Aksjer
Dealflow relanserte markedsplass for «brukte aksjer» - og nå øker salget
Folkefinansieringstjenesten har ønsket å gjøre det lettere å kjøpe og selge aksjer i selskaper som ikke er på børs.
— Det er definitivt harde tider i kapitalbransjen nå. Vi håper dette kan være med å skape mer fleksibilitet for investorer, sier daglig leder Stine Sofie Grindheim Simonsen i Dealflow.
Selskapet som til nå har jobbet mest med emisjoner i oppstart - og vekstselskaper, har denne høsten giret opp satsingen på sin markedsplass for omsetning av «brukte aksjer». Det vil si kjøp og salg av unoterte aksjer, altså aksjer i selskaper som ikke er på Oslo Børs.
Penger til ny bil eller hytteoppussing
Dealflow ønsker å gjøre det lettere og tryggere både for selskaper, kjøpere og selgere å omsette aksjer i oppstart - og vekstselskaper. Ved å legge til rette for handel øker de likviditeten i aksjen, det vil si at aksjen omsettes hyppig og uten innvirkning på kursen. På grunn av dyrtiden vi er inne i tror Dealflow mange investorer vil sette pris på muligheten for å raskt kunne frigjøre penger.
— Kanskje trenger en investor å frigjøre kapital for å kjøpe seg ny bil eller pusse opp hytten. Det blir nå mye enklere, sier Stephen Øyhovden, leder for strategi- og forretningsutvikling i Dealflow.
Dealflow har hatt en markedsplass for aksjer helt siden 2020, men relanserte plattformen våren 2023 med en bedre teknisk løsning, under navnet Dealflow Exchange.
Les også: Gikk med store underskudd i 2022 — nå slår Dealflow og Folkeinvest nye rekorder
— Positivt for hele økosystemet
Fra i vår og frem til november har omsetningen vært på 2,4 millioner kroner og de har fått 1300 meldinger om interesse for å kjøpe eller selge aksjer. Til sammenligning var omsetningen på markedsplassen 1,5 millioner kroner de tre første årene.
— I tillegg til interessen for å selge, ser vi at det er interesse for å kjøpe. Vi tror dette er et positivt tilbud for hele økosystemet for oppstarts- og vekstselskaper i Norge, sier Øyhovden.
Markedsplassen til Dealflow er åpen både for selskaper som har gjennomført folkefinansiering hos dem, men det er også fritt frem for andre selskaper.
Forretningsmodellen går ut på at Dealflow tar fem prosent av salgssummen, dette betales av selger. I tillegg må selskapene registrere seg og betale en inngangsbillett på 30.000 kroner og i tillegg et årsabonnement på 12.000 kroner.
Forhandlinger med anonyme aktører
Selskapene er identifisert på markedsplassen, men eventuelle kjøpere og selgere er anonyme. Disse kobles sammen anonymt i en chat og kan forhandle om pris der.
Simonsen forteller at alle må identifisere seg med bank-id og at Dealflow sørger for at aksjonærregisteret er kontinuerlig oppdatert og at handelsprosessene skjer i henhold til hvitvaskingsloven.
Øyhovden og Simonsen mener løsningen ikke bare er positiv og gir mer trygghet for kjøpere og selgere på markedsplassen, men også for gründere og bedriftene.
— Nå slipper kjøp og salg gå via e-poster til daglig leder, sier Øyhovden.
Vil gjøre det tryggere
Omsetning av unoterte aksjer foregår i dag på en rekke ulike nettsider ifølge Simonsen, uten at det er sikre systemer for kjøper og selger. Simonsen trekker frem Finn.no som et av stedene det omsettes aksjer.
— Der kan ikke selgerne en gang validere det de selger, sier Simonsen.
Hun advarer mot praksisen.
— Dette er ikke trygt.
Da Shifter gikk inn på Finn.no, lå det én annonse ute for aksjesalg. Finn opplyser at de har forbud mot annonsering av aksjer, og at de kontinuerlig fjerner annonser som bryter reglene.
Pressekontakt Linda Glomlien hos Finn opplyser at annonsene går gjennom en kontroll, men at noen ulovlige annonser ikke plukkes opp av kontrollen. Disse blir slettet etter hvert som de oppdages.
(For ordens skyld - både markedsplassen Finn.no og Shifter eies av Schibsted.)