget til økonomien - på 5,1. Det er en vesentlig økning fra i høst (- 0,2), og innebærer blant annet at regjeringen bryter handlingsregelen ved å bruke 4,2 prosent av Oljefondet, tilsvarende 419,6 milliarder kroner.
Her samler Shifter fortløpende de viktigste endringene og forslagene for oppstarts- og vekstbedrifter:
Opsjonsordningen
Forbedringer i ordningen med opsjoner og opsjonsbeskatning har i årevis vært kampsak nummer én for store deler av gründermiljøet.
I fjorårets statsbudsjett doblet regjeringen opsjonsfordelen til maksimalt én million kroner, mens det maksimale antallet ansatte i selskap som kunne være i ordningen ble økt fra 10 til 12. «Provoserende og latterlig», lød dommen fra IKT Norge.
I mars ba Stortinget regjeringen om å komme med et nytt forslag, og næringsminister Nybø bekreftet overfor Shifter i forrige uke at problematikken sto øverst på agendaen. Nå følger regjeringen opp marsjordren og foreslår å utvide ordningen ytterligere, ifølge DN. Antallet ansatte økes til 25, mens grensen for selskapets driftsinntekter og balansesum økes fra dagens 16 millioner kroner til 25 millioner kroner. Under fjorårets fiasko mente imidlertid IKT Norges Heidi Austlid at en utvidelse til 50 ansatte ville vært «rimelig».
Nysnø klimainvesteringer
I forrige uke ble det bekreftet at regjeringen bevilger ytterligere 300 millioner kroner til Nysnø Klimainvesteringer, ledet av Siri Kalvig. Dermed har fondet fått én milliard kroner i år, til en total på 1,7 milliarder.
Hittil har det statlige selskapet investert 500 millioner kroner i fem selskaper, inkludert Otovo og Disruptive Technologies, samt to grønne fond. Mesteparten står altså fortsatt på konto.
Siva
Næringsministeren bekreftet i helgen, først overfor Adressa, at regjeringen gir 40 millioner kroner ekstra i tilskudd til Siva, som skal brukes til å styrke egenkapitalen i selskaper i statsforetakets portefølje.
Siva er i dag deleier i 74 selskaper lokalisert rundt om i hele landet. 40 av disse er næringshager.