Startups og geopolitikk

Den omstridte Play Magnus-investoren har skrotet sitt russiske statsborgerskap

Startup-investeringer er blitt et geopolitisk sjakkspill. Bare spør Yuri Milner og Elon Musk.

Venture-investor Yuri Milner under et Techchrunch arrangement
Publisert

Den russisk-israelske investoren Yuri Milner skriver i en melding på Twitter at han gir avkall på sitt russisk statsborgerskap. Milner er kjent som en tidlig investor i selskaper som Facebook og Twitter.

I år investerte et av selskapene hans, israelske Breakthrough Initiatives Limited, 10 millioner dollar i norske Play Magnus gjennom en direkte emisjon. Magnus Carlsen og Milner-familien skulle ha kjent hverandre i flere år.

Carlsen hadde på dette tidspunktet rundt 9 prosent av aksjene i selskapet, det samme som statlige Investinor.

Kursen Milner kom inn på, 18,47 kroner per aksje, var på det tidspunktet godt over det aksjene ble omsatt for på Euronext Growth.

Da styret i Play Magnus godtok et oppkjøpsbud fra Chess.com i august i år, ble kjøpsprisen satt til 13 kroner per aksje, godt under prisen Breakthrough betalte, men rundt 44 prosent over et vektet snitt de foregående månedene.

Investerte Oligark-penger

I startup-kretser er Milner omgitt av kontrovers. New York Times skrev i 2017 Paradise-paper-lekkasjer viste at russiske statskontrollerte selskaper stod bak flere av investeringene hans i Silicon Valley.

Gassprodusenten Gazprom skal ha opprettet et skallselskap som så investerte i Milner-tilknyttede selskaper. Det har også dokumentert at Milner har plassert pengene til flere av oligarkene som nå er underlagt vestlige sanksjoner, blant annet metall-magnaten Alisher Usmanov som skal ha nære bånd til president Vladimir Putin og har vært toppsjef i Gazproms holdingselskap.

Milners selskap DST Global hadde solgt seg ut av både Facebook og Twitter to år før avsløringene i New York Times. På nettstedet Recode har han tatt til orde for at han aldri handlet på vegne av russiske myndigheter.

Marc Andreessen i ventureselskapet Andreessen Horowitz (a16z) tok til Twitter i mars for å forsvare Milner fra å bli implisert i sanksjonene mot mot flere russiske statsborgere. Han skrev at Milner har vært venn og partner av ham selv og amerikanske teknologiselskaper i over to tiår. «Han har alltid utvist plettri etikk. Jeg er stolt som kjenner ham».

I Twitter-meldingen skriver Milner nå at «han og familien forlot Russland for godt i 2014, etter annekteringen av Krim-halvøya. Denne sommeren fikk vi offisielt gjennomført prosessen med å gi avkall på våre russiske statsborgerskap».

Hevder fremtidig Twitter-eier Musk snakket med russiske myndigheter

Samtidig pågår et tilsynelatende høyt geopolitisk spill rundt Elon Musk som nylig godtok å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar. Ifølge et nyhetsbrev utsendt av geopolitisk analytiker Ian Bremmer i Eurasia Group, fortalte Musk ham under et møte i Aspen Colorado at han hadde snakket med Putin og Kremlin direkte om Ukraina og hva som var «Kremlins grenser» for en mulig fredsavtale.

Flere medier har omtalt nyhetsbrevet og knyttet det til Musks forsøk på å få partene i krigen til å inngå en avtale for å hindre atomkrig. I Musks skisse legges det opp til at Russland får beholde annekterte områder i Luhansk og Donetsk, samt Krim-halvøya, og at dette blir anerkjent av USA. Ukraina skal forbli nøytralt .

Bremmer har selv gjentatt det han hørte om Musk og Putin på Twitter. Mens Elon Musk benekter å ha snakket med Putin og skriver «at ingen må stole på Bremmer».

Samtidig går spekulasjonene på nettet varmt. De annekterte områdene i Ukraina skal ha store forekomster av litium som er en viktig bestanddel i dagens elektriske batterier. Og Tesla skal i 20202 ha inngått en avtale med Rusal om kjøp av aluminium. Onsdag ble det kjent at amerikanske myndigheter vurderer å utvide sanksjonene mot Russland til å også inkludere forbud mot import av aluminium.

Spillet er så forvirrende nå at en kommentator på Twitter gikk for følgende analyse (vi får tro på fleip): «Musk spiller 3D-sjakk. Han snakker med Putin for å bli sanksjonert av Vesten så han kan slippe å kjøpe Twitter».

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*