Bærekraft

Deleplattform får millionstøtte og inngår pilotavtaler

Oppstartsselskapet Reddel får klimamidler fra Nordland fylkeskommune og har landet avtaler med flere kommuner. 

Eirill Pettersen Buvik er gründer i Bodø-selskapet Reddel.
Publisert Sist oppdatert

Reddel får 1,6 millioner fra Nordland fylkskommune. Samtidig merker gründer Eirill Pettersen Buvik interesse fra både nabolag, idrettslag, kommuner og andre innen det offentlige. 

– Vi ser at kommunene ønsker å ta en aktiv rolle i omstillingen til bærekraftig forbruk, både for sin egen del og også ut mot innbyggerne, sier Buvik. 

Sommeren 2024 ble det klart at seriegründer Anders Waage Nilsen gikk inn com medgründer i Reddel. 

Deling i nabolag og kommuner 

Oppstartsselskapet lager en plattform som muliggjør å leie og dele på ting for eksempel i et nabolag, i et idrettslag eller i en kommune. Selskapet skal tjene penger gjennom å ta en prosentandel av betalinger på plattformen, gjennom abonnementer og partneravtaler. 

Pengene fra fylkeskommunen skal brukes til ulike prosjekter i samarbeid med flere kommuner, blant annet kommunene i Lofoten som samarbeider under paraplyen «De grønne øyene». 

Et av prosjektene vil gå på å hjelpe kommuner til deling internt i kommunen. 

– En kommune har mye ressurser og areal. I dag er det mange kommuner som ikke har  oversikt over hva de har, hvor ting er eller hvor mye det blir brukt - for eksempel når det gjelder verktøy og utstyr. Det er et stort potensial her for bedre ressurshåndtering og intern deling på tvers av etater, sier Buvik. 

Fra frisør til idrettshall

Plattformen kan også brukes til booking og fordeling av idrettshaller. Buvik forteller at Bodø kommune i dag bruker en løsning som egentlig var ment til frisør-time-bookinger til dette formålet i dag. 

Når det gjelder bookingsystemer, konkurrerer Reddel blant annet med løsningene til Sharefox og Bookup. 

– Fordelen vår er at man finner alt du kan låne og leie på ett sted, at man kan gi tilgang kun til lukkede grupper, og at man får både bookingsystemet og markedsplassen i ett, sier Buvik. 

Et annet prosjektet handler om at kommunen kan tilby utlånsordninger til innbyggerne. Det kan for eksempel være høyttrykkspylere som kommuner eier, som kan leies ut til bedrifter eller organisasjoner.  

– Det her er et veldig godt eksempel på et konkret tiltak på noe som skal få oss inn i en mer sirkulær økonomi. I Lofoten så har vi BUA som har en veldig god utleierate. Dette blir et godt supplement for det, og jeg tror befolkningen er klar for å ta i bruk flere slike løsninger som reduserer forbruket og tar vare på materialene, sier Laura Johanne Olsen, programleder for Lofoten - de grønne øyene. 

Bodø kommune trekker frem at de blant annet sparer på samarbeidet med Reddel. 

– Samarbeidet med Reddel er veldig positivt for Bodø kommune. Deleordninger gjør at vi får bedre utnyttelse av ressursene våre, det være seg utstyr, arealer, møbler og så videre. Ved å handle mindre sparer vi penger, og bidrar til å nå klimamålene våre, sier rådgiver Espen Kringlen i Bodø kommune. 

Lager bærekraft-kart

Reddel jobber også med å lage en kartoversikt der alle aktører innen bærekraftige forbrukertjenester kan plottes inn, slik at det skal være lettere å finne frem til bruktbutikker, utleie og reparatører. 

– I kommuner som er med i pilotprosjektene våre vil det være gratis å registrere seg på kartet, men vi ser på betalingsmodell for å forvalte kartregistrering nasjonalt, sier Buvik. 

 – Er det ikke vanskelig å få kommunene til å betale for tjenesten - når kommuneøkonomien er så presset? 

– Vi har fått henvendelse fra flere kommuner som ønsker dialog med oss, og som har prosjektmidler knyttet til bærekraft og miljø. Kommunene har også muligheter for å søke midler gjennom klimasats-ordningen. Fremover vil myndighetene legge til rette for økt satsing på bærekraft. Her kan Reddel være en samarbeidspartner. 

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.