Teamet i Emerald Geomodelling holder til på StartupLab i Oslo. Fra venstre til høyre: Ronny Liverød, Craig Christensen, Guro Huun Skurdal og Andi A. Pfaffhuber.
Teamet i Emerald Geomodelling holder til på StartupLab i Oslo. Fra venstre til høyre: Ronny Liverød, Craig Christensen, Guro Huun Skurdal og Andi A. Pfaffhuber.

De vil bergta Kina med "geoteknologien" ingen hadde tenkt på, men det begynte tilfeldig, med en kjærlighetshistorie

Teknologien som kan skanne skredfare fra lufta kan spare utbyggere for store kostnader. Men hadde det ikke vært for at gründer Andi Pfaffhuber i Emerald Geomodelling hadde forelsket seg, ville det neppe blitt noe av.

Publisert Sist oppdatert

Det er som en moderne utgave av disse historiene om hvordan enkelte matvarer ble funnet opp ved tilfeldigheter. Østerrikske Andi Pfaffhuber var i ferd med å fullføre en doktorgrad i geofysikk fra Universitetet i Bremen da han forelsket seg i en norsk kvinne. Han flyttet til Norge, og jobbet den første tiden som selvstendig konsulent, før han etter hvert begynte hos Norges Geotekniske Institutt - en institusjon han som geofysiker visste fint lite om. Tross "geo" i begge fag, er det yrkesmessig to ulike verdener.

Oppdagelsen

Det ble etter hvert klart at han fikk mer bruk for sin doktorgrad enn han hadde trodd. Den geofysiske metoden med å bruke elektromagnetisk skanning av undergrunnen var godt kjent innen gruveindustrien, der den ble brukt til å kartlegge mulige mineralforekomster. I Danmark hadde den i tillegg blitt benyttet til å kartlegge grunnvann. Men blant geoteknikere som kartlegger om grunnforholdene er trygge, var teknikken ukjent. Den rådende metoden der i gården var å gjøre kostbare og tidkrevende boringer og sonderinger for å vurdere faren for skred.

For å dekke det akutte informasjonsbehovet under utbruddet av COVID-19 tilbyr vi nå SHIFTER+ gratis de første 30 dagene. Og reduserer samtidig prisen på månedsabonnementet. Du kan når som helst si opp abonnementet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Abonnement SHIFTER+
Kampanje
GRATIS første 30 dager,
deretter 129,- per mnd

Bestill her

Årsabonnement på SHIFTER+
1290,- per år (107,- pr mnd)


Bestill her