Oda

Den siste Oda-gründerens kamp for å redde selskapet: Våknet på natten for å skrive ned ideer som kunne løse krisen

Han bestemte seg for å kjempe videre etter at vennen og medgründeren Karl Munthe-Kaas måtte gå, men til slutt orket ikke Vegard Aakre Vik mer. 

Oda-gründer Vegard Aakre Vik kjempet så lenge han klarte, men så sa det stopp.

Da Karl Munthe-Kaas måtte forlate toppsjefrollen i Oda, kom det som et sjokk på mange – også for Vegard Aakre Vik, hans venn, medgründer og Oda-veteran gjennom mer enn et tiår.

I den seneste episoden av Shifters podcast forteller Aakre Vik for første gang inngående offentlig om hvordan han opplevde prosessen, hvorfor han valgte å fortsette i selskapet etter Munthe-Kaas sin avgang – og hvordan han til slutt møtte veggen.

Sjokket da Karl måtte gå

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

For Aakre Vik var Oda ikke bare en arbeidsplass, men et livsprosjekt. Han og Karl hadde jobbet tett sammen siden oppstarten, og det å få beskjeden om at hans nære venn og kollega måtte gå, var en vanskelig beskjed å ta innover seg.

– Det kom som et sjokk da jeg fikk telefonen fra Karl. Vi hadde jobbet så tett sammen i så mange år, og selv om vi visste at vi stod i en utfordrende periode, hadde jeg ikke sett for meg at det ville ende med at han måtte gå, sier Aakre Vik.

Som en av de siste grunnleggerne som fortsatt var igjen i selskapet, stod han overfor en vanskelig vurdering: Skulle han bli og forsøke å sikre en stabil overgang, eller skulle han også forlate skuta?

Valget om å bli

Til tross for usikkerheten valgte Aakre Vik å fortsette.

– Jeg hadde en sterk følelse av ansvar overfor selskapet og de ansatte. Oda var bygget av utrolig mange dyktige mennesker, og det å trekke seg samtidig som Karl ville ha gjort en allerede vanskelig situasjon enda mer kaotisk, forteller han.

Han beskriver en periode med intenst arbeid for å sikre videre finansiering og stabil drift. Sammen med resten av ledelsen jobbet han dag og natt for å finne løsninger, overbevise investorer og holde selskapet på rett kjøl i en tid preget av økonomisk usikkerhet.

Men etter måneder med konstant press, begynte det å koste.

Møtte veggen

I månedene etter at Karl Munthe-Kaas måtte gå, økte stressnivået drastisk for Aakre Vik. Arbeidsdagene ble lengre, nettene kortere, og den mentale belastningen stadig tyngre. Til slutt sa kroppen stopp.

– Jeg merket det først som en følelse av konstant utmattelse. Jeg våknet opp sliten, selv etter en hel natts søvn, og følte meg aldri uthvilt. Små oppgaver som før var enkle, ble plutselig overveldende, sier han i podcasten.

Hodepinen kom snikende. Hukommelsen begynte å svikte. Han ble mer irritabel, og evnen til å ta beslutninger svekket seg betraktelig.

– Det verste var at jeg ikke klarte å koble av. Tankene mine surret konstant rundt økonomi, vekststrategier og hva som måtte gjøres for å redde selskapet. Jeg kunne våkne midt på natten med en tanke som måtte skrives ned, og ha en notatblokk ved siden av sengen til enhver tid, forteller han.

Til slutt ble han fysisk syk. Immunforsvaret sviktet, og han ble stadig forkjølet og utmattet. En tur til legen bekreftet mistanken. Han var i ferd med å bli utbrent og fikk beskjed om å ta en pause.

– Jeg fikk en sykemelding på to uker og beskjed om å koble helt av. Det var første gang på over ti år jeg faktisk satte meg ned og tillot meg selv å ta et skritt tilbake. Og da skjønte jeg at jeg ikke hadde mer å gi, sier han.

Veien videre

I juni 2024 valgte han å forlate Oda for godt.

– Det var en utrolig vanskelig avgjørelse, men den riktige. Jeg innså at jeg ikke lenger kunne bidra med den energien og kapasiteten som trengtes for å drive selskapet videre. Samtidig visste jeg at Oda var i gode hender, sier han, som håper og tror at selskapet vil få en ny vår i tiden fremover.

I dag bruker han tiden sin på å investere i og veilede nye startups, samtidig som han prioriterer egen helse. Blant annet er han inne og hjelper Take Take Take, selskapet til Magnus Carlsen og tidligere Oda-gründer Mats André Kristiansen.

Men kommer han til å starte noe nytt igjen?

– Jeg vet ikke ennå. Jeg tror ikke man kan være gründer uten å ha det i blodet, så jeg vil nok alltid være involvert i startups på en eller annen måte. Om det blir noe eget igjen, får tiden vise. Akkurat nå er jeg mest opptatt av å bruke erfaringene mine til å hjelpe andre, sier han.

Podcasten byr også på:

  • Hvordan Oda ble bygget opp til å bli en av Norges mest ambisiøse startups.

  • Innsikt i hva som gikk galt med den internasjonale satsingen.

  • Hvilke selskaper Aakre Vik satser på nå – og hva han ser etter i nye investeringer.