Den nye sjefen i Askeladden & Co mener de sitter på en utømmelig idébank, men hun tror de snart må jekke ned tempoet
Parallelt med nedetiden i flere av portefølje-selskapene under pandemien, tråkket gründerfabrikken klampen i bånn andre veier. Nå har 19 nye konsepter kommet på banen, og sjefen gir stafettpinnen videre til Linn Nærup Børke.
Livets viktigste Linkedin-melding tikket inn for over tre år siden. Linn Nærup Børke hadde jobbet med finans i både London og Oslo, men savnet å være i en mer kreativ og fri rolle; «starte og bygge selskaper, ikke bare kjøpe og forvalte dem».
Da Martin Schütt, nå avtroppende daglig leder i Askeladden & Co, på samme tid jaktet sin høyre hånd, sluttet hun etter hvert i PE-fondet og skrev seg inn som nummer to, etter ovennevnte, på lønningslista til selskapets seks gründere.
– En heftig reise, oppsummerer Nærup Børke når hun nå tar plass i sjefsstolen.
Dramatisk år
Da økonomen i 2018 ble en del av «gründerfabrikken», sto Dr. Dropin, Paint'n sip, Squeeze og Verd på lista, men bare to av dem var i drift. Nå har Askeladden & Co startet 24 selskaper, inkludert en håndfull konsepter som fremdeles er i utvikling.
Selskapet har også vokst til hundre ansatte, fordelt på kontorer i Oslo og Bergen.
– Det er spennende å se hva man får til ved å være uredd og gi bånn gass, kombinert med litt sunn fornuft og finansiell forståelse, da. Jeg har fått det beste fra to verdener de siste årene og håper det varer i mange år til, sier Nærup Børke.
Nå har hun takket ja til å forvalte og foredle grunnmuren, etter et dramatisk år.
– Ingen hadde sett for seg at vi skulle oppleve en så omfattende, ekstern påvirkning på driften av selskapene, sier Nærup Børke om pandemiens inntog.
Måtte stenge
Hun viser til at de ble pålagt å stenge så og si alle bedriftene med umiddelbar virkning, uten å vite når de kunne forvente å få åpne dem igjen, deriblant massasjekonseptet Squeeze og skjønnshetsalongene til Olio.
– Da Erna stengte landet, hadde vi sett det komme i et par uker allerede, men vi tenkte ikke at det kom til å få en så stor og dyp innvirkning på våre forutsetninger for å drive virksomhet i tjeneste- og serveringsnæringen, sier Nærup Børke.
– Det som skjedde i fjor var smått uvirkelig, og det har nok vært det tøffeste hittil i et bedriftsperspektiv; å møte det helt uforberedt - og å stå i det, legger hun til.
Ingen krigskasse
Nærup Børke forteller at de først brukte mye tid på å få oversikt over situasjonen; hvilke tiltak gjelder og hvilke støtteordninger er aktuelle. Deretter handlet det om å sikre forsvarlig drift og likviditet i de ulike selskapene som sto uten inntjening.
– Når disse rammene var på plass, måtte vi nullstille oss. Vi visste at selskapene kom til å overleve en midlertidig stans i drift, og at verden ville komme tilbake slik vi en gang kjente den. Da var det bare å gi bånn gass der vi kunne, sier hun.
Selskapet hadde ingen krigskasse i bakhånd, men Askeladden & Co ble tross alt bygget for å støtte gründere gjennom alle livets faser, også i kriser, understreker Nærup Børke. Det var derfor mye støtte å hente på tvers av organisasjonen.
– Vi har vært heldige som har hatt hverandre, selv om vi partnerne har brukt veldig lite tid på hverandre og mest tid med selskapene våre, sier hun.
Nye selskaper
Parallelt med nedetiden i flere av selskapene, ga Askeladden & Co liv til en lang rekke nye, og ytterligere 19 nye konsepter har kommet på banen siden mars i fjor.
Nærup Børke nevner, blant flere: Rebil, Solinor, Randi, Vater, Munnfull, Petrus, Digg, Crew, PINPIN, Kopp, Food Society og Blid.
Konsepter innen briller, bilvask og advokattjenester er også på trappene.
– Vi trykket kanskje litt vel hardt på gassen. Det er det jo ingenting som heter i vår sammenheng, men når jeg ser tilbake på det, er det jo smått utrolig at vi verken så oss til siden eller bakover, men bare fortsatte rett frem, sier Nærup Børke.
– Det er jeg veldig stolt av, legger hun til.
Ingen grenser
På spørsmål om ikke Askeladden & Co på et eller annet tidspunkt kommer til å gå tom for ideer til nye konsepter, svarer den påtroppende sjefen bestemt nei.
Hun erkjenner imidlertid at de helt sikkert må nedjustere takten et par hakk.
– Vi skal ha respekt for hvor mye vi tar for oss på en gang. Nå har vi lansert cirka ti selskaper i året, men jeg tror ikke vi klarer å holde den farten i 2022, sier Nærup Børke og spår et årlig tall på mellom tre til fem nye selskaper i stedet.
– Det som er spennende, er at vi hele tiden beveger oss i ulike retninger, legger hun til og trekker frem den nylanserte regnskapstjenesten Randi som et eksempel:
Ideen ble født fordi de selv var aktive eiere i ulike selskaper. Her kjente de på et behov for en mer profesjonell, samtidig fornuftig priset, tjeneste i markedet.
– Jo mer erfaring vi får fra hele verdikjeden, jo mer ser vi at B2B er interessant.
– I tillegg er det nok av spennende bransjer innenfor forbruker-segmentet som fortjener innovasjon og kjærlighet, så nei, dette er jeg ikke bekymret for, sier hun.
Tilbake på kontoret
Øverst på prioriteringslisten står nå selskapskultur.
– Det er utrolig hyggelig å samle alle på huset igjen, og det blir helt klart et viktig fokus for meg fremover; å sikre at vi bevarer den gode kulturen vår. Det innebærer å være sammen, å dele og å ville hverandre vel - og å ha det gøy, sier hun.
– Man kan si hva man vil, men det er lettere i det fysiske rom enn på Zoom.
– Hva blir annerledes med deg som daglig leder?
– Martin og jeg er jo ulike personer, så det vil selvfølgelig dukke opp situasjoner og muligheter som kan være med å endre kursen, sier hun.
– Men jeg har vært med på å bygge opp selskapet i over tre år, så nå skal jeg i all hovedsak videreføre den verdien.
Schütt fortsetter i selskapet som «Manager Partner».