François Savard og Erling Løken Andersen står bak advokatguiden.
François Savard og Erling Løken Andersen står bak advokatguiden.

Denne plattformen lar klienter rangere advokater: Nå skal Advokatguiden avsløre juristenes disiplinærsaker

Ble advokat da han selv måtte i retten. Nå skal Advokatguiden «finne de dårlige eplene» i bransjen.

Publisert

I mai ble advokatvurderingsplattformen Advokatguiden.no lansert. Plattformen kan kalles en slags Tripadvisor for advokatmarkedet, og har på under seks måneder fått en database med 9700 advokatprofiler, drøye 2800 advokatfirma-profiler og mer enn 1200 verifiserte anmeldelser av tidligere advokatklienter.

Bak nettstedet står gründer Erling Løken Andersen.

– Dette er nok et skritt på veien mot å gjøre advokatbransjen mer transparent, mener han.

– Dette er informasjon jeg mener er helt vesentlig for at en person som søker etter en advokat skal kunne ta et veloverveid valg. Før var det nesten umulig for mannen i gata å orientere seg i denne lukkede bransjen, sier Andersen.

Tilgjengeliggjør disiplinærfellelser

I løpet av en ukes tid kommer Advokatguiden med en splitter ny funksjon.

Plattformen har hentet inn informasjon om disiplinærsaker hos Advokatforeningen.

De vil dermed publisere informasjon om alle advokater som har tre eller flere disiplinærfellelser mot seg de siste fem årene. Dette vil være synlig inne på hver enkelt advokatprofil. Trykker man seg videre, vil man kunne se hva advokaten er felt for og hvilke reaksjoner dette har ført til, slik som for eksempel en advarsel eller nedsatt salær.

– Som advokat forvalter du et enormt ansvar. Jeg har selv jobbet som advokat og kjent på dette. Du skal hjelpe mennesker som risikerer å miste alt. De fleste advokater er redelige, men det finnes også noen dårlige epler i kurven, sier Løken Andersen.

Han mener at disse til nå har fått holde på i fred, men at han håper selskapet kan bidra til at færre mennesker engasjerer dårlige advokater.

Motivert av skattesak

Andersen er tidligere kjent for å ha solgt nettsamfunnet Biip.no for 76 millioner kroner i 2008. I ettertid fikk han et skattekrav i millionklassen, fordi staten mente han skulle betale lønnsskatt på hele summen.

Andersen gikk til advokat, og fikk en regning på 120.000 kroner - for å sende ett brev. Motivert av å vinne skattesaken uten å blakke seg, sa han opp sin advokat, meldte seg opp på Master i Rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og fullførte studiet på halv tid.

I 2015 vant han deretter saken mot Skatt Øst. Siden jobbet Andersen som senioradvokat i Advokatfirmaet Berngaard.

Tidligere i år sluttet han i advokatyrket for å jobbe fulltid med Advokatguiden.no.

– Målet med Advokatguiden har hele veien vært å åpne opp bransjen og bidra til å gjøre den mer transparent og etterrettelig, sier han.

Siden mai har plattformen økt jevnt, og så lang har 450 advokater «claimet» profilene sine.

Nå forbereder selskapet seg også på en internasjonal ekspansjon - «om kort tid».

– Vi vil snart lansere i Danmark og Sverige, forteller Andersen.

Selskapsinformasjon fra Caphub.io

ADVOKATGUIDEN AS

Advokatguiden er en advokatvurderingsplattform. Plattformen har som mål å gjøre advokatbransjen mer transparent og etterrettlig ved å blant annet tilgjengeligjøre disiplinærfellelser.

Les mer om selskapet her

OSLO

Erling Løken Andersen

0-5

Se hele selskapsprofilen